Μ. Χατζηπαναγιώτου: Δείχνει σημάδια αντίστασης η αγορά ακινήτων

Ο κλάδος των ακινήτων αποτέλεσε διαχρονικά την κινητήριο δύναμη για ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι διεθνείς επενδύσεις που αξιοποιούν πλήρως τα πλεονεκτήματα του και την τελευταία δεκαετία αρπάζουν ευκαιρίες ανάπτυξης στην Κύπρο.  Η εμφάνιση της υγειονομική κρίσης προκάλεσε, ωστόσο, ισχυρό κλονισμό.

Το τι προμηνύει το μέλλον για τα ακίνητα, τις ενδείξεις, τις προοπτικές και τις ανησυχίες μετά από μία διετή πανδημία και ένα πόλεμο στην Ουκρανία με διεθνείς επιπτώσεις ανέλυσε ο Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών και Διευθύνων Σύμβουλος της Cybarco Development Ltd, ενώπιον του Συνεδρίου & Έκθεσης Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου, μίλησε για έναν δυναμικό κλάδο που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία του τόπου. Παρά τις προκλήσεις, η αγορά ακινήτων δείχνει σημάδια αντίστασης, όπως σημείωσε την ομιλία του. «Ο κλάδος απέδειξε τη σημασία που έχει στην εθνική οικονομία και στην απασχόληση», είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για να προσθέσει ότι «(σ.σ. ο κλάδος) συνεχίζει να προσφέρει κεφάλαια από το εξωτερικό και χρήματα στα ταμεία, μέσα από φορολογίες». Ο ίδιος είπε πως η αύξηση στις πωλήσεις κατά 27% σε σχέση με το 2019 που ήταν το έτος πριν την πανδημία, μας διαβεβαιώνει ότι «κάτι καλό συμβαίνει στο νησί».

Οι ισχυρές αντοχές της βιομηχανίας παγκοσμίως αποδεικνύονται σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου και από το γεγονός ότι σε καιρούς που υπάρχει αυξημένος πληθωρισμός, η πιο ασφαλής επένδυση είναι τα ακίνητα.

Τόνισε, ωστόσο, ότι τα θετικά αποτελέσματα δεν πρέπει να οδηγήσουν σε επανάπαυση γιατί τυχόν συνέπειες θα αγγίξουν όλους τους πολίτες της Κύπρου.

Κάλεσε επίσης τους συναρμόδιους φορείς να παρέχουν κίνητρα για επενδύσεις στα ακίνητα, κάνοντας εισήγηση για δημιουργία ενός νέου επενδυτικού προγράμματος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας.

Η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης ήταν ακόμη μία από τις εισηγήσεις που παρέθεσε ενώπιον του κοινού ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών.

Στη συνέχεια είπε, πως «οι εξελίξεις τρέχουν με ρυθμούς που μπορούσαμε να φανταστούμε. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις και μέσω τεχνολογίας να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες». Η αποδέσμευση της οικονομίας από τον εκάστοτε πολιτικό κύκλο είναι επίσης σημαντική, είπε λίγο αργότερα, προειδοποιώντας ότι οι επικείμενες εξελίξεις στον χώρο δεν πρέπει να οδηγήσουν σε καθυστέρηση νομοθετικών αλλαγών που ωφελούν τον κλάδο.

Εξέφρασε, τέλος, τη αισιοδοξία του για το μέλλον της βιομηχανίας καλώντας τους αρμόδιους φορείς «να καθίσουν και να σκεφτούν την επόμενη μέρα» γιατί ο κλάδος, επανέλαβε, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία του τόπου.

Δειτε Επισης

Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης
Consulco: Υψηλές αποδόσεις του London Credit Fund και το πρώτο τρίμηνο του 2024
Συζήτηση για ενιαία Εθνική Χρηματοπιστωτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα
Pedalion Yachting: Φέρνει στην Κύπρο τα πολυτελή σκάφη της Lilybaeum Yacht