3,381 υπηκοότητες σε ξένους επενδυτές

Ρώσοι και Κινέζοι περιλαμβάνονται ως επί το πλείστον στον κατάλογο των ξένων που έχουν πολιτογραφηθεί Κύπριοι τα τελευταία 10 χρόνια, στη βάση του σχεδίου πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που προβλέπει επενδύσεις στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν  στο πλαίσιο συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν πολιτογραφηθεί Κύπριοι συνολικά 3,381 ξένοι. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, από το 2008 μέχρι σήμερα, από το σύνολο των προσώπων που εξασφάλισαν κυπριακή υπηκοότητα μέσω του Σχεδίου, οι 1,685 ήταν επενδυτές οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία και την Κίνα. Επίσης, πολιτογραφήθηκαν 1,651 οι σύζυγοι των επενδυτών καθώς και τα παιδιά τους, ενώ  δόθηκαν άλλες 45 υπηκοότητες ως τιμητικές πολιτογραφήσεις.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, από το 2008 μέχρι το 2010 πολιτογραφήθηκαν συνολικά 55 αλλοδαποί, όχι όμως και τα μέλη της οικογένειά τους. Τονίζεται ότι πιο αυξημένο ενδιαφέρον επιδείχθηκε από ξένους από το 2014 και μετά.  Το 2013 δόθηκαν 112 υπηκοότητες σε επενδυτές και τις οικογένειες τους, ενώ την επόμενη χρονιά οι πολιτογραφήσεις εκτοξεύθηκαν στις 400.  Το 2015 πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι 679 ξένοι, ενώ το 2016 ο αριθμός τους ανέβηκε στους 904 (μαζί με τις συζύγους και τα παιδιά τους). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 ήταν η χρονιά, κατά την οποία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτογραφήσεων. Ειδικότερα, πολιτογραφήθηκαν 1013 πρόσωπα, 503 επενδυτές και 510 πρόσωπα που είναι μέλη των οικογενειών τους. 

Τονίζεται ότι τους πρώτους δύο μήνες του 2018 παραχωρήθηκαν άλλες 92 υπηκοότητες.

Εξάλλου, από το 2001μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2018, δόθηκε η κυπριακή ιθαγένεια σε 5,808 πρόσωπα μέσω της κανονικής διαδικασίας. 

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα μέσω του Σχεδίου Πολιτογραφήσεων, είχαν προηγουμένως απευθυνθεί σε δικηγορικά, ελεγκτικά γραφεία κτλ. Σύμφωνα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά 154 γραφεία, δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών για πολιτογράφηση ξένων επενδυτών. Πρόκειται για δικηγορικά γραφεία, νομικούς συμβούλους, σύμβουλους επιχειρήσεων και σύμβουλους διαχείρισης επενδύσεων, επενδυτικές εταιρείες και εταιρείες ανάπτυξης γης, ελεγκτικούς οίκους και μικρότερα ελεγκτικά γραφεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα δραστηριοποιούνται ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.
 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού IN Business
ΙΝ Βusiness 1000+: Οι Μεγαλύτερες Εταιρείες της Κύπρου
Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού IN Business
Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού IN Business
Στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business
Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού IN Business
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού IN Business
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού IN Business