powered by

Χ. Αναγιωτός: Τα ESG επαναπροσδιορίζουν τον κατασκευαστικό τομέα

Η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία και η καλή ποιότητα ζωής ιεραρχούνται πλέον υψηλά από τους καταναλωτές, οι οποίοι απαιτούν πιο βιώσιμο και υγιέστερο περιβάλλον διαβίωσης.

Με την αυξανόμενη πίεση από το ευρύ κοινό, αλλά και από τους επενδυτές, τους υπαλλήλους και τους πελάτες, οι μεγάλες και οι μικρές εταιρείες αισθάνονται πίεση να αξιολογήσουν πώς οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές πρωτοβουλίες και οι πρωτοβουλίες διακυβέρνησης (ESG) ταιριάζουν στη συνολική επιχειρηματική τους στρατηγική.

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση έκανε ο Επικεφαλής του Τομέα Ακινήτων και Ανάπτυξης Γης της KPMG Limited, Χριστόφορος Αναγιωτός στο πλαίσιο του 16ου Συνεδρίου & Έκθεσης Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων. Με κύριο θέμα «οι τάσεις που επαναπροσδιορίζουν τον τομέα των ακινήτων», o κ. Αναγιωτός σκιαγράφησε την παρούσα εικόνα.

Αρχικά αναφέρθηκε στις αλλαγές που παρατηρούνται στον οικονομικό τομέα και στο κοινοτικό περιβάλλον. Παρουσιάζοντας, ακολούθως, στατιστικά στοιχεία της KPMG, ο ομιλητής έκανε λόγο για σημαντικές επιδράσεις από την πανδημία και τα μέτρα που πάρθηκαν, με σημαντικότερη αυτήν που αφορά στη χρήση των γραφειακών χώρων, των οποίων η χρήση μειώθηκε δραματικά. Ωστόσο, σημειώθηκε αυξημένη ανάγκη για κοινόχρηστα, γνωστά ως coworking spaces. Ως αποτέλεσμα της νέας κατάστασης που διαμόρφωσαν οι διεθνείς εξελίξεις, καταγράφονται νέα εργασιακά μοντέλα.

Ο κ. Αναγιωτός εστίασε σε δύο τάσεις, τα ESG και το ProTech. Αναφορικά με τα ESG εξήγησε ότι αυτά καλύπτουν τους πυλώνες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης. Σχολίασε ότι επηρεάζουν σημαντικά τις κατασκευαστικές εταιρείες εξαιτίας των δημοσιονομικών κινήτρων, το ευνοϊκού περιβάλλοντος και των αυξημένων επιδόσεων, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η βελτίωση της υπόληψης της εταιρείας είναι ακόμη ένα από τα πλεονεκτήματα που παρουσίασε στην οθόνη της εκδήλωσης ο κ. Αναγιωτός και που προκύπτουν από την υιοθέτηση των ESG, τα οποία όπως είπε «επαναπροσδιορίζουν τον τομέα».

Όσο για το Protech και με βάση στατιστικές της Eurostat, ο ομιλητής παρατήρησε ότι ο κατασκευαστικός τομέας έχει χαμηλούς ρυθμούς ψηφιοποίησης που αγγίζουν μόλις το 10%. Η KPMG κατέγραψε το τι περιλαμβάνει το Protech διαιρώντας το σε πέντε κατηγορίες: Την επένδυση και χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό και κατασκευή, τις συναλλαγές και την αγορά, τη διαχείριση και την εργασία και διαβίωση.

Η ψηφιοποίηση είναι προτεραιότητα για τον τομέα ανέφερε τέλος, τονίζοντας ότι στα πλεονεκτήματά της είναι και η αυξημένη πίεση για υψηλότερες αποδόσεις και αποτελεσματικότητα.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Τιμητικό βραβείο Business Leader στον Φάνο Επιφανίου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Ιάκωβο Ιακώβου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Νίκο Ξάνθου Σαρρή
Βράβευση Έλενας Γαλανού στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards-Business Leader στην κατηγορία «Εμπόριο»
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: O Prabhat K. Jha Business Leader στην κατηγορία «Ναυτιλία»
Βραβείο Business Leader στον Πανίκο Νικολάου στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Δρ. Νικόλαο Ζαμπόγλου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Ο Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου Business Leader στην κατηγορία «Υπηρεσίες»