Ξάνθος Σαρρής... Από το μεγάλο «Εὕρηκα» στα μεγάλα «Πιστεύω»

Κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο και πηγαίνοντας πίσω στην Κύπρο του 1959, θα βρεθούμε σε μία χρονιά-ορόσημο για τη χώρα, που περιλαμβάνει τη Διάσκεψη του Λονδίνου και τις προεργασίες που οδήγησαν στην ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναν χρόνο αργότερα.

Όμως, το 1959 είναι παράλληλα και μία χρονιά-ορόσημο για το κυπριακό επιχειρείν, καθώς ο Ξάνθος Σαρρής, “πατέρας” της ΕΥΡΗΚΑ, ιδρύει την εταιρεία που έγραψε και συνεχίζει να γράφει μία από τις πιο λαμπρές επιχειρηματικές ιστορίες στο νησί μας. Ας θυμηθούμε την αρχική διαδρομή του Ξάνθου Σαρρή, στο αφιέρωμά μας που ακολουθεί.

“Εὕρηκα, εὕρηκα!”

Περί το 250 π.Χ. ο Αρχιμήδης στις Συρακούσες της Σικελίας, αναφώνησε “Εὕρηκα, εὕρηκα!” έχοντας μόλις ανακαλύψει την αρχή της άνωσης. Περισσότερες από δύο χιλιετίες μετά, ο οραματιστής Κύπριος επιχειρηματίας Ξάνθος Σαρρής υιοθετεί την περίφημη αυτή φράση, δημιουργώντας την εταιρεία ΕΥΡΗΚΑ ΛΤΔ στην Αμμόχωστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λέξη “Εύρηκα” δεν αποτελεί μόνο το brand name της εταιρείας, αλλά είναι και μέρος του DNA και της φιλοσοφίας της, καθώς η ΕΥΡΗΚΑ, στα 65 χρόνια ιστορίας της, έχει φέρει δεκάδες νέες καινοτομίες και προϊόντα που κάνουν τη ζωή του καταναλωτή πιο απλή, καθαρή και όμορφη.

1

Το πρώτο υπερλευκαντικό και το πρώτο εργοστάσιο

Ποιο ήταν όμως το προϊόν που εκτόξευσε την ΕΥΡΗΚΑ από την πρώτη σχεδόν ημέρα; Το υπερλευκαντικό ΕΥΡΗΚΑ, μία ιδέα που έγινε πραγματικότητα με τη σημαντική συμβολή του κουνιάδου του Χριστόδουλου Νεοφύτου.

Ένας μικρός φάκελος που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Οι Κύπριες νοικοκυρές αγάπησαν αμέσως αυτό το πρωτοποριακό προϊόν που τους έδωσε μία εναλλακτική λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους πλυσίματος.

Η επιτυχία του υπερλευκαντικού ΕΥΡΗΚΑ ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σύντομα η μικρή βιοτεχνία, όπου το προϊόν παραγόταν σε ένα μικρό δωμάτιο λίγων τετραγωνικών μέτρων, εξελίσσεται σε βιομηχανία. Το 1960, ο Ξάνθος Σαρρής κτίζει το πρώτο εργοστάσιο ΕΥΡΗΚΑ με χημικά προϊόντα στην Αμμόχωστο.

Ακούραστος και ασταμάτητος, με πραγματικά δαιμόνιο επιχειρηματικό πνεύμα, τον ίδιο χρόνο, ο Ξάνθος Σαρρής δημιουργεί δεύτερη εταιρεία στην Ελλάδα, με την επωνυμία ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ. Πιστός στον “ταπεινό” τρόπο ανάπτυξης, χωρίς μεγάλα ανοίγματα, ξεκινά από ένα μικρό ενοικιαζόμενο εργοστάσιο στην Αθήνα.

2

Τα πρώτα προϊόντα

Η δεκαετία του 1960 αποτελεί μία πραγματική έκρηξη για την εταιρεία ΕΥΡΗΚΑ κάτω από το στιβαρό, επιχειρηματικό χέρι του Ξάνθου Σαρρή. Είναι η εποχή που παράγονται και εισάγονται στην αγορά προϊόντα με τα οποία μεγάλωσαν τρεις γενιές Κυπρίων και Ελλήνων, και τα οποία συντροφεύουν μέχρι σήμερα κάθε νοικοκυριό.

Το εμβληματικό υγρό πιάτων ΕΥΡΗΚΑ, το εντομοκτόνο Aroxol, το Famozo για τα τζάμια, το καθαριστικό τουαλέτας ΤΙΚ ΤΑΚ, το σαμπουάν Dor, η σκόνη πλυσίματος υψηλού αφρισμού Bingo, η καραμέλα και τα ζελέ MON AMI, η Cremolina, πρώτη μαλακή μαργαρίνη στην Κύπρο, και τόσα ακόμη προϊόντα, γνωρίζουν τεράστια επιτυχία.

3

Τα “Πιστεύω” του Ξάνθου Σαρρή

Το 1967, ο Ξάνθος Σαρρής, εκτός από μεγάλος επιχειρηματίας, αποδεικνύει ότι είναι και ένας μεγάλος άνθρωπος. Γράφει, ο ίδιος, τα “Πιστεύω” της εταιρείας του, ένα μανιφέστο 12 σημείων, στο οποίο κτίζεται το σήμερα και το αύριο της εταιρείας.

Από την εισαγωγή του μανιφέστου, ορίζεται ο σκοπός της ΕΥΡΗΚΑ: η διεξαγωγή των εργασιών της με ειλικρίνεια, τιμιότητα και ευθύτητα. Πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν ο Ξάνθος Σαρρής; Αρκεί να σημειώσουμε ότι η βασική αρχή του παγκόσμιου κολοσσού Google “Do the right thing”, παρόμοιας λογικής με την εισαγωγή του “Πιστεύω” του Ξάνθου Σαρρή, γράφτηκε σχεδόν 40 χρόνια μετά!

Στα “Πιστεύω” παρουσιάζονται επίσης έννοιες όπως η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αλλά και οι καλύτεροι δυνατοί όροι εργασίας για το προσωπικό. Στο τελευταίο σημείο του μανιφέστου μάλιστα, ο Ξάνθος Σαρρής δίνει ένα μάθημα σύγχρονου management ζητώντας από τους ανθρώπους του να συζητούν μαζί του, προσωπικά, οποιοδήποτε θέμα επιθυμούν και οποιαδήποτε διαφωνία τους “άνευ φόβου αντιποίνων”.

Από το “Εὕρηκα” του 1959 στο “Πιστεύω” του 1967, η εναρκτήρια πορεία του Ξάνθου Σαρρή αποτέλεσε μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματικές ιστορίες της Κύπρου και ήταν η βάση για τη μετέπειτα εξέλιξη της ΕΥΡΗΚΑ σε έναν πολυεθνικό Όμιλο που σήμερα δραστηριοποιείται με επιτυχία σε Κύπρο, Ελλάδα και Ρουμανία.

4

5

Δειτε Επισης

Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Το βραβείο Red Dot Design 2024 στο νέο Hyundai Santa Fe
Μειώθηκαν στο μισό τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ
Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν