Επενδύσεις και εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη της υγείας

Νοσοκομειακές αναπτύξεις, κάθοδος στην Κύπρο γνωστών αλυσίδων στον τομέα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και εξαγορές νοσηλευτηρίων αναδιαμορφώνουν τον χώρο της υγείας.

Οι επενδύσεις, οι οποίες βρίσκονται στα σκαριά, αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον νοσοκομειακό χάρτη, διευρύνοντας τη δυναμική του νησιού ως επενδυτικός προορισμός στον χώρο της υγείας.

Την ίδια ώρα, οι εξαγορές που έχουν υλοποιηθεί δημιουργούν νέα δεδομένα τόσο στη διαχείριση των νοσηλευτηρίων όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμα:

Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του Symbol Residence(vid)


Στα φόρτε τους οι επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού
 

  • Νοσοκομείο στην Έγκωμη (Laertis Health)

Μία εκ των μεγαλύτερων επενδύσεων στον τομέα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην Κύπρο αναμένεται να αποτελέσει το ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο θα ανεγερθεί στην Έγκωμη, δυτικά της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, σε εφαπτομένη γη που ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Το κόστος της ανάπτυξης εκτιμάται στα €70 εκατ., με δυνατότητα δανεισμού από κυπριακές τράπεζες υπό μορφή project finance, σύμφωνα με τον εκ των ιδρυτών και μετόχων της Laertis Health Ltd, Κώστα Αργυρίδη.

 

Διαβάστε εδώ: Κ. Αργυρίδης: Τα πλάνα μας για το νοσοκομείο €70 εκατ. στην Έγκωμη

Το έργο έχει καταστεί πόλος έλξης στρατηγικών και χρηματοοικονομικών επενδυτών ξένων συμφερόντων, από Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές με στόχο μία στρατηγική συνεργασία και χρησιμοποίησή του ως πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

  • Hadassah

Με μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα στη Λευκωσία και διαγνωστικό κέντρο στη Λεμεσό κατέρχεται στην Κύπρο το νοσοκομείο Hadassah του Ισραήλ.

Με βάση προηγούμενη ενημέρωση, η ολοκλήρωση του διαγνωστικού κέντρου στη Λεμεσό τοποθετείτο κοντά στο τέλος του 2022, ενώ στα σκαριά βρίσκεται η έναρξη εργασιών για το μεγάλο νοσοκομείο στη Λακατάμια.

 

 

Διαβάστε εδώ: Πότε θα λειτουργήσει το νοσοκομείο Hadassah στην Κύπρο

Το συνολικό ύψος της επένδυσης φτάνει τα €90 εκατ., εκ των οποίων τα €80 εκατ. αφορούν το νοσοκομείο στη Λευκωσία και περίπου €8 - 9 εκατ. το διαγνωστικό κέντρο στη Λεμεσό.

  • Εξαγορά Απολλωνείου και Αρεταίειου

Στο αμερικανικό επενδυτικό fund, CVC Capital Partners πωλήθηκε το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, σε ένα μεγάλο deal με αξία κοντά στα €83 εκατ., το οποίο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2021.

 

Διαβάστε εδώ: Πέρασε σε αμερικανικά χέρια το Απολλώνειο

Η συμφωνία που υπογράφηκε αφορά στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Απολλώνειου από εταιρεία, συμφερόντων του Ομίλου Hellenic Healthcare Group, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η CVC Capital Partners προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι στην εξαγορά και του Αρεταίειου Νοσοκομείου σε ένα deal €35 εκατ. - €40 εκατ.

 

Διαβάστε εδώ: Πέφτουν οι υπογραφές για την εξαγορά του Αρεταίειου από την CVC

Με την εξαγορά και του Αρεταίειου, η CVC Capital Partners εδραιώνεται για τα καλά στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, καθώς μετά το Απολλώνειο, στην κατοχή της πέρασε ακόμη ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του νησιού.

  • Ποιοι διεκδικούν την Πολυκλινική Υγεία

Στο στόχαστρο επενδυτών βρέθηκε ένα ακόμη μεγάλο ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Κύπρου.

Μετά το Απολλώνειο και το Αρεταίειο, τα οποία πέρασαν στα χέρια του αμερικανικού fund CVC, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και για την Πολυκλινική Υγεία, στη Λεμεσό.

 

Διαβάστε εδώ: Μνηστήρες και ζυμώσεις για την Πολυκλινική Υγεία

Υποψήφιους μνηστήρες αποτέλεσαν τόσο η Elements Capital όσο και η CVC, ενώ κρούση φαίνεται να έγινε και από το Hadassah Medical Cyprus, με φημολογούμενη προσέγγιση και καταβολή προκαταβολής σε μεγαλομετόχους του νοσηλευτηρίου.

Πάντως, η επίσημη τοποθέτηση της Πολυκλινικής Υγείας στο InBusinessNews, αναφέρει ότι «η Διοίκηση του Οργανισμού θα ήθελε να επισημάνει ότι η μόνη σχετική κίνηση που έχει πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, είναι αυτή της πώλησης μετοχών που κατείχαν ορισμένοι εκ των ιδρυτών ιατρών μας, στους ήδη πλειοψηφικούς μετόχους της πολυκλινικής».

Δειτε Επισης

Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου