Η επόμενη μέρα των εγκρίσεων… Το στοίχημα της Eurobank στον δρόμο για τη συγχώνευση της Ελληνικής

Η προδιαγραφόμενη τυπική επικύρωση της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank αποτελεί πλέον γεγονός, αφού οι εποπτικές εγκρίσεις που θα σφράγιζαν το ίσως μεγαλύτερο στην σύγχρονη ιστορία του χρηματοοικονομικού τομέα της Κύπρου «deal» ήρθαν, όπως αναμενόταν, να σφραγίσουν την προ καιρού δρομολογούμενη εξαγορά.

Πρόκειται για ίσως την μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται με μετρητά από ένα μη κυπριακό όμιλο στην Κύπρο, καθώς αφορά μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Πλέον, η Ελληνική Τράπεζα γίνεται μέλος ενός πανευρωπαϊκού βεληνεκούς τραπεζικού ομίλου, με δραστηριοποίηση σε πέντε χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου μέσω της Eurobank Κύπρου, από το 2007.

Η Eurobank Α.Ε., μέλος του ομίλου Eurobank, αποτελεί πλέον με ποσοστό 55,3% τον μεγαλομέτοχο της Ελληνικής Τράπεζας, και αυτό που πλέον αναμένεται ως πρώτο ζητούμενο στην επόμενη μέρα της λήψης των εποπτικών εγκρίσεων είναι η… αντίδραση των υπόλοιπων μετόχων στη δημόσια πρόταση που υπέβαλε η Eurobank προς τους υπόλοιπους μετόχους της Ελληνικής για απόκτηση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Πρόκειται για ζήτημα με άκρως ουσιαστικές προεκτάσεις ως προς τις στρατηγικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με το επιχειρηματικό μοντέλο στη βάση του οποίου θα λειτουργήσει ή θα βαδίσει απ’ εδώ και πέρα η συνύπαρξη Ελληνικής και Eurobank Κύπρου κάτω από τον ίδιο όμιλο, με την διοίκηση της Eurobank Α.Ε. να μην αποκρύβει πως επιθυμία του ομίλου είναι η συγχώνευση.

Κάτι ωστόσο για το οποίο όπως φαίνεται θα απαιτηθεί χρόνος να συμβεί, όχι απλώς και μόνο για ζητήματα διαδικαστικά, αλλά γιατί για να προχωρήσει μια τέτοια στρατηγική απόφαση θα πρέπει να εξασφαλίσει την σύμφωνο γνώμη του 75% της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας(σ.σ. Ελληνικής).

Με την Eurobank να κατέχει σήμερα κάτι περισσότερο από 55%, για να μπορέσει να υλοποιήσει ένα τέτοιο στρατηγικό σχεδιασμό, δηλαδή την συγχώνευση, γίνεται με απλά μαθηματικά ξεκάθαρο πως υπολείπεται ένα περίπου 20%.

Έτσι, το κλειδί βρίσκεται εκ των πραγμάτων στα χέρια των δύο άλλων μεγάλων μετόχων, της Demetra Holdings Plc και της ΕΤΥΚ, οι οποίες από την αρχή έδειξαν να μην καλοβλέπουν μια τέτοια προοπτική.

Μάλιστα, τόσο η Demetra όσο και η ΕΤΥΚ έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, με την οποία ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης σε σχέση με την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank.

Υπενθυμίζεται ότι η Demetra κατέχει στην Ελληνική μερίδιο 21,3% που μαζί όμως με τις μετοχές της Logicom ανεβάζουν την από κοινού παρουσία τους κοντά στο 25%, ενώ η ΕΤΥΚ μέσω διαφόρων ταμείων της κατέχει γύρω στο 11% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Τα μηνύματα Καραβία στους μετόχους

Τα δεδομένα αυτά, δηλαδή οι όποιες προκύπτουσες ενστάσεις και επιφυλάξεις, είναι στοιχεία που δείχνουν να συνυπολογίζονται δεόντως από την Eurobank Α.Ε. σε ό,τι αφορά το πότε και σε ποιες κινήσεις θα προβεί αναφορικά με την Ελληνική Τράπεζα.

Όπως συναφώς ξεκαθάριζε μόλις τον περασμένο Μάρτιο o διευθύνων σύμβουλος της Eurobank A.E. Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε αποστολή Κυπρίων δημοσιογράφων που βρέθηκαν στην Αθήνα, στο άμεσο μέλλον η Eurobank Κύπρου και η Ελληνική θα λειτουργήσουν ως δύο χωριστές ανεξάρτητες τράπεζες με ξεχωριστές διοικήσεις και ξεχωριστά Διοικητικά Συμβούλια.

«Το κατά πόσο κάποια στιγμή στο μέλλον προχωρήσουμε σε κάποιους είδους συγχώνευση ή απορρόφηση δεν μπορούμε να το προδικάσουμε αυτή την στιγμή», διευκρίνιζε, και ρίχνοντας το γάντι στους υπόλοιπους μετόχους της Ελληνικής, υπογράμμιζε πως αυτό είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί μελλοντικά ανάλογα και με τις δικές τους επιθυμίες.

Συναφώς, τοποθετούσε την συγχώνευση για όταν θα «ωριμάσουν οι συνθήκες» και σημείωνε πως δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, πρέπει να κινηθούμε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μετόχους της τράπεζας».

Ο κ. Καραβίας, τόνιζε παράλληλα πως αν από τη δημόσια πρόταση προκύψει για την Eurobank ένα ποσοστό που θα της επιτρέπει να προχωρήσει ταχύτερα στην συγχώνευση, είναι κάτι που ο όμιλος θα μελετήσει πολύ σοβαρά και θα επιταχύνει μια πιθανή τέτοια απόφαση.

Ανεξαρτήτως των πιο πάνω και του πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τα πλάνα της Eurobank για την Κύπρο, όπως αυτά φιλοδοξεί να μετουσιώσει σε πράξη μέσα και από την εξαγορά της Ελληνικής, είναι μεγαλεπήβολα.

Προβαίνοντας πρώτα και κύρια η ίδιος σε μια μεγάλη που συνίσταται αναντίλεκτα-μεταξύ άλλων-σε μια εξαιρετικά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ο όμιλος φιλοδοξεί μέσα από την υλοποίηση της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής που έχει εκπονήσει να καταστεί η Κύπρος πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εταιρείες από την Ινδία και την Μέση Ανατολή, οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον ευρωπαϊκό χώρο.

Δειτε Επισης

Σύνδεσμος Έτοιμου Σκυροδέματος: Αυτές είναι οι παράλογες απαιτήσεις των συντεχνιών-Υψηλά τα επίπεδα αμοιβών
Αμετακίνητοι οι εργαζόμενοι του κλάδου παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος-Δεν αποκλείουν και κλιμάκωση
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Συντηρούν το αδιέξοδο στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-«Μεγάλο το χάσμα, δύσκολη η προσέγγιση»
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Μικτές επιδόσεις στις τιμές ακινήτων εν μέσω μειωμένης ζήτησης και υψηλών επιτοκίων
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες