G. Lillevyali: Επενδυτές ανησυχούν κι αυτός βρίσκεται στην Κύπρο;

Μέχρι τα τέλη του 2017 διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία ύψους $250 εκατ. Ο λόγος για τον ρωσικό όμιλο GL Financial Group, του German  Lillevyali, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg φαίνεται να βρίσκεται στην Κύπρο, ενώ ξένοι επενδυτές ανησυχούν για τα χρήματα που επένδυσαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρώσος επιχειρηματίας που έχει εμπλακεί σε αρκετές επιχειρηματικές δραστηριότητες, από τη βότκα μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία. Η τελευταία του επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν η GL Financial Group, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Ελβετία και τη Μεγάλη Βρετανία με συνεργάτες σε Μόσχα, Ζυρίχη, Γενεύη, Κύπρος και Μπελίζε.

Επικαλούμενο δύο πρώην υφισταμένους του, το Bloomberg επισημαίνει πως ο Ρώσος επιχειρηματίας φαίνεται να βρίσκεται στην Κύπρο. Μάλιστα αναδημοσιεύει μήνυμα του στο Facebook, μέσω του οποίου επιδιώκει να ηρεμήσει τους επενδυτές. Το εν λόγω μήνυμα αναρτήθηκε στις 20 Απριλίου.
 
Διαβάστε ακόμα: Αντιδρά η Λεμεσός στο μούδιασμα της Ρωσίας

Στο μήνυμα του αναφέρει: «Σας υπόσχομαι ότι τα χρήματα σας είναι ασφαλή. Θα τα επιστρέψω προσωπικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Η εν λόγω ανάρτηση, σημειώνει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους, Αμερικανικούς και Ασιάτες πελάτες που προσπαθούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, καθώς οι εργαζόμενοι από την GL εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας τους, τα γραφεία κλείνουν και οι τηλεφωνικές γραμμές είναι νεκρές. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, ο κ. Lillevyali αναφέρει πως η ανάρτηση στο Facebook ότι βρίσκεται  στην Κύπρο ήταν ψεύτικη, προσθέτοντας έτσι στο μυστήριο για τα εκατομμύρια που έχουν εξαφανιστεί.

Ανάμεσα στους δυσαρεστημένους πελάτες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ένα διευθυντικό στέλεχος που εργάζεται για τον δισεκατομμυριούχο Oleg Deripaska, κορυφαίο διευθυντικό στέλεχος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis AG και του Levi Strauss & Co. με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Η ιστορία της αποκάλυψης της GL Financial, η οποία ελέγχεται από τις εποπτικές αρχές στη Βρετανία και την Ελβετία, έχει συνδυαστεί από συνεντεύξεις με οκτώ πελάτες και πρώην υπαλλήλους προς το Bloomberg. Τα εν λόγω άτομα ζήτησαν όπως τηρηθεί η ανωνυμία τους είτε επειδή δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την ανάκτηση των αποταμιεύσεών τους είτε επειδή φοβούνται για τη σωματική τους ασφάλεια.
 
Διαβάστε ακόμα: Ημικρατικοί: Τους τα ψέλνει ξανά ο Ελεγκτής για τους ίδιους νομικούς συμβούλους

Οι κλήσεις και τα μηνύματα στους αριθμούς που παρατίθενται για την GL Financial και συναφείς εταιρείες δεν επιστράφηκαν ποτέ ή οδηγήθηκαν σε φωνητικό ταχυδρομείο. Όταν ο Bloomberg επικοινώνησε με τον κ. Lillevyali μέσω WhatsApp, αρνήθηκε να προσδιορίσει την τωρινή του θέση τρεις φορές, λέγοντας ότι δεν είναι έτοιμος να παίξει «τον αντι-ήρωα».


Απέρριψε, μάλιστα, οποιαδήποτε κατηγορία ότι έχασε ή παρακρατεί κεφάλαια πελατών. Ο ίδιος δήλωσε ότι τα περισσότερα από αυτά που διέθετε ήταν περίπου 140 εκατομμύρια δολάρια και ότι περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια που ανήκουν σε περίπου 30 άτομα έχουν παγώσει τώρα, κυρίως λόγω «ζητημάτων συμμόρφωσης» που σχετίζονται με κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το δημοσίευμα του Bloomberg υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης ισχύουν μόνο για μερικές δωδεκάδες Ρώσοι, από τους οποίους κανένας δεν είναι γνωστοί πελάτες. Ο ίδιος δήλωσε ότι «ένας μεγάλος αριθμός» πελατών αποζημιώνονται, αν και δεν κατονόμασε κανένα.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία στον Πρωταρά πραγματοποίησε ο Κώστας Κουμής
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)