Στα φόρτε τους οι επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού

Μαρία Καραΐσκου  24/09/2022 06:50
Στα φόρτε τους οι επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού

Στα φόρτε τους οι επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού

Μαρία Καραΐσκου  24/09/2022 06:50

Παίρνει ξανά τα πάνω του ο τομέας του τουρισμού και της φιλοξενίας στην Κύπρο, με νέα ξενοδοχεία και καταλύματα να βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, καθώς και με αφίξεις που αγγίζουν το 80% του 2019, χρονιά που αποτελούσε ρεκόρ για τα δεδομένα.

Σε μια δύσκολη περίοδο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, με τις κυρώσεις που ακολούθησαν προς τη Ρωσία-τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τουρισμού για την Κύπρο-, και την ίδια ώρα την αβεβαιότητα λόγω της μακροχρόνιας πανδημίας, ο τομέας της φιλοξενίας στο νησί κατάφερε να επιδείξει μια συνεχή ανάπτυξη.

Διαβάστε εδώ: Περισσότεροι αλλά πιο...σφιχτοί φέτος οι τουρίστες στην Κύπρο

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η KPMG, μέχρι και το 2023 η Κύπρος θα εμπλουτιστεί με δέκα νέες προσθήκες ξενοδοχείων, ενώ μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2022 εκδόθηκαν 73 νέες οικοδομικές άδειες συνολικής αξίας 48 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν τον κλάδο της φιλοξενίας γενικότερα.


Διαβάστε ακόμα:

Επενδύσεις και εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη της υγείας

Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του Symbol Residence(vid)


Αναλυτικά, οι σχετικές οικοδομικές άδειες, για την περίοδο Ιανουαρίου-Μάϊου 2022, είχαν ως εξής: 

  • Εκδόθηκαν 56 νέες άδειες, ή αλλιώς το 77% των συνολικών, οι οποίες σχετίζονται με εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, με την αξία τους να αγγίζει τα τρία εκατ. ευρώ.
  • Οι εννέα εκ των 73 νέων αδειών, δηλαδή το 12%, αφορά ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η αξία τους ανέρχεται στα 39 εκατ. ευρώ, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 81% της συνολικής αξίας του κλάδου.
  • Το 10% των αδειών, ποσοστό που ισοδυναμεί με επτά άδειες, αφορά τουριστικά διαμερίσματα και χωριά, με την αξία τους να αγγίζει τα έξι εκατ. ευρώ.
  • Το υπόλοιπο 1% των αδειών αφορά άλλα τουριστικά καταλύματα.

4329336487545309 image

Όσον αφορά τα δέκα ξενοδοχεία που βρίσκονται στα σκαριά και αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά μέχρι και το τέλος του 2023, αφορούν σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, τρία εξ’ αυτών αφορούν τη Λεμεσό, τρία τη Λάρνακα, δύο την Λευκωσία, ένα την Πάφο και ένα την ελεύθερη Αμμόχωστο.

4329336674910917 image

        

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας