«Έργα θα μείνουν ανολοκλήρωτα, προσωπικό θα βρεθεί στην ανεργία»

Αντιμέτωπη με ολοένα και πιο έντονες προκλήσεις, ειδικότερα ως αποτέλεσμα των τελευταίων εξελίξεων τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά, βρίσκεται η ούτως άλλως -ως εκ της φύσεως της- ταχέως μεταβαλλόμενη κατασκευαστική βιομηχανία.

Πρόκειται την ίδια ώρα για μια περίοδο κατά την οποία, σε ό,τι αφορά τους εργολάβους οικοδομών, ξεπροβάλουν τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες δημιουργούν νέες ευκαιρίες.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε πάνελ που φιλοξένησε το 16ο Συνέδριο & Έκθεση Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων.

Διαβάστε ακόμη: 

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν οι Στυλιανός Γαβριήλ, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, Χρίστος Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου και Μέλος Executive Board του Architects Council of Europe και Δέσποινα Χρυσοχού, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ομίλου Cyfield.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, Στυλιανός Γαβριήλ, έκανε αναφορά στις επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση στη βιομηχανία που, μεταξύ άλλων, δημιούργησε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Διαβάστε ακόμα: 

Πόσο άλλαξαν οι τιμές βασικών αγαθών από πριν τον πόλεμο έως σήμερα 

Γιώργος Παμπορίδης: Ελκυστική βάση για Ινδούς επιχειρηματίες η Κύπρος 

Atlantica Hotels and Resorts: Διακοπές βάσει των αναγκών του επισκέπτη

Προειδοποίησε μάλιστα ότι τυχόν μη αντιμετώπιση και λύση του συγκεκριμένου ζητήματος θα επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα έργα να μείνουν ανολοκλήρωτα και προσωπικό να βρεθεί στην ανεργία. Ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 9%, και μια αύξηση της ανεργίας θα προκαλέσει περαιτέρω οικονομικά προβλήματα, υπογράμμισε.

Τόνισε περαιτέρω πως οι βασικοί στόχοι παραμένουν οι ίδιοι και δεν είναι άλλοι από την υλοποίηση έργων βάσει χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμού. Αρκεί, όπως τόνισε, ο κλάδος να προσαρμοστεί στις καινοτόμες πρακτικές και τεχνολογίες και το κράτος να εκσυγχρονίσει τις νομοθεσίες και τους όρους σε ό,τι αφορά τα κατασκευαστικά έργα που εκτελεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. 

Σημαντική ήταν και η διαπίστωσή του πως στον κλάδο της εργολαβίας οικοδομών υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, γιατί οι νέοι προτιμούν πιο ψηφιακά επαγγέλματα. Ωστόσο, όπως είπε, «ο κλάδος μας είναι ελπιδοφόρος και υπάρχουν προοπτικές για ανέλιξη των νέων».

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντή έστειλε από πλευράς του το μήνυμα πως οι προκλήσεις του τομέα πρέπει να γίνουν...προσκλήσεις. «Να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία. Δεν είναι ο καιρός της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και γραφειοκρατίας», είπε, απευθυνόμενος στο κοινό και στους αρμόδιους φορείς.

Και συνέχισε, λέγοντας τα εξής: «Μια βιομηχανία που έχει πληγεί από το 2013 μέχρι σήμερα απαιτεί ριζικές μεταρρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα όλων των αρνητικών συνεπειών στη βιομηχανία. Οι αδειοδοτήσεις πρέπει να γίνονται πιο γρήγορα και ο χρόνος πιο παραγωγικός για τη διευκόλυνση των πολιτών».

Το κράτος πρέπει να γυρίσει σελίδα στο θέμα απλοποίησης αδειοδοτήσεων και τιτλοποίησης, διαμήνυσε, καλώντας το να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς ψηφιοποίησης. «

Εκ μέρους του Επιμελητήριου καλούμε σε αξιοποίηση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς που συμποσούν το κατασκευαστικό κόστος για τον πολίτη. Τα τοπικά σχέδια, δυστυχώς, ενθαρρύνουν τη διάσπαρτη ανάπτυξη και δεν είναι υπέρ του φορολογούμενου πολίτη ούτε και της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε μια περίοδο κρίσης υπάρχουν ευκαιρίες και μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από εξωγενείς παράγοντες. Τα τοπικά σχέδια πρέπει να ενθαρρύνουν νέες ποιοτικότερες αναπτύξεις και να είναι πιο φιλικά για συμπαγείς και όμορφες πόλεις, που να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις», ήταν τα μηνύματα που έστειλε.

Η Δέσποινα Χρυσοχού τοποθετήθηκε σε τέσσερις κατευθυντήριες γραμμές. Αρχή έκανε με την εμφάνιση στην Κύπρο ψηλών κτηρίων που απευθύνονται σε μια αγορά που ζητά συγκεκριμένες high end υπηρεσίες και που προσφέρουν όμορφη θέα.

Η τεχνολογία σε αντίθεση με την πολυτέλεια είναι η δεύτερη τάση που κατέγραψε. Η στροφή στην τεχνολογία είναι εμφανής, είπε, επικαλούμενη την εμπειρία της με τους πελάτες και τις νέες digital τους απαιτήσεις.

Άλλο σημαντικό σημείο που έθιξε η κ. Χρυσοχού είναι η αυξημένη ζήτηση για πράσινα κτήρια με υψηλή ενεργειακή απόδοση. «Οι πελάτες μας ζητούν κτήρια με λιγότερη κατανάλωση και θερμικές απώλειες», ανέφερε.

Η επιστροφή του κόσμου στο κέντρο των πόλεων είναι η τέταρτη και εξίσου σημαντική τάση που εντοπίζει η Εκτελεστική Διευθύντρια του ομίλου της Cyfield. «Ο κόσμος έχει περισσότερη ανάγκη από κοινωνικοποίηση», σχολίασε συναφώς η κ. Χρυσοχού, για να σημειώσει πως η ανάπτυξη στο κέντρο έφερε θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, αλλά και για τους πολίτες που φαίνεται να το προτιμούν.

Ο Χρίστος Χριστοδούλου, προβαίνοντας σε σύνοψη των όσων λέχθηκαν για τον οικοδομικό τομέα, τόνισε ότι πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση, λειτουργώντας μακροπρόθεσμα και όχι μεσοπρόθεσμα. «Πρέπει να εξετάσουμε πώς ο τομέας μπορεί να καταστεί βιώσιμος σε όλες αυτές τις κρίσεις και να έχουμε όραμα». Κάτι που, όπως είπε, θεωρεί επιτεύξιμο μέσα από την άμεση εφαρμογή του σχεδίου για τη Νήσο. 

«Δεν μπορεί η κάθε πόλη να είναι ανταγωνιστική της άλλης», τόνισε, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι πρέπει να σταματήσουμε να ενεργούμε αφού πρώτα συμβεί κάτι. «Πρέπει να βλέπουμε μπροστά, να έχουμε εργαλεία και μηχανισμούς αντιμετώπισης».

Μίλησε επίσης για τη ψηφιοποίηση και την ταχύτητα, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι έχουμε επενδυτές που χάνουν  πολλή χρόνο για μια άποψη και εγκαταλείπουν την Κύπρο.

Όσο για την πολιτεία, ο κ. Χριστοδούλου εισηγήθηκε όπως σταματήσει να βλέπει το κόστος κατασκευής κτηρίου και αντιθέτως να μελετά το life cycle cost. «Πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα σχεδιασμού και κατασκευής, στη βιωσιμότητα και στην ανθεκτικότητα των κτηρίων», υπέδειξε χαρακτηριστικά.

Δειτε Επισης

Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;
Πρόσβαση στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται ζητά η Επιτροπή Θεσμών
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
Altius Insurance: Στηρίζει τη σύνοδο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου νοσηλευτικής και μαιευτικής
Πλοήγηση στη νέα κανονικότητα: Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών για ιδιώτες
RSM: Παγκόσμια στρατηγική 2030–RSM Cyprus: Ανάπτυξη, καινοτομία & επιτυχία πελατών(vid)
H ORB φέρνει ένα 3D Jeep® Wrangler από τις χιονισμένες πλαγιές, κατευθείαν στο κέντρο της Λευκωσίας (vid)