Ακόμη πιο κοντά με το «ναι» της ΕΠΑ η εξαγορά της Ελληνικής από Eurobank Α.Ε.-Οι επόμενοι σταθμοί

«Βρίσκονται στην Κύπρο και ξέρουν τις προκλήσεις, αλλά και όλα τα θέματα, το εποπτικό πλαίσιο, το πολιτικό σύστημα, τα εργασιακά, και επιλέγουν συνειδητά να μπουν μέσα και να εξαγοράσουν την Ελληνική Τράπεζα. Είναι ξεκάθαρα μια ψήφος εμπιστοσύνης, όχι μόνο στην Ελληνική, αλλά και στην κυπριακή οικονομία».

Αυτό δήλωνε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Αντώνης Ρούβας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε με αφορμή τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα του συγκροτήματος, και ερωτηθείς αναφορικά με την προδιαγραφόμενη απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank Α.Ε.

Και υπογράμμιζε περαιτέρω ο κ. Ρούβας, πως το ενδιαφέρον της Eurobank Α.Ε. αποτελεί μια σφραγίδα για την θετική πορεία της τράπεζας, που επιβεβαιώνει το επιχειρηματικό μοντέλο, την προοπτική και τον ρόλο που διαδραματίζει στην κυπριακή οικονομία, έχοντας καθιερωθεί ως ένας βασικός της πυλώνας.

Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού(ΕΠΑ) να εγκρίνει κατά πλειοψηφία την πράξη συγκέντρωσης για την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής από την Eurobank A.E., φέρνει ουσιαστικά ακόμη ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, καθότι συνίσταται στην υλοποίηση ενός κομβικού οροσήμου στην εξέλιξη της διαδικασίας λήψης των απαιτούμενων εποπτικών εγκρίσεων.

Με την ΕΠΑ να γίνεται η πρώτη από τις εποπτικές αρχές που ανάβει το πράσινο φως, κηρύσσοντας την εξαγορά ως συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην «ετυμηγορία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου(ΚΤΚ), των οποίων οι εγκρίσεις είναι βεβαίως-ως γνωστό-επίσης απαραίτητες, προκειμένου να επισφραγιστεί και να πάρει και τυπικά σάρκα και οστά η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ελληνικής από την Eurobank A.E.

Μια εξέλιξη, που σε περίπτωση κατά την οποία εν τέλει επισυμβεί, θα δημιουργήσει καινούργια δεδομένα και θα σηματοδοτήσει την επαναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη στην Κύπρο, με την εν λόγω προοπτική να χαρακτηρίζεται από παράγοντες του τραπεζικού τομέα ως εξόχως θετική για πολυδιάστατους λόγους, τόσο για την ίδια την Ελληνική Τράπεζα όσο και ευρύτερα για την κυπριακή οικονομία.

Οι ανακατατάξεις στη μετοχική σύνθεση

Υπενθυμίζεται πως η Eurobank Α.Ε βρίσκεται σήμερα στην Ελληνική με 29.20%, ενώ με την λήψη του συνόλου των εποπτικών εγκρίσεων θα ανεβάσει την παρουσία της στο 55,3% και θα καταστεί η απόλυτη κυρίαρχος.

Εκτός μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας θα μείνουν η Poppy S.A.R.L και η Wargaming, που σήμερα κατέχουν το 17,30% και το 7,19% αντιστοίχως, και με τις οποίες η Eurobank Α.Ε., υπενθυμίζεται, ανακοίνωσε το προηγούμενο διάστημα συμφωνίες για εξαγορά του συνόλου των ποσοστών τους.

Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής θα καταστεί η Demetra Holding Plc, που μαζί με την Logicom διατηρούν αυτή την στιγμή ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το οποίο πλησιάζει το 25%.

Σημειώνεται πως κατά την παρούσα χρονική στιγμή, και σύμφωνα με την κατάσταση διασποράς που η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε στο ΧΑΚ για το τέλος του 2023, η μετοχική της σύνθεση έχει αυτή τη στιγμή ως εξής:

  • Eurobank Α.Ε.: 29.20%
  • Demetra Holdings Plc: 21,33%
  • Poppy S.A.R.L.: 17,30%
  • Wargaming Group Limited: 7,19%
  • Άλλοι: 24,83%

Διαβάστε εδώ: Οι μεγαλομέτοχοι 40 εταιρειών της Κύπρου

Όπως από τα πιο πάνω γίνεται αντιληπτό, και δεδομένου πάντα ότι της έγκρισης της ΕΠΑ θα ακολουθήσουν ανάλογες εγκρίσεις από ΕΚΤ και ΚΤΚ, ζωτικής σημασίας για την επόμενη μέρα της τράπεζας με την Eurobank Α.Ε. ως κατέχουσα το πλειοψηφικό πακέτο, θα είναι η στάση που η Demetra ως ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, αλλά και οι υπόλοιποι μέτοχοι(σ.σ. σχεδόν 25%), θα τηρήσουν έναντι της δημόσιας πρότασης που υποχρεωτικά θα υποβάλει για απόκτηση του 100%.

Και τούτο, αφού βάσει της κείμενης νομοθεσίας, όταν μια εταιρεία αποκτήσει πέραν του 30% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, υποχρεούται όπως προβεί σε δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της συγκεκριμένης εισηγμένης εταιρείας για να αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η στάση κατά πρώτο λόγο της Demetra, όπως κατά δεύτερο λόγο για σκοπούς της όλης εξίσωσης και των υπόλοιπων μετόχων έναντι της δημόσιας πρότασης που θα υποβάλει η Eurobank Α.Ε., αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο σε ό,τι αφορά πιθανές στρατηγικές κινήσεις στις οποίες ενδεχομένως ή και προφανώς θα θελήσει να προβεί, είτε αυτές θα αφορούν την συνένωση της Ελληνικής με την θυγατρική που ήδη διατηρεί στο νησί μας(σ.σ. Eurobank Κύπρου) είτε την λήψη οποιωνδήποτε άλλων στρατηγικού χαρακτήρα σημαντικών αποφάσεων.

Ω προς τα πιο πάνω, η αξία του τι θα πράξουν Demetra και οι υπόλοιποι μέτοχοι στη δημόσια πρόταση που θα υποβάλει η Eurobank Α.Ε. έχει να κάνει με το γεγονός ότι για να μπορέσουν να προχωρήσουν τέτοιου είδους στρατηγικές κινήσεις ή αποφάσεις, χρειάζεται βάσει του καταστατικού της Ελληνικής, η σύμφωνος γνώμη ενός ποσοστού της σύνθεσης του μετοχικού της κεφαλαίου της τάξης του 75%.

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά