Το μέλλον της παραθεριστικής κατοικίας είναι αισιόδοξο

Πόσο έχει αλλάξει ο κορωνοϊός τον τρόπο που οι άνθρωποι κάνουν διακοπές; Θα μετατραπούν οι παραδοσιακές παραθεριστικές κατοικίες σε καταλύματα μόνιμης ή προσωρινής διαμονής τα οποία θα αποφέρουν και εισοδήματα στους ιδιοκτήτες τους;

Τα ερωτήματα αυτά ανέλυσαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στο 16ο Συνέδριο & Έκθεσης Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων κορυφαία ονόματα της βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, στη συζήτηση συμμετείχαν οι Ελευθερία Βοσκαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Blackbook Agency Ltd, Μιχάλης Δ. Ζαβός, CEO, D. Zavos Group Land & Building Developers και Πέτρος Πέτρου, Ιδιοκτήτης και Διευθυντής, Oikos Group.

Η Ελευθερία Βοσκαρίδου έκανε την αρχή για να πει πως η παραθεριστική έχει καθορίσει τις ακτογραμμές των πόλεων. Ως εκ τούτου, κάλεσε τους συναρμόδιους φορείς να δημιουργηθεί από κοινού ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που να αφορά στο μάρκετινγκ του τόπου.

Η μεθοδολογία μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής που δημιουργεί ιστορίες παίζει σημαντικό ρόλο, όπως εξήγησε, στην προώθηση της χώρας ως ένα ολοκληρωμένο προορισμό. Έδωσε μεγάλη έμφαση στην τοποθεσία της παραθεριστικής κατοικίας, καθώς «παίζει τεράστιο ρόλο για την προώθηση, την πώληση και για το lifestyle που υποσχόμαστε». «Αισθανόμαστε συνυπεύθυνοι να συμβάλουμε με τον Δήμο και να στηρίξουμε την ανάπτυξη», είπε η κ. Βοσκαρίδου. «Ο ίδιος ο προορισμός είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα», συμπλήρωσε.

Ο Μιχάλης Δ. Ζαβός μίλησε κυρίως για τη Λεμεσό, όπου και δραστηριοποιείται. Μια κοσμοπολίτικη πόλη, που κινείται με διαφορετικούς ρυθμούς και σημαντικά πλεονεκτήματα εξαιτίας των οποίων η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ο κ.Ζαβός παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ενοικιάσεις. «Αν κάποιος εκμεταλλευτεί το ακίνητό του, μπορούν μέσα από πλατφόρμες ενοικίασης να προσφέρουν υψηλές επιδόσεις», σχολίασε, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τώρα είναι η ιδανική στιγμή να για ολοκληρωμένες λύσεις μεταξύ των οποίων και το προϊόν να το αγοράζει ο επενδυτής. «Οι προϋποθέσεις υπάρχουν», τόνισε.

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα», είπε ο κ. Ζαβός, και μάλιστα «οι ιδιοκτήτες τους δεν τα πωλούν». Άρα δημιουργείται αυτή η προοπτική για ακίνητα σε επενδυτές, τόνισε. Σχετικά με τις νέες τάσεις, ο κ. Ζαβός συμπλήρωσε τα εξής: «Ο κόσμος που έρχεται για διακοπές προτιμά πλέον διαμέρισμα ή κατοικία παρά ξενοδοχείο. Άρα, σημειώνονται αλλαγές. Είναι μια νέα τάση και υπάρχει μεγάλη προοπτική».

Ο Πέτρος Πέτρου επικεντρώθηκε στην ελεύθερη Αμμόχωστο, εκεί όπου η ανάπτυξη γης είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η παραθεριστική κατοικία είναι ένα προϊόν αναγκαίο, είπε ο κ. Πέτρου. Αναλύοντας τη θέση του ανέφερε: «Τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά μετά και τα βιώματα του κόσμου από την πανδημία, πέραν της χρήσης της παραθεριστικής, πολλοί κάτοικοι από τα κέντρα των πόλεων την έχουν χρησιμοποιήσει σαν μια διέξοδο. Έτσι πάρα να είναι εσώκλειστος στην πόλη ο σημερινός πολίτης προτιμά να έχει πρόσβαση σε κατοικία στα παράλια».

Στο σημείο αυτό εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι με τη νέα τάση των τοπικών σχεδίων μπαίνει περιορισμός μεγέθους 50 τετραγωνικών. «Αυτό σημαίνει και ότι θα αυξηθεί η τιμή γιατί μαζί με την άνοδο στις τιμές υλικών και άλλες αυξήσεις, οι τιμές θα αλλάξουν και ίσως αυτή η τάση να κάνει μη προσιτή για αγορά μια τέτοια κατοικία».

Το Συνέδριο καταπιάστηκε με πληθώρα ζητημάτων που απασχολούν τον χώρο. Ανάμεσά τους, οι βασικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα ανάπτυξης γης και ακινήτων και οι αλλαγές που έπονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και το αύριο της κυπριακής κτηματαγοράς.

Οι ενδείξεις, οι προοπτικές και οι ανησυχίες μετά από μία διετή πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία με διεθνείς επιπτώσεις δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τη συζήτηση. Το πώς διαφοροποιούνται οι ανάγκες για γραφειακές και οικιστικές αναπτύξεις αποτέλεσαν επίσης κεντρικό άξονα συζήτησης.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις ανακαίνισης και την επανάχρηση παλαιών κτιρίων, τις αλλαγές στο καθημερινό πολύτιμο έργο του Project Manager λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας.

Σε ξεχωριστή ενότητα το κοινό πήρε μια γεύση από τις σύγχρονες τάσεις στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων. Οι πράσινες κατασκευές και τα βιώσιμα κτίρια βρέθηκαν, επίσης, ανάμεσα στα ζητήματα που ανέλυσαν καταξιωμένοι ομιλητές.

Δειτε Επισης

Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης
Consulco: Υψηλές αποδόσεις του London Credit Fund και το πρώτο τρίμηνο του 2024
Συζήτηση για ενιαία Εθνική Χρηματοπιστωτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα