Χατζηγιάννης: Το ξύλο, τα δάκρυα στην ΕΚΤ και το γήπεδο που άλλαξε

Στις έντονες πιέσεις, προσβολές και στο «ξύλο» που δέχθηκε ο Συνεργατισμός από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές αναφέρθηκε ο Νικόλας Χατζηγιάννης στο πλαίσιο της τρίτης κατάθεσής του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος.

Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού και πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ ανέφερε ότι από πλευράς Φρανκφούρτης εκτοξεύθηκαν φωνές και προσβολές τόσο για τον οργανισμό όσο και για τη χώρα, στις αρχές του 2015. «Ήταν η μοναδική φορά που γέμισαν τα μάτια μου όταν έγιναν οι πρώτες συναντήσεις μαζί τους, καθώς ένιωσα μία αποικιοκρατική προσέγγιση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο Συνεργατισμός δεχόταν «απίστευτο ξύλο» από την Φρανκφούρτη. Σημείωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να εκνευρίσουν και τον προηγούμενο γενικό διευθυντή της ΣΚΤ, Μάριο Κληρίδη, ο οποίος ήρθε σε αντιπαράθεση μαζί τους και τους άφησε αιχμές για τα ελληνικά ομόλογα.

Το mea culpa και τα μπακάλικα
 Αξίζει να τονιστεί ότι ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής υπέβαλε στον κ. Χατζηγιάννη ότι ο τρόπος που δρούσε και λάμβανε αποφάσεις ήταν καθυστερημένος, ότι η τελική συμφωνία με την Altamira υπεγράφη έπειτα από δύο χρόνια και ότι από τις αρκετές χιλιάδες υποθέσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, ένα πολύ μικρό ποσοστό ήχθη στα δικαστήρια, καταλογίζοντας μάλιστα στον κ. Χατζηγιάννη μη έγκαιρη αντίληψη για επίλυση των προβλημάτων.

Από την πλευρά του ο πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ, στηρίζοντας την άποψη της Τράπεζας, τόνισε ότι ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης στον Συνεργατισμό ήταν «η αλλαγή του γηπέδου των προβλέψεων οδήγησε στην αναζήτηση για εξεύρεση επενδυτή βεβιασμένα, την ώρα που η Τράπεζα κατέβαλλε σημαντική προσπάθεια σε σχέση με τα μπακάλικα που υπήρχαν πριν το 2014».

Ερωτηθείς για το ποσοστό ευθύνης που αποδίδει στον εαυτό του ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι μπορεί κάποιες αποφάσεις να ήταν λανθασμένες ή να έχρηζαν βελτίωσης. «Προσπαθώ να σκεφτώ τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα ή πιο γρήγορα. Αλλά δεν μπορώ να βρω ένα συγκεκριμένο γεγονός. Αν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο που δεν επιτεύχθηκε ή παραβιάστηκε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θέλω να το ξέρω», είπε σχετικά.

Τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων
Στους 3,000 ανέρχονταν οι λογαριασμοί που ήταν συνδεδεμένοι με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα το φθινόπωρο του 2017, όπως αποκάλυψε το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής, Γεώργιος Χαραλάμπους, από τα οποία το ένα τρίτο, δηλαδή €202 εκατ. αφορούσαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Ήταν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, το οποίο είχε αναλάβει η Επιτροπή Ελέγχου της Τράπεζας και η Επιτροπή ΜΕΧ», είπε ο Νικόλας Χατζηγιάννης διερωτώμενος πώς γίνεται να νομοθετεί κάποιος και παράλληλα να έχει μη εξυπηρετούμενη χορήγηση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Γεώργιος Αρέστη έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 6,000 υποθέσεις ΜΕΔ υπάρχουν στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, 5,662 υποθέσεις ΜΕΔ στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου, ενώ 3,000 υποθέσεις αφορούν την ΣΠΕ Παραλιμνίου.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο είδε προσωπικά τις λίστες των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι δεν ήταν δουλειά του γενικού διευθυντή.
 
Όσον αφορά την πειθαρχική διαδικασία εναντίον κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Τράπεζα Κύπρου για έγκριση πληρωμών σε δικηγορικό γραφείο κατά την κλειστή περίοδο των τραπεζών το 2013 και για τον λόγο που δήλωσε ότι ο ίδιος δεν προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε ότι «η Τράπεζα προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν σχετίζονταν με την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Οι «αδύναμοι» πλειστηριασμοί
Αδυναμία στη διαδικασία εκποιήσεων και ρευστοποίησης εξασφαλίσεων εντόπισε ο πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ, τονίζοντας ότι εισπράχθηκαν μόλις €2,6 εκατ., ενώ για 15,000 υποθέσεις ΜΕΔ που αφορούσαν πρώτες κατοικίες έγιναν μόνο δύο πετυχημένοι πλειστηριασμοί.

«€506 εκατ. ήταν το ποσό των υποθέσεων, €106 εκατ. έτρεξαν τη διαδικασία των εκποιήσεων, ενώ €183 εκατ. έχουν δρομολογηθεί. Περίπου €858 εκατ. δάνεια μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία και τα χρήματα που εισπράξαμε από τη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων ήταν μόνο €2,6 εκατ.», επεσήμανε ο κ. Χατζηγιάννης, διαπιστώνοντας ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν απέδωσε.

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων