Πότε θα λειτουργήσει το νοσοκομείο Hadassah στην Κύπρο

Ως τεράστιας σημασίας και πολυεπίπεδης μεγάλης αξίας κρίνεται η κάθοδος του νοσοκομείου Hadassah του Ισραήλ στην Κύπρο, μέσα από τη δημιουργία μεγάλης νοσοκομειακής μονάδας στη Λευκωσία, καθώς και διαγνωστικού κέντρου στη Λεμεσό.

Πρόκειται για επένδυση η οποία, πέραν του ότι θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και θα ενισχύσει τον ιατρικό τουρισμό στο νησί μας, αποτελεί ακόμη ένα χειροπιαστό βήμα εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών. 

Η υλοποίηση της επένδυσης προχωρά και βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται το διαγνωστικό κέντρο στη Λεμεσό αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του χρόνου, και συγκεκριμένα μεταξύ Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Κατά την παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση του κτιρίου που θα το στεγάσει, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έχουν αρχίσει και συζητήσεις με άλλες υφιστάμενες μικρές κλινικές για πιθανές συνεργασίες. 

 

 

 

Πότε στην πρωτεύουσα

Όσον αφορά τη Λευκωσία, όπου και θα πραγματοποιηθεί το βασικό μέρος της επένδυσης, στο παρόν στάδιο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την ανάπτυξη του νοσοκομείου στην Λακατάμια και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να κατατεθούν τα σχέδια για πολεοδομική άδεια.

Ωστόσο, η πανδημία και άλλοι παράγοντες έχουν μετατοπίσει την ολοκλήρωση του έργου στο μέλλον. Με την κατάθεση των σχεδίων για την εξασφάλιση πολεοδομική άδειας, οι εργασίες θα ξεκινήσουν έπειτα από 9-10 μήνες.  

Αξίζει να σημειωθεί πως στο νοσοκομείο, το οποίο θα λειτουργεί εντός του ΓΕΣΥ και θεωρείται ως το μεγαλύτερο που γίνεται στην Κύπρο από ιδιωτική πρωτοβουλία, θα προσφέρονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες νοσοκομειακής περίθαλψης. 

Αναφορικά με το ύψος της δαπάνης, τόσο για το νοσοκομείο στη Λευκωσία όσο και για το διαγνωστικό κέντρο στη Λεμεσό, συνολικά θα ανέλθει γύρω στα 90 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. για το νοσοκομείο στη Λευκωσία και περίπου 8 με 9 εκατ. για το διαγνωστικό κέντρο στη Λεμεσό. 

 

Μέση Ανατολή και ΓεΣΥ

Ένας από τους κύριους λόγους της καθόδου στην Κύπρο, έγκειται στο γεγονός ότι ο όμιλος Hadassah χαίρει εκτίμησης στον αραβικό κόσμο, ωστόσο, η πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες στο Ισραήλ είναι δύσκολη για διάφορους λόγους. Ως προς τα οφέλη για την Κύπρο, με τη δημιουργία νοσοκομείου στο νησί μας, ο ιατρικός τουρισμούς θα αυξηθεί, προσελκύοντας κόσμο, κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Μεγάλο όφελος προκύπτει και για τους Κύπριους ασθενείς, αφού ο ισραηλινός οργανισμός έχει εκφράσει πολλάκις της στήριξη και ευαισθητοποίησή του προς αυτούς. Για τον οργανισμό, το ΓεΣΥ αποτελεί προτεραιότητα, ώστε μέσω του Υπουργείου Υγείας να μπορούν οι κάτοικοι της Κύπρου να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που θα προσφέρει το νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι το Hadassah ως οργανισμός επικεντρώνεται έντονα στο τρίπτυχο Ιατρική- Τεχνολογία-Παιδεία, και στοχεύει στην υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων και στην Κύπρο. 

Παραγωγική συνεργασία

Στο πλαίσιο ενημέρωσης αναφορικά με το Hadassah Medical Cyprus, και στην παρουσία αρκετών προσκεκλημένων, τονίστηκε η σημαντικότητα του έργου.

Ο καθηγητής και Director General του Hadassah Medical Organization Yoram Weiss, είπε στη δική του τοποθέτηση πως «πιστεύουμε ότι θα είναι μία παραγωγική συνεργασία. Μπορούμε να φέρουμε στην Κύπρο την τεχνολογία και την έρευνα, αλλά νομίζω μπορούμε να μάθουμε πράγματα από την Κύπρο. Είναι αμφίδρομο. Μέσα από τη συνεργασία θα βελτιώσουμε και τα δύο συστήματα υγείας. Όχι μόνο σε ιατρικό και νοσηλευτικό επίπεδο, αλλά και στην έρευνα, την ανάπτυξη και την ιατρική εκπαίδευση».

 

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας Λάμπρος Χριστοφή είπε πως «έχουμε πολλά να μάθουμε από τους γείτονες μας στο Ισραήλ, οι οποίοι μας στηρίζουν πολλές δεκαετίες τώρα. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας στην Κύπρο και να προσελκύσουμε ιατρικό τουρισμό, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε μέχρι στιγμής. Τώρα με το Hadassah, ένα αρκετά σεβαστό οργανισμό στον αραβικό κόσμο, στην ανατολική Ευρώπη και στην Κύπρο, έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε».

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Όρεν Ανόλικ, ευχήθηκε ό,τι καλύτερο και διαβεβαίωσε πως η ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα.

Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος υπογράμμισε τη στενή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ και καλωσόρισε τους επενδυτές στο νησί. 

Δειτε Επισης

Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
ΤΕΠΑΚ: Τον Στρατηγικό Προγραμματισμό Ανάπτυξης παρουσίασε ο Πρύτανης-Οι έξι πυλώνες
Η Ελληνική Τράπεζα μαζί με το Priceless Planet Coalition της Mastercard® γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου
Ολοκληρώθηκε το «Meet & Greet» μέσω του McDonald’sApp-Οι νικητές γνώρισαν τον Χρήστο Μάστορα
Τρεις εταιρείες στον Εναέριο Λεμεσού διοργανώνουν αιμοδοσία «Ανοιχτή σε Όλους»