Αντιδρά η Λεμεσός στο μούδιασμα της Ρωσίας

Το μούδιασμα στις τουριστικές αφίξεις από τη Ρωσία, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία, δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη Λεμεσό, η οποία εντατικοποιεί τις προσπάθειες για απάμβλυνση του προβλήματος μέσω της προσέλκυσης περισσότερων τουριστών από άλλες χώρες. Τόσο οι τουριστικοί φορείς όσο και η ξενοδοχειακή βιομηχανία αναγνωρίζουν ότι καταγράφεται μείωση στις κρατήσεις από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, ως πρόωρες τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν.

«Υπάρχει όντως μείωση στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, αλλά ευελπιστούμε ότι θα απορροφηθεί από αύξηση σε άλλες αγορές», επεσήμανε στην Επιχειρηματική Λεμεσό του ΕΒΕ Λεμεσού η Αντιπρόεδρος Τουρισμού του ΕΒΕΛ, Άνθη Θεοχάρους, διευκρινίζοντας, όμως ότι είναι νωρίς για να εκτιμηθεί κατά πόσο θα απορροφηθεί ολόκληρο το ποσοστό υποχώρησης, αλλά και το πώς θα κλείσει η χρονιά για τον τουρισμό.

Διαβάστε ακόμα: G. Lillevyali: Επενδυτές ανησυχούν κι αυτός βρίσκεται στην Κύπρο;

Στο 10% η μείωση
Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, τόσο ολόκληρη η Κύπρος όσο και η ίδια η Λεμεσός έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην περιοχή, όπως το εκ νέου άνοιγμα της Τουρκίας, η οποία φαίνεται να καθίσταται και πάλι βασικός ανταγωνιστικός προορισμός, όπως επίσης η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και του ρωσικού ρουβλιού.

Η υποχώρηση των κρατήσεων από τη Ρωσία φτάνει το 10%, ενώ σαφείς ενδείξεις για το ακριβές ποσοστό θα υπάρξουν κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής ακυρώσεις, αλλά ο ρυθμός των κρατήσεων από Ρώσους τουρίστες είναι πιο αργός, με τη βιομηχανία να προσπαθεί να απορροφήσει αυτή τη μείωση από άλλες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και του Αραβικού Κόλπου. Οι προσπάθειες των τουριστικών φορέων της Λεμεσού εντατικοποιούνται και έχουν επικεντρωθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Αγγλία και το Ισραήλ.  

Παρά την ανησυχία που επικρατεί, πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι η Λεμεσός φαίνεται να παρουσιάζει τη μικρότερη υποχώρηση από τη ρωσική αγορά σε σχέση με τις υπόλοιπες παράλιες περιοχές της Κύπρου, στις οποίες η μείωση φτάνει το 20-25%.

Διαβάστε ακόμα: Ημικρατικοί: Τους τα ψέλνει ξανά ο Ελεγκτής για τους ίδιους νομικούς συμβούλους

Υφυπουργείο εδώ και τώρα
Κλειδί για προβολή του θεματικού τουρισμού ως προϊόντος που αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της εποχικότητας χαρακτηρίζει τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού η Άνθη Θεοχάρους.

Ερωτηθείσα για τα πλάνα της Λεμεσού όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει αρκετές μελέτες, επαφές με αξιωματούχους και αρμόδιους φορείς, ενώ έχουν κατατεθεί σημειώματα και υπομνήματα, σημειώνοντας ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός στην προβολή του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

«Η ξενοδοχειακή βιομηχανία θεωρεί άκρως σημαντική τη ψήφιση και δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, ούτως ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν και να υλοποιηθούν οι προτάσεις από το αρμόδιο όργανο, το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή», είπε σχετικά. «Με τον ΚΟΤ να μην έχει γενική διεύθυνση εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς την ύπαρξη Υφυπουργείου Τουρισμού θα είναι δύσκολο να συντονιστούν οι προσπάθειες για προσέλκυση επισκεπτών κατά τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε.

Παρόλο που έχουν κατατεθεί υπομνήματα από τις μόνιμες επιτροπές τουρισμού του ΚΕΒΕ, από τον ΠΑΣΥΞΕ, από τον ΣΤΕΚ, τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, αλλά και από τις διάφορες επιτροπές τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος (αθλητικός, ιατρικός, ποδηλατικός, θρησκευτικός), οι τουριστικοί παράγοντες επικρίνουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος φορέας για συντονισμό και υλοποίηση των δράσεων για ενίσχυση των αφίξεων κατά τη χειμερινή περίοδο.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες