Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά

Σάρκα και οστά πήρε το προδιαγραφόμενο deal της Ελληνικής Τράπεζας και της γαλλικής CNP Assurances για εξαγορά της θυγατρικής της στην Κύπρο CNP Cyprus που δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ελλάδα, με τη συμφωνία να έχει κλειδώσει και τη συνολική επένδυση να ανέρχεται γύρω στα €180 εκατ.

Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που γίνεται από μέρους της Ελληνικής Τράπεζας, μέσα από την οποία θα προκύψει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στην Κύπρο με ηγετικά μερίδια αγοράς, τόσο στον κλάδο ασφάλισης ζωής όσο και στον γενικό κλάδο.

Την ίδια ώρα, ενόψει της απόκτησης της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank-με τη σύμφωνο γνώμη της οποίας έγινε η εξαγορά της CNP Κύπρου-, δημιουργείται το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Ελληνική Τράπεζα αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, με μερίδια αγοράς περίπου 30,3% και 23,2% στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών αντίστοιχα.

Η ηγετική αυτή θέση θα έχει οφέλη για όλους, αλλά και προκλήσεις, τόσο για τον όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας ως οντότητα όσο και για το προσωπικό και τους συνεργάτες της.

Ουσιαστικά, με την κίνηση αυτή, ο όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τη σταθερή αξιοπιστία του και τη διαχρονική βιώσιμη πορεία που ακολουθεί, ενισχύοντας τις εργασίες του με ακόμα μια συμφωνία ορόσημο για την ασφαλιστική βιομηχανία της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, με τις επικείμενες αλλαγές στη μετοχική δομή της Ελληνικής Τράπεζας θα αποτελεί έναν πολύ ισχυρότερο περιφερειακό οργανισμό με ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως η συναλλαγή αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2025 και υπόκειται στη λήψη των απαραίτητων εποπτικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Την ίδια ώρα, πρόκειται για εξέλιξη καταλυτική για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της Ελληνικής Τράπεζας και των ασφαλιστικών της δραστηριοτήτων, εμπλουτίζοντας τα προϊόντα και τις επιλογές που θα προσφέρει σε μία διευρυμένη πελατειακή βάση.

Επισημαίνεται πως στο παρόν στάδιο, οι υφιστάμενες δραστηριότητες των εμπλεκόμενων εταιρειών παραμένουν ως έχουν και οι εταιρείες θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται αυτόνομα και ανεξάρτητα.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών, CNP Cyprialife και CNP Ασφαλιστικής αλλά και αυτά των Hellenic Life Insurance και Παγκυπριακής Ασφαλιστικής παραμένουν σε ισχύ και οι παροχές, δικαιώματα και υποχρεώσεις των πελατών δεν επηρεάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος της Ελληνικής, διαθέτει δύο ασφαλιστικές εταιρείες, τη Hellenic Life και την Παγκυπριακή, ενώ η CNP Cyprus δραστηριοποιείται κυρίως μέσω τριών ασφαλιστικών εταιρειών: Τη CNP Cyprialife στον τομέα ζωής και υγείας στην Κύπρο, τη CNP Ασφαλιστική στον τομέα γενικών ασφαλίσεων στην Κύπρο και την Ελλάδα και τη CNP Ζωής στον τομέα ζωής και υγείας στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει:

«Η Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ (η «Τράπεζα») ανακοινώνει ότι έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις και έχει υπογράψει συμφωνία Δικαιώματος Πώλησης σε ορισμένη τιμή με τη CNP Assurances για την εξαγορά της θυγατρικής της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited (η «Συναλλαγή»), η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στην Ελλάδα και αποτελείται μεταξύ άλλων από τις: CNP Cyprialife Ltd, CNP Ασφαλιστική Λτδ, CNP Zois SA και CNP Cyprus Properties Ltd.

Σύμφωνα με τη συμφωνία Δικαιώματος Πώλησης, η CNP Assurances έχει την επιλογή να πωλήσει και η Ελληνική Τράπεζα είναι αμετάκλητα δεσμευμένη να εξαγοράσει τη CNP Cyprus Insurance Holdings εάν αυτό το δικαίωμα πώλησης εξασκηθεί.

Με βάση τη Γαλλική νομοθεσία, το επόμενο βήμα θα είναι η ενημέρωση και η διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργασίας της CNP Assurances.

Στη συνέχεια η Συναλλαγή θα υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις (συμπεριλαμβανομένης και της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού) και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η CNP Cyprus Insurance Holdings Limited είναι μια κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία στην Κύπρο. Προσφέρει ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών μέσω του μεγαλύτερου δικτύου ανεξάρτητων πρακτόρων στη χώρα.

Το 2023 εργοδοτούσε περίπου 330 υπαλλήλους και είχε μεικτά ασφάλιστρα ύψους €236 εκατ., με μερίδια αγοράς περίπου 24% και 15% στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών, αντίστοιχα .

Η Συναλλαγή αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας, εμπλουτίζοντας τα προϊόντα και τις επιλογές που θα προσφέρονται σε μία διευρυμένη πελατειακή βάση.

Με την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, η Τράπεζα αναμένεται να έχει ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, με μερίδια αγοράς περίπου 30% και 23% στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών, αντίστοιχα.

Το συνολικό τίμημα αναμένεται να είναι €182 εκατ., αντιπροσωπεύοντας πολλαπλασιαστή εξαγοράς 1x τιμή εξαγοράς προς λογιστική αξία , με εκτιμώμενη κεφαλαιακή επίδραση ύψους περίπου 2,6 ποσοστιαίων μονάδων. Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας, με το συνολικό δείκτη κεφαλαίου να ανέρχεται στο 28,4% στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ο προσαρμοσμένος συνολικός δείκτης κεφαλαίου αναμένεται περίπου να είναι 25,8%, με την ολοκλήρωση, σημαντικά ψηλότερος από τις ελάχιστες ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Περαιτέρω η Συναλλαγή αναμένεται να εδραιώσει την παρουσία της Τράπεζας στον ασφαλιστικό τομέα και να δημιουργήσει ευκαιρίες για συνέργειες εσόδων, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα από ασφαλιστικές δραστηριότητες και ενισχύοντας την ποιότητα της κερδοφορίας της Τράπεζας.

Στο παρόν στάδιο, οι υφιστάμενες δραστηριότητες των εμπλεκόμενων εταιρειών παραμένουν ως έχουν και οι εταιρείες θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται αυτόνομα και ανεξάρτητα.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών, CNP Cyprialife και CNP Ασφαλιστικής αλλά και αυτά των Hellenic Life Insurance και Παγκυπριακής Ασφαλιστικής παραμένουν σε ισχύ και οι παροχές, δικαιώματα και υποχρεώσεις των πελατών δεν επηρεάζονται.

Αντώνης Ρούβας: Είμαστε ενθουσιασμένοι...

Ο Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας, Αντώνης Ρούβας, σχολίασε:

«Με αυτή τη Συναλλαγή, η Τράπεζα θα ενισχύσει σημαντικά τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της και θα καταστεί ένας ηγετικός χρηματοπιστωτικός όμιλος με ισχυρή παρουσία, τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα στην Κύπρο.

Είμαστε ενθουσιασμένοι, καθώς η Συναλλαγή αναμένεται να είναι συμπληρωματική για το επιχειρηματικό μας μοντέλο και θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Προσδοκούμε να συνενώσουμε τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία και τις πολύτιμες εμπειρίες του προσωπικού των CNP Cyprialife, CNP Ασφαλιστικής, Hellenic Life Insurance και Παγκυπριακής Ασφαλιστικής για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, επέκταση των ασφαλιστικών επιλογών ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των πελατών μας και να προσφέρουμε αναβαθμισμένη υπηρεσία στην αγορά».

Η Τράπεζα έχει συμβουλευτεί τη BNP Paribas για την εξαγορά, τους Ιωαννίδης Δημήτριου Δ.Ε.Π.Ε. για νομικά θέματα, τους Cronje & Yiannas Actuaries and Consultants Ltd για θέματα αναλογιστικά και ανθρώπινου δυναμικού και τη Deloitte Ltd για χρηματοοικονομικά και λογιστικά θέματα.

Στο βαθμό που απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία και κανονισμούς, η Τράπεζα θα κρατά ενήμερο το επενδυτικό κοινό για οποιεσδήποτε εξελίξεις για αυτό το θέμα».

  • Ο όμιλος CNP Cyprus

Από την άλλη, ο όμιλος CNP Cyprus, με τις εταιρείες του CNP CYPRIALIFE και CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ στην Κύπρο και CNP ΖΩΗΣ και CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (υποκατάστημα) στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023, επιβεβαίωσε την ηγετική του θέση, επιτυγχάνοντας αύξηση στη συνολική παραγωγή του κατά 16%.

Τα ετήσια ασφάλιστρα, για το 2023, έφτασαν στα €236εκ., παρά το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας.

Μέτοχος κατά 100% της CNP Cyprus είναι ο γαλλικός πολυεθνικός ασφαλιστικός κολοσσός CNP ASSURANCES.

Η ανακοίνωση της CNP

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με την πώληση της CNP Cyprus Insurance Holdings στην Ελληνική Τράπεζα, η CNP αναφέρει τα εξής:

«Η CNP Cyprus, ο κορυφαίος ασφαλιστικός όμιλος στην Κύπρο, ανακοινώνει ότι η μητρική του εταιρεία CNP Assurances, έχει ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση της CNP Cyprus στην Ελληνική Τράπεζα.

Η CNP Cyprus δραστηριοποιείται κυρίως μέσω τριών ασφαλιστικών εταιρειών: τη CNP Cyprialife στον τομέα ζωής και υγείας στην Κύπρο, τη CNP Ασφαλιστική στον τομέα γενικών ασφαλίσεων στην Κύπρο και την Ελλάδα και τη CNP Ζωής στον τομέα ζωής και υγείας στην Ελλάδα.

Η προβλεπόμενη συναλλαγή υπόκειται στη λήψη των απαιτούμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2025. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η ενημέρωση και διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων της CNP Assurances.

Με την ολοκλήρωση της αναμενόμενης συναλλαγής, αναμένεται να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος κυπριακός ασφαλιστικός οργανισμός με την Ελληνική Τράπεζα, να κατέχει ηγετική θέση στην Κύπρο, με καταξιωμένη παρουσία στον ασφαλιστικό τομέα.

Η CNP Cyprus και οι εταιρείες της αναμένεται να επωφεληθούν από τις νέες προοπτικές που θα προκύψουν, και οι οποίες αναμένεται να είναι επωφελείς για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι πελάτες του Ομίλου CNP CYPRUS θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν αξιόπιστες ασφαλιστικές υπηρεσίες με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση από τις εταιρείες μας και τους ασφαλιστικούς μας διαμεσολαβητές».

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP