Ελληνική: Πρόθεση υποβολής αίτησης για έγκριση καταβολής μερίσματος

Την πρόθεση της Ελληνικής Τράπεζας να ζητήσει από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές έγκριση για καταβολή μερίσματος για το 2023 ανακοίνωσε ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου Αντώνης Ρούβας, μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου με αφορμή τα εξαμηνιαία αποτελέσματά του.

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδος ύψους €160,2 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εσόδων από τις καταθέσεις στην Κεντρική Τράπεζα και τα έσοδα από τόκους χρεογράφων.

Διαβάστε εδώ: Ελληνική: Κέρδος για την 1η εξαμηνία του 2023 ύψους €160,2 εκατ.

Διαβάστε εδώ: Ελληνική: Πρόθεση υποβολής αίτησης για έγκριση καταβολής μερίσματος

«Είναι απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου το πότε θα υποβληθεί η αίτηση. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το στάδιο, ακόμη ετοιμάζουμε το νέο στρατηγικό μας πλάνο. Το φθινόπωρο ξεκινά ο κύκλος του νέου στρατηγικού σχεδιασμού και μέσα σε αυτό τον κύκλο είναι που θα το εξετάσουμε», ανέφερε ο κ. Ρούβας, επισημαίνοντας πως αυτό το οποίο θα αξιολογηθεί από την τράπεζα σε ό,τι αφορά την αίτηση για έγκριση καταβολής μερίσματος είναι και η βιωσιμότητα της κερδοφορίας που σημειώνει η τράπεζα.

To μπάσιμο της Eurobank...

Κληθείς να σχολιάσει την διαφαινόμενη απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ελληνικής από την Eurobank, ο Αντώνης Ρούβας υπέδειξε πως το γεγονός ότι η Eurobank αυξάνει τη συμμετοχή της στην Ελληνική υποδηλοί ότι πιστεύει, κατά την έκφρασή του, στην τράπεζα.

«Για εμάς είναι μια σφραγίδα ότι πηγαίνει καλά η τράπεζα, επιβεβαιώνει το επιχειρηματικό μοντέλο και την προοπτική που έχει η Ελληνική Τράπεζα, επιβεβαιώνει τον ρόλο που έχει στην κυπριακή οικονομία. Έχει καθιερωθεί η Ελληνική ως ένας βασικός πυλώνας της οικονομίας», υπογράμμισε.

Υποδεικνύοντας ότι η Eurobank διαθέτει ήδη τράπεζα την Κύπρο, ο κ. Ρούβας χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ενδιαφέρον δεν εκδηλώνεται από έναν ξένο προς την Κύπρο.

«Βρίσκονται στην Κύπρο και ξέρουν τις προκλήσεις, αλλά και όλα τα θέματα-το εποπτικό πλαίσιο, το πολιτικό σύστημα, τα εργασιακά-, και επιλέγουν συνειδητά να μπουν μέσα και να εξαγοράσουν την Ελληνική Τράπεζα. Είναι ξεκάθαρα μια ψήφος εμπιστοσύνης, όχι μόνο στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά και στην κυπριακή οικονομία», τόνισε ο κ. Ρούβας.

Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα του επιχειρηματικού μοντέλου της Ελληνικής ο Αντώνης Ρούβας υπογράμμισε ότι η τράπεζα συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου. «Έχουμε ένα δυνατό βαθιά ριζωμένο και δοκιμασμένο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο προφανώς έλκυσε κάποια άλλη τράπεζα να το δει και να θέλει να επενδύσει σε αυτό. Οπόταν εμείς συνεχίζουμε κανονικά την πορεία μας μέχρις ότου υπάρχουν κάποιες άλλες αποφάσεις. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα αλλάξει κάτι», σημείωσε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο, ωστόσο, σε περίπτωση απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου από την Eurobank, ενδεχομένως αναπόφευκτα θα προκύψουν κάποιες αλλαγές, ο κ. Ρούβας επισήμανε πως αυτά είναι ζητήματα των μετόχων.

«Εμείς αυτό που δεσμευόμαστε είναι ότι θα ακολουθήσουμε όλες τις πρόνοιες, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες νομοθεσίες που καθορίζουν με λεπτομέρεια τα διάφορα βήματα», είπε, τονίζοντας ότι θα υπάρξει πλήρης συμμόρφωση προς όλες τις νομοθεσίες σε σχέση με τις συγκεκριμένες κινήσεις που γίνονται.

Το εργατικό κόστος και η συλλογική σύμβαση

Αναφερόμενος στα εργασιακά και ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, ο κ. Ρούβας σημείωσε ότι είναι πολύ ευγνώμων και περήφανος για τους συναδέλφους του, «που παραμένουν επικεντρωμένοι στην υποστήριξη των πελατών και στην εκτέλεση του πλάνου μετασχηματισμού μας».

Σημείωσε ότι η πρόθεση της τράπεζας είναι να προσέλθει σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις συντεχνίες για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και για τις δύο πλευρές, υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε ο κόσμος μας να είναι ικανοποιημένος».

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να παρεξηγηθεί η πρόθεση της τράπεζας ότι θα δεχτεί ό,τι είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς το αποτέλεσμα, όπως είπε, πρέπει να βγάζει νόημα για την τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο αναπροσαρμοσμένος δείκτης εξόδων προς έσοδα ανήλθε στο 38%, ως αποτέλεσμα και του Σχεδίου Εθελούσιας Πρόωρης Εξόδου που πραγματοποιήθηκε κατά το 2022 και οδήγησε σε εξοικονόμηση €30 εκ. σε εργατικό κόστος.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα και νέου Σχεδίου Εθελούσιας Πρόωρης Εξόδου, ο κ. Ρούβας είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. «Είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα σχέδια μας», ανέφερε.

Δειτε Επισης

Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)