Κύπρος: Γέφυρα προς την Ευρώπη για funds από Ασία

Γέφυρα προς την Ευρώπη έχει καταστεί η Κύπρος για πολλά επενδυτικά κεφάλαια από την Ασία, με δημοσίευμα του Bloomberg να υπογραμμίζει ότι η ευέλικτη νομοθεσία, το χαμηλό κόστος και το κυπριακό διαβατήριο δίνει εύκολη πρόσβαση για επενδύσεις σε ΕΕ, Ρωσία και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ενώ στα θετικά προστίθεται και η γεωγραφική της θέση καθώς γειτνιάζει με Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για επενδυτικά ταμεία από χώρες που παραδοσιακά δεν είχαν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Κύπρο, όπως Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία, για να δημιουργήσουν μια βάση στη χώρα μας ως πύλη εισόδου στην ΕΕ», δήλωσε ανέφερε ο Ανδρέας Γιασεμίδης, αντιπρόεδρος του CIFA.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των επενδυτικών κεφαλαίων και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Στα τέλη Μαρτίου, ο αριθμός των επενδυτικών ταμείων αυξήθηκε σε 123 από 110 στο τέλος Δεκεμβρίου. Το σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν κατά 29% στα €4,45 δισ. από €3,45 δισ. Το Δεκέμβριο του 2008 υπήρχαν 55 επενδυτικά ταμεία με €1,23 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου τόνισε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για σύσταση και εξουσιοδότηση από την Επιτροπή εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60 αιτήσεις για διαφορετικές δομές κεφαλαίων», ανέφερε. «Από αυτές, δόθηκαν προεγκρίσεις σε 44 εταιρείες οι οποίες δύναται να λάβουν τελική άδεια, νοουμένου ότι θα έχουν εκπληρώσει τους όρους που τους έχουν τεθεί.»
 


Ευέλικτη νομοθεσία
Παρόλο που η ισχύουσα νομοθεσία της Κύπρου για τα υφιστάμενα κεφάλαια εφαρμόζει οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ, το Bloomberg επισημαίνει πως η χώρα εισάγει πρόσθετες αλλαγές για να καταστήσει το νησί ακόμη πιο ελκυστικό για τους επενδυτές και τους διαχειριστές κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων να εγγραφούν και να διαχειριστούν τα κεφάλαια, δήλωσε ο Μάριος Ταννούσης, μέλος του ΔΣ του  CIFA.

Οι πρόσθετες αλλαγές στη νομοθεσία θα επιτρέψουν στους επενδυτές να γνωρίζουν από την αρχή το φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται για τα διάφορα είδη κεφαλαίων, μια ταχεία διαδικασία για τη δρομολόγηση των λεγόμενων εγγεγραμμένων οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας διαχειριστών επενδύσεων.

Η κυπριακή νομοθεσία για τη σύσταση οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων είναι πολύ πιο ευέλικτη από ό, τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά οι επενδυτές παραμένουν καλά προστατευμένοι, ανέφερε ο κ. Γιασεμίδης. Το κόστος στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερο από ό, τι σε άλλα μέρη της ΕΕ και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους διαχειριστές μικρών και μεσαίων επενδυτικών ταμείων που η Κύπρος επιδιώκει να προσελκύσει.

«Δεν μπορούμε να γίνουμε Λουξεμβούργο από την πρώτη μέρα και έτσι επιδιώκουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια που λαμβάνουν υπόψη το κόστος», δήλωσε χαρακστηριστικά.
 

Επενδύσεις και στην Κύπρο
Η φυσική παρουσία των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο σημαίνει επίσης ότι συμβάλλουν στην οικονομία της Κύπρου, ενοικιάζοντας ή αγοράζοντας γραφεία και καταβάλλοντας εισφορές προς το κράτος . Μπορούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, ειδικά σε ακίνητα, δήλωσε ο κ. Γιασεμίδης.

«Λαμβάνουμε προτάσεις για σύσταση επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο από Κίνα και Ινδία, αλλά και τη Μέση Ανατολή, ενώ προτάσεις δεχόμαστε και από Ευρώπης όπως Ελβετία, Ιταλία, Ελλάδα και Γερμανία», δήλωσε ο κ. Τάννουσης. «Υπάρχει επίσης κάποιο ενδιαφέρον από τους διαχειριστές κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν back up funds στην Κύπρο ως ευρωπαϊκή τους βάση».

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»