Κ. Αργυρίδης: Τα πλάνα μας για το νοσοκομείο €70 εκατ. στην 'Εγκωμη

Το νέο μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο που θα ανεγερθεί στην Έγκωμη, σε έκταση γης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, εξασφάλισε όλες τις άδειες και οι κατασκευαστικές του εργασίες θα ξεκινήσουν αρχές του 2023, ενώ θα διαρκέσουν 30 μήνες.  

Διαβάστε εδώ: Πήρε τις άδειες και προχωρά το μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Έγκωμη

Αποκαλυπτικός σε σχέση με το μεγαλεπήβολο έργο και τα πλάνα γύρω από αυτό, εμφανίζεται μιλώντας στο InBunisinessNews ο Κώστας Αργυρίδης, εκ των ιδρυτών και μετόχων της LAERTIS HEALTH LTD, της εταιρείας πίσω από την τεράστια αυτή επένδυση, που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της υγείας στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμα:

easyWoo: Το κυπριακό dating app με την υπογραφή του easyGroup

Τι είναι το πράσινο ομόλογο που ετοιμάζεται να εκδώσει η Κύπρος

Όπως ανέφερε ο κ. Αργυρίδης, το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 70 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα δανεισμού από κυπριακές τράπεζες υπό μορφή project finance.

Παράλληλα, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από διάφορους στρατηγικούς και χρηματοοικονομικούς επενδυτές ξένων συμφερόντων, και συγκεκριμένα από Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί περαιτέρω ότι το project, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται σε συζητήσεις για στρατηγική συνεργασία και χρησιμοποίησή του ως πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ενώ ήδη υπογράφηκε συμφωνία με διεθνούς εμβέλειας hospital operator που θα αναλάβει τη διαχείρισή του, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά της Κύπρου.

Η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται με επιτυχία νοσοκομειακές μονάδες και κέντρα αποκατάστασης στην Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή.

«Θα είναι το πιο μεγάλο από τα αδειοδοτημένα μέχρι στιγμής ιδιωτικά νοσοκομεία, τόσο από θέμα μεγέθους όσο και από θέμα υπηρεσιών που θα προσφέρει», υπέδειξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αργυρίδης.

Σημειώνοντας ότι το όλο project ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή για μακροχρόνια μίσθωση (90 χρόνια) της γης, ο Κώστας Αργυρίδης εξήρε τη σημασία της τοποθεσίας που θα χωροθετείται το έργο.  

Στρατηγική τοποθεσία

Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο θα ανεγερθεί σε κεντρική τοποθεσία, δίπλα από την βόρεια είσοδο της κρατικής έκθεσης στην Έγκωμη. Η περιοχή, εκτός του ότι βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και σε απόσταση αναπνοής από διάφορες υποδομές, ανάμεσά τους πανεπιστήμια και υπηρεσίες, ανθίζει ταυτόχρονα από νέα έργα τα όποια αναμένεται να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη την Κύπρο.

Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε συνηγορεί και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 14 Σεπτεμβρίου, αναφορικά με την αξιοποίηση του χώρου της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση, βάσει της οποίας θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταστέγασης στον χώρο, κυβερνητικών υπηρεσιών, όπως το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το ΙδΕΚ. Επίσης, θα εξεταστεί σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, η δυνατότητα στέγασης κάποιου πολυχώρου πολιτισμού (π.χ. σύγχρονος χορός, θέατρο, κινηματογραφικές προβολές) στον χώρο.                      

Διαβάστε εδώ: Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τον χώρο της Κρατικής Έκθεσης η κυβέρνηση

Η ομάδα πίσω από το έργο

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αργυρίδης, στο project έχουν ασχοληθεί αρχιτεκτονικά γραφεία από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Αναλυτικότερα, από την Κύπρο, έχει ασχοληθεί το αρχιτεκτονικό γραφείο Μαρίνα Γεωργίου.

Από το εξωτερικό, που είναι και ο master planner, ο κορυφαίος αρχιτεκτονικός οίκος HKS, με έδρα το Austin του Texas. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά του κόσμου που εξιδικεύεται στον σχεδιασμό νοσοκομείων, μονάδων υγείας, αλλά και ξενοδοχείων.

Παράλληλα, την ομάδα συμπληρώνουν εξωτερικοί συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένης της KPMG Κύπρου, η οποία λειτουργεί ως exclusive advisor.

Εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας

Στο ιδιωτικό νοσοκομείο θα συμπεριλαμβάνεται και ένα άρτια εξοπλισμένο Κέντρο Αποκατάστασης.

Τόσο το νοσοκομείο όσο και το Κέντρο Αποκατάστασης, θα χαρακτηρίζονται από τελευταίου τύπου τεχνολογία και μηχανήματα. 

Το Κέντρο Αποκατάστασης θα διαθέτει ένα από τα πληρέστερα και πιο σύγχρονα τμήματα Ρομποτικής Αποκατάστασης, εφάμιλλο των πιο εξελιγμένων Κέντρων Αποκατάστασης διεθνώς και θα καλύψει άμεσα την απόλυτη έλλειψη ανάλογης μονάδας στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους