Τα δύο μέτωπα της μαρίνας Αγίας Νάπας

Διάφορες εξελίξεις θα τρέξουν τις επόμενες μέρες αναφορικά με τη μαρίνα της Αγίας Νάπας. Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη συνεδρίαση της περιβαλλοντικής επιτροπής που θα αποφανθεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου και εάν θα δώσει το ΟΚ στην πολεοδομία, ώστε να προχωρήσει με την έκδοση της πολεοδομικής  άδειας. Ήδη έχουν δοθεί όλα τα υπόλοιπα στοιχεία από την εταιρεία M.M. Makronisos Marina Ltd που ανέλαβε το έργο, με μόνη πλέον εκκρεμότητα την περιβαλλοντική μελέτη. 

Δύο μέτωπα έχει δημιουργήσει η μαρίνα. Από την μια η εταιρεία και από την άλλη ο Δήμος Αγίας Νάπας. Ενώ και οι δύο πλευρές έχουν κοινό στόχο την αναβάθμιση της περιοχής,  εντούτοις, θέλουν να μετριάσουν όσο γίνεται τις επιπτώσεις που θα έχουν η κάθε μια προς όφελός της. Η μεν εταιρεία να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο εντός χρονοδιαγραμμάτων, να εξεύρει επενδυτές και να επέλθουν κέρδη, o δε Δήμος Αγίας Νάπας που φοβάται μήπως επηρεαστούν οι παραλίες και το τουριστικό της προϊόν. 

Χωρίς πολεοδομική άδεια, δύσκολη η εξεύρεση επενδυτών

Δύο είναι τα κωλύματα που επηρεάζουν το έργο. Η περιβαλλοντική μελέτη είναι ένα αγκάθι που καθυστερεί την πολεοδομική άδεια, ενώ η πολεοδομική άδεια με τη σειρά της καθυστερεί τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή. 
 «Είναι δύο διαδικασίες που κυλούν ταυτόχρονα και είναι αλληλένδετες», ανέφερε στο InBusinessΝews  ο managing director της εταιρείας Σταύρος Καραμοντάνης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι δύσκολο να πειστεί ο επενδυτής χωρίς την πολεοδομική άδεια.  Ήδη, η εταιρεία έχει επαφές με δύο επενδυτές. 

Δυσπιστεί ο Δήμος Αγίας Νάπας

Ενώ ο Δήμος Αγίας Νάπας επιθυμεί διακαώς τη μαρίνα, καθώς θα αναβαθμίσει την περιοχή, εντούτοις υπάρχουν ανησυχίες για τις παραλίες που περιβάλλουν τη μαρίνα. Η Αγία Νάπα ανησυχεί για τις συνέπειες και θέλει να σιγουρευτεί ότι δεν θα «χαλάσει» το τουριστικό της προϊόν και οι ωραίες της παραλίες. Ο Δήμος φαίνεται να μην έχει πειστεί από την εταιρεία και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προσφορές ώστε κάποιος δεύτερος – ανεξάρτητος- εμπειρογνώμονας να τους καθησυχάσει ότι δεν θα επηρεαστούν οι παραλίες.

«Δεν θα επηρεαστούν οι παραλίες», λέει η εταιρεία

Σύμφωνα με την εταιρεία, διαφάνηκε ότι οι αμμώδεις παραλίες της Αγίας Νάπας όπως Μακρόνησος, Nissi Beach, Λάντα και Αγία Θέκλα, δεν θα επηρεαστούν καθόλου από την κατασκευή της προτεινόμενης Μαρίνας Αγίας Νάπας.
«Η εταιρεία έχει εκπονήσει όλες τις απαραίτητες αναλυτικές μελέτες ακτομηχανικής και υδραυλικές μελέτες από τους εξειδικευμένους σύμβουλους μηχανικούς Smith Group JJR, οι οποίες περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την ετοιμασία μαθηματικών μοντέλων όπως και επιτόπου αξιολογήσεις  για να εξεταστεί μεταξύ άλλων η επίπτωση από την κατασκευή της μαρίνας στις παρακείμενες αμμώδεις παραλίες όπως Μακρόνησος, Nissi Beach, Λάντα και Αγίας Θέκλας, όπως επίσης και για την ποιότητα των νερών στο χώρο της μαρίνας», ανέφερε ο κ. Καραμοντάνης.
Παράλληλα, η εταιρεία προσθέτει ότι οι Μελέτες έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί και από το Κλάδο Θαλάσσιων Έργων του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

«Σπρώχνει» η Κυβέρνηση

Πάντως η Κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με τη μαρίνα και να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις. Σε πρόσφατη συνεδρία του το υπουργικό αποφάσισε την περαιτέρω προώθηση της, ενώ χαρακτήρισαν το έργο ως έργο σημαντικού δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ενδιαιτήματα. Το υπουργικό σημείωσε ότι από την υλοποίηση του έργου θα προκύψουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες θετικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, κατά την παρούσα περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας