ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης

Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025, από 2,4% και 3,2%, αντίστοιχα, που εκτιμούσε τον περασμένο Ιανουάριο, αναθεώρησε την πρόβλεψη του για τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2024 το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, λόγω της ανθεκτικότητας της εγχώριας δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας, ενώ υποβάθμισε την πρόβλεψη του για τον πληθωρισμό, κατά το τρέχον έτος, στο 2,0%, από 2,1% που εκτιμούσε τον Ιανουάριο.

«Η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά την περίοδο 2024 – 2025, διατηρώντας την ανθεκτικότητά της», αναφέρει το ΚΟΕ στο τεύχος Απριλίου.

Συγκεκριμένα, το ΚΟΕ αναφέρει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει στο 2,6% το 2024 και να ενδυναμωθεί στο 3,3% το 2025.

Σε σύγκριση με το τεύχος Ιανουαρίου, οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες για το 2024 και κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για το 2025.

«Παρά τα σχετικά υψηλά επιτόκια και τη σημαντική επιβράδυνση στις οικονομίες των εμπορικών εταίρων της Κύπρου, η εγχώρια δραστηριότητα και η αγορά εργασίας έχουν παραμείνει ανθεκτικές, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη κατά τα επόμενα τρίμηνα», υπογραμμίζει.

Αναφέρει επίσης ότι η εγχώρια δραστηριότητα τα τελευταία δύο τρίμηνα έχει επωφεληθεί από τη μείωση του πληθωρισμού, τις συνθήκες στενότητας στην αγορά εργασίας, την αύξηση των απολαβών και την ισχυρή δημοσιονομική θέση της χώρας.

Πληθωρισμός
Σε σχέση με τον πληθωρισμό (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), το ΚΟΕ προβλέπει να παραμείνει σε πτωτική πορεία το 2024 και 2025.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται σε 2,0% το 2024 και σε 1,9% το 2025.

Σε σύγκριση με το τεύχος Ιανουαρίου, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για κάθε έτος, κυρίως λόγω περαιτέρω επιβράδυνσης του εγχώριου πληθωρισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, πιθανές αποκλίσεις του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού από τις πιο πάνω προβλέψεις μπορεί να προκύψουν κυρίως λόγω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, ιδίως από τυχόν κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, της οικονομικής επίδοσης των εμπορικών εταίρων της Κύπρου και της μελλοντικής πορείας των επιτοκίων.

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο