Brands που ήρθαν, είδαν και απήλθαν από την Κύπρο

Αρκετές ήταν οι αλυσίδες, οι οποίες έκαναν ένα σύντομο ή μεγάλο πέρασμα από την κυπριακή αγορά.

Καταστήματα ειδών DIY, αλυσίδες λιανεμπορίου και υπεραγορές πραγματοποίησαν κάθοδο στην Κύπρο, αλλά στην πορεία αποφάσισαν να αποχωρήσουν.

Δείτε πιο κάτω ορισμένα από τα brands που έκαναν για λίγο ή για πολύ αισθητή την παρουσία τους στην τοπική αγορά, καθώς στη συνέχεια επέλεξαν ή αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους.

Διαβάστε ακόμη:

Homemate
Τον Νοέμβριο του 2018 είχε ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το Homemate, το πρώτο κατάστημα επίπλωσης σπιτιού και DIY στην Κύπρο του μαλτέζικου ομίλου Alf Mizzi and Sons.  

Το κατάστημα λειτούργησε στη Λακατάμια, πλησίον του Nicosia Mall, σε έναν χώρο 7,000 τ.μ., όπου προηγουμένως στεγαζόταν η Ellinas DIY και όπου από τον Φεβρουάριο του 2021 στεγάζεται το Superhome Center.
 

Στο πρώην Homemate, οι καταναλωτές μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε προϊόντα που σχετίζονταν με τη βελτίωση του σπιτιού τους, από έπιπλα και διακόσμηση σπιτιού μέχρι κουρτίνες, υφάσματα, λευκά είδη, φωτιστικά, είδη μπάνιου, αξεσουάρ μπάνιου, οικιακό εξοπλισμό, ηλεκτρικές συσκευές, συστήματα ήχου και εικόνας, εξοπλισμό γραφείου, φροντίδα κατοικίδιου, αξεσουάρ αυτοκινήτου, power tools, μπογιές, ψησταριές, έπιπλα κήπου, φυτά και γλάστρες.

Η Homemate Cyprus ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την κυπριακή αγορά τον Ιανουάριο του 2021.

Μετά τον Ellinas DIY και η μαλτέζικη αλυσίδα αποχώρησε από τον συγκεκριμένο χώρο στη Λακατάμια.

JYSK
Η πολυαναμενόμενη κάθοδος της γνωστής αλυσίδας από τη Δανία, JYSK, στις αρχές του 2019, δημιουργούσε προσδοκίες για αλλαγή δεδομένων στην αγορά επίπλων, ειδών σπιτιού και διακόσμησης.

Ωστόσο, εν μέσω πανδημίας η δανέζικη αλυσίδα αποφάσισε να κλείσει το πρώτο και μοναδικό της κατάστημα στην Κύπρο, το οποίο στεγαζόταν στο Nicosia Mall, έπειτα από περίπου ενάμιση χρόνο.
 

 

 

Το μοναδικό κατάστημα στην Κύπρο της JYSK, της γνωστής αλυσίδας επίπλων, ειδών σπιτιού και διακόσμησης από τη Δανία, είχε ανοίξει τις πόρτες του στο Nicosia Mall στις 6 Απριλίου 2019, σε έναν χώρο 1.170 τ.μ.

Η JYSK είναι ιδιοκτησία της οικογένειας, στην οποία ανήκει το Lars Larsen Group. O ιδιοκτήτης, Lars Larsen, ήταν γνωστός σε όλη τη Δανία ως ο κορυφαίος έμπορος της χώρας.

Η JYSK διαθέτει πάνω από 3.000 καταστήματα σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, τα καταστήματα σε 28 χώρες λειτουργούν απευθείας από την JYSK, ενώ οι υπόλοιπες 22 χώρες αποτελούν μέρος του JYSK Franchise.

Πολλοί ήταν οι λόγοι που φαίνεται να έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της εταιρείας να επιλέξει την πόρτα εξόδου από την κυπριακή αγορά. Το εξειδικευμένο κοινό στο οποίο απευθυνόταν, ο χώρος που επέλεξε στο Nicosia Mall, ο οποίος περνούσε σχεδόν απαρατήρητος, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας από πλευράς τιμών, την ώρα που οι αντίπαλοί της στην Κύπρο είχαν προβεί σε έναν «πόλεμο» τιμών προκειμένου να κερδίσουν πελάτες, καθώς και ο κορεσμός της αγοράς DIY στην Κύπρο.

SPAR
Το τέλος εποχής για τα SPAR στην Κύπρο σηματοδότησε η πώληση του καταστήματος SPAR στη Λάρνακα στην SDT Ioannides Bros Ltd (Υπεραγορές Ιωαννίδης), στο τέλος Ιουνίου του 2021.

Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Ermes Department Stores Plc να μην συνεχίσει τη δραστηριότητα λιανικού εμπορίου τροφίμων, δεδομένου ότι οι αδελφές εταιρείες Argosy Trading Co. Ltd και Cassandra Trading Ltd, μέλη του Ομίλου CTC, είναι εισαγωγείς και μεγάλοι προμηθευτές υπεραγορών και καταστημάτων λιανικού εμπορίου, ως επίσης και περιπτέρων, ξενοδοχείων και εστιατορίων, ώστε να μην ανταγωνίζεται τους εν λόγω πελάτες τους.

 

 

 

Με τον τερματισμό των δραστηριοτήτων SPAR στο Ολύμπια Λεμεσού και των δραστηριοτήτων του καταστήματος στη Λεωφόρο Μακαρίου και Κρήτης στη Λευκωσία, η Ermes είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να επικεντρωθεί και να αναπτύξει τις υπόλοιπες δραστηριότητές της, τερματίζοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία των SPAR στην εγχώρια αγορά.

Το πρώτο κατάστημα SPAR στην Κύπρο λειτούργησε το φθινόπωρο του 2018 στη Λάρνακα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν νέα καταστήματα SPAR στο Ολύμπια Λεμεσού και Λεωφόρο Μακαρίου και Κρήτης στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, δύο νέες υπεραγορές SPAR άνοιξαν τις πόρτες τους στην Κύπρο, στα πολυκαταστήματα Debenhams Central στη Λευκωσία και Debenhams Olympia στη Λεμεσό.  Τα Τμήματα Τροφίμων των Debenhams Central & Debenhams Olympia είχαν ενταχθεί στην οικογένεια της SPAR.

Τον Ιούνιο του 2019 η SPAR Κύπρου ανακοίνωσε πωλήσεις συνολικού ύψους €1,2 εκατ., σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας.

Εξάλλου, αύξηση πωλήσεων κατά 61% πέτυχε το 2020 η SPAR Κύπρου. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το περασμένο έτος, ο συνολικός κύκλος εργασιών λιανικής των τριών καταστημάτων που διαθέτει στην Κύπρο ανήλθε στα €11,4 εκατομμύρια.

Debenhams
Πολυετής ήταν η παρουσία των Debenhams στην κυπριακή αγορά.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2020 ανακοινώθηκε από την Ermes Department Stores το κλείσιμο των πολυκαταστημάτων Debenhams στην Κύπρο και τη μετονομασία τους σε ERA.
 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι η Debenhams Plc, εγγεγραμμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε περιέλθει τον Απρίλιο του 2019 κάτω από τη διαχείριση των πιστωτών της.

Η βρετανική εταιρεία είχε κηρύξει πτώχευση και είχε τεθεί υπό καθεστώς διαχείρισης, με τα οικονομικά προβλήματα που προϋπήρχαν της πανδημίας να της δίνουν τη χαριστική βολή.

Η Ermes λειτουργούσε στην Κύπρο τα πολυκαταστήματα Debenhams Central και Debenhams στο The Mall of Cyprus και στο The Mall of Engomi στη Λευκωσία, Debenhams Olympia και Debenhams Apollo στη Λεμεσό, Debenhams Zenon στη Λάρνακα και Debenhams Korivos στην Πάφο.

Tο ιστορικό πρώην Debenhams (ERA), στη λεωφόρο Μακαρίου, στη Λευκωσία και εν συνεχεία ERA τερμάτισε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2021.

Το πολυκατάστημα Era Central τερμάτισε τη λειτουργία του, όπως αναμενόταν, έπειτα από ανακοινώσεις της CTC για deal με την Ελληνική Τράπεζα για παραχώρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων με στόχο τη μείωση των τραπεζικών υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων της CTC με τις Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα για μείωση του χρέους της με την παραχώρηση ακίνητης περιουσίας του Συγκροτήματος, θα τερματίσουν τις εργασίες τους τόσο το Ermes Central στη Λευκωσία όσο και το Olympia στη Λεμεσό.

Δειτε Επισης

Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών
Investors In People Platinum: Η σημαντικότερη διεθνής διάκριση ανθρώπινου δυναμικού για τρίτη φορά στον Όμιλο ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ