Berengaria: Ο θρύλος ξαναγεννιέται

Όπως ο φοίνικας ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του, έτσι και το θρυλικό ξενοδοχείο Berengaria στον Πρόδρομο θα αποκτά σταδιακά τη χαμένη του λάμψη και αίγλη. Ορίζοντας αποπεράτωσης του έργου, που ανέλαβε η bbf®, είναι το 2026, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στη συνέντευξή τους οι Μάριος Οικονομίδης και Μαρία Ακκελίδου, διευθυντές του ομώνυμου αρχιτεκτονικού γραφείου, στους οποίους ανατέθηκε η μελέτη του τεράστιου πρότζεκτ. Μιλούν επίσης για το μεγαλεπήβολο έργο, Marco Polo, που βρίσκεται ήδη στα σκαριά και πάλι σε συνεργασία με την bbf:.

Μιλήστε μας πρώτα για τη μελέτη του Berengaria, που αναλάβατε ως Μ. Οικονομίδης - Μ. Ακκελίδου Αρχιτέκτονες Ε.Π.Ε., σε συνεργασία με την bbf:.

Πρέπει να πούμε καταρχάς ότι είναι με μεγάλο ενθουσιασμό που αναλάβαμε τη μελέτη του Berengaria, του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, που αποτελείται από το διατηρητέο κτίριο Berengaria και από 36 επαύλεις, μεζονέτες και studios. Ανεβαίνοντας τον δρόμο με τα παλιά κέδρα, ο επισκέπτης θα αντικρίζει τη μεγαλοπρεπή είσοδο του ξενοδοχείου, που αναπαλαιώνεται στην αρχική της μορφή.

Το χαρακτηριστικό κλιμακοστάσιο στην είσοδο συντηρείται και κυριαρχεί.

Στο ισόγειο ο επισκέπτης κατευθύνεται στο πολυτελές εστιατόριο, στην καφετέρια και στα καθιστικά με το τζάκι και το αναγνωστήριο. Ο χώρος προγεύματος χωροθετείται σε μια νέα κατασκευή με μεγάλες γυάλινες θύρες, με θέα στο δάσος.

Ένας μεγάλος υπαίθριος χώρος με πισίνα και εκτεταμένες περιοχές χαλάρωσης διαμορφώνεται στη θέση της παλιάς πισίνας και ένα πολυτελές σπα με απρόσκοπτη θέα στο δάσος, με θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο, υπηρεσίες ευεξίας και εξωτερικούς χώρους άσκησης και χαλάρωσης θα είναι στη διάθεση των θαμώνων.

Οι σουίτες στους ορόφους θα διαθέτουν τις ανέσεις ενός σύγχρονου ξενοδοχείου πολύ υψηλών προδιαγραφών, με απρόσκοπτη θέα στο δάσος και στις θάλασσες της Μόρφου και της Τηλλυρίας.

Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου χωροθετούνται οι ανεξάρτητες πολυτελείς επαύλεις και μεζονέτες.

Οι κατοικίες θα βρίσκονται αραιά μέσα στον δασωμένο περιβάλλοντα χώρο, ακολουθώντας την φυσική τοπογραφία του εδάφους. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

 

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Marco Polo, για το οποίο επίσης συνεργάζεστε με την bbf:;

Το έργο είναι υπό κατασκευή και βρίσκεται σε ένα προνομιούχο οικόπεδο στην παραλιακή γραμμή μεταξύ του ξενοδοχείου Amara και της μαρίνας St. Raphael.

Είναι ένα 12όρωφο κτίριο 19 πολυτελών διαμερισμάτων, με κοινόχρηστους χώρους στο ισόγειο, που περιλαμβάνουν καθιστικό-σαλόνι, χώρους ευεξίας, σπα και απασχόλησης παιδιών, μπαρ και catering-facilities, καθώς επίσης εκτενείς εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους και κολυμβητική δεξαμενή. Το έργο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο UHA London και το γραφείο μας ανέλαβε την εκπόνηση των κατασκευαστικών σχεδίων και την επίβλεψη της κατασκευής. Αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2023.

Ομολογουμένως το Berengaria δεν είναι ένα οποιοδήποτε έργο. Κουβαλάει μια ολόκληρη ιστορία, οπότε το στοίχημα για εσάς είναι πολύ μεγάλο.

Η αναπαλαίωση του ιστορικού ξενοδοχείου αποτελεί για μας στοίχημα και σταθμό και μας επιφορτίζει με αισθήματα ευθύνης και συγκίνησης. Βασικός στόχος μας είναι η αναβίωση του διατηρητέου κτιρίου και η δημιουργία ταυτόχρονα ενός σύγχρονου ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών.

Με προσεκτικό και λεπτομερή σχεδιασμό επιτυγχάνουμε τη συντήρηση και επαναφορά του Berengaria στην αρχική του μορφή, σύμφωνα πάντα με τις κατευθυντήριες αρχές της αναπαλαίωσης. Παράλληλα, επιτυγχάνουμε την ενσωμάτωση σε αυτό όλων των απαραίτητων χώρων και διευκολύνσεων ενός σύγχρονου ξενοδοχείου. Πέραν τούτου, με τον σχεδιασμό στοχεύουμε στην ένταξη των νέων κτιρίων στον δασωμένο περιβάλλοντα χώρο, με σεβασμό ως προς την υφιστάμενη τοπογραφία και με πρώτιστο στόχο την αποφυγή εκκοπής δέντρων.

Ποια η σημασία της ανακαίνισης του Berengaria και πώς θα συμβάλει στην ευρύτερη αναβάθμιση της περιοχής;

Η παρακμή και η εγκατάλειψη οδήγησαν το ξενοδοχείο, που έζησε λαμπρές μέρες αίγλης, στην κατάρρευση και στον θάνατο.

Η αναπαλαίωση και συνολική επαναδιαμόρφωση του λόφου του Berengaria θα αναβιώσει την κοινότητα του Προδρόμου και τα ορεινά θέρετρα, κρατώντας τα ζωντανά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όραμα μας είναι η καθιέρωση του, εκ νέου, ως σημαντικού σημείου αναφοράς στο φυσικό, αρχιτεκτονικό και επιχειρηματικό τοπίο της Κύπρου.

Απ’ την άλλη και το Marco Polo διαθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως μαθαίνουμε, τα οποία το κάνουν να ξεχωρίζει στην ευρύτερη αγορά. Ποια είναι αυτά;

Από αρχιτεκτονικής απόψεως, το Marco Polo αποτελεί τη ναυαρχίδα της bbf:, όχι τόσο λόγω μεγέθους όσο κυρίως για τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό. Πέραν των υψηλών προδιαγραφών και του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει, το κτίριο ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του μορφολογία, που το καθιστά αξιομνημόνευτο χωρόσημο στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θα απολαμβάνουν διαμερίσματα - κατοικίες, ισάξια ιδιωτικών επαύλεων, με τη διαφορά ότι αυτά βρίσκονται σε ένα κτίριο αρχιτεκτονικό - χωρόσημο, πάνω στην πρώτη γραμμή της παραλίας, με εξαιρετική θέα τον ορίζοντα και τη θάλασσα και σε πλήρη αρμονία ιδιωτικότητας και ευεξίας.

Τι σημαίνει για εσάς η δέσμευση «build.better.future», που αποτελεί τη σημαία οποιουδήποτε έργου αναλαμβάνει η bbf: και πώς εφαρμόζεται στην πράξη;

 Η δέσμευση του «build.better.future» χαρακτηρίζει απόλυτα την bbf:, αφού περιγράφει τον επαγγελματισμό και την προσήλωση της εταιρείας στην κατασκευή σύγχρονων κτιρίων υψηλής αισθητικής και άριστων κατασκευαστικών προδιαγραφών. Η εταιρεία ελέγχει συστηματικά όλα τα στάδια του σχεδιασμού και της κατασκευής και επιλέγει τη χρήση άριστων υλικών, διασφαλίζοντας την ποιότητα σε βάθος χρόνου.

Ποια τα επόμενα πλάνα σας σε συνεργασία με την bbf:;

Η συνεργασία μας με την bbf: ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε αυτή την περίοδο έχουμε αναλάβει τη μελέτη και επίβλεψη μεγάλου αριθμού σημαντικών της έργων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε μια άριστη επαγγελματική σχέση μεταξύ μας, η οποία συνεχίζεται με νέες αναθέσεις έργων στο γραφείο μας.

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit