Πώς προχωρά η διαδικασία λήψης των εγκρίσεων για εξαγορά της Ελληνικής από Eurobank

Με βάση τις πρόνοιες του Νόμου και χωρίς καμία καθυστέρηση εξελίσσεται η διαδικασία λήψης των απαιτούμενων εποπτικών εγκρίσεων σε ό,τι αφορά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank Α.Ε.

Αυτό ξεκαθάρισαν στο InBusinessNews αρμόδιοι νομικοί κύκλοι, κληθέντες να εξηγήσουν τι σημαίνει για την όλη διαδικασία η πρόσφατη απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού(ΕΠΑ), όπως κινήσει διαδικασία πλήρους διερεύνησης της εν λόγω πράξης συγκέντρωσης.

Ως γνωστό, η Eurobank, σε συμμόρφωση με τον περί Ελέγχου Συγκεντρώσεων των Επιχειρήσεων Νόμο, έχει κοινοποιήσει στην ΕΠΑ την συγκέντρωση που συνεπάγονται οι συμφωνίες εξαγοράς από την Eurobank διαφόρων ποσοστών μετοχικού κεφαλαίου, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Η ΕΠΑ, σε ανταπόκριση στην εν λόγω κοινοποίηση, σε ενάσκηση της αρμοδιότητας της με βάση τον εν λόγω Νόμο, αποφάσισε ότι συντρέχουν οι νομοθετικές προϋποθέσεις για διεξαγωγή πλήρους έρευνας για την συμβατότητα της προτιθέμενης συγκέντρωσης με την ανταγωνιστική αγορά, όπως καθορίζεται στο Νόμο.

Τι σημαίνει η απόφαση

Σημειώνοντας εν πρώτοις πως η διαδικασία της εξαγοράς διέρχεται και από την νομοθεσία της ΕΠΑ ως συγκέντρωση επιχειρήσεων με βάση τον Νόμο, οι νομικοί κύκλοι που μίλησαν επί του θέματος στο InBusinessNews, υπέδειξαν πως πρέπει να δώσει έγκριση η Επιτροπή, στην οποία υποβάλλεται αίτηση σε καθορισμένο τύπο και αποφασίζει εάν θα προβεί σε διεξοδική έρευνα για το θέμα προτού λάβει την απόφασή της ότι είναι επιτρεπτή αυτή η συγκέντρωση.

Όπως περαιτέρω εξήγησαν, στη συγκεκριμένη περίπτωση και όπως πάντα συμβαίνει σε σημαντικές συγκεντρώσεις οι οποίες επηρεάζουν την αγορά και τον ανταγωνισμό, η ΕΠΑ επελήφθη της αίτησης και αποφάσισε να διεξάγει έρευνα, ώστε να εξετάσει και να διαπιστώσει κατά πόσο είναι συμβατή η αίτηση με την ανταγωνιστική αγορά.

Για τον σκοπό αυτό, όπως επισήμαναν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι, η ΕΠΑ θα προβεί στην δική της έρευνα, θα ζητήσει στοιχεία-ενδεχομένως πρόσθετα από αυτά που υποβλήθηκαν-, θα ζητήσει απόψεις κατά τη συνήθη πρακτική και από άλλους παράγοντες στην αγορά, και θα αποφασίσει τελικά εάν είναι επιτρεπτή αυτή η συγκέντρωση ή όχι.

Ακολουθεί δηλαδή αυτή η απόφαση της ΕΠΑ, όπως τόνισαν, μια συνήθη διαδικασία με βάση τον Νόμο.

«Οι αμφιβολίες…»

Ερωτηθέντες σε σχέση με τις αμφιβολίες που στην απόφαση της ΕΠΑ διατυπώνονται ως προς τη συμβατότητα της κοινοποιηθείσας προς την Επιτροπή συγκέντρωση με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, οι νομικοί κύκλοι που μίλησαν στο InBusinessNews υπογράμμισαν ότι οι αμφιβολίες αυτές έγκεινται στο κατά πόσο προκύπτει ερώτημα εάν είναι συμβατή ή όχι.

«Είναι η διαδικασία βάσει του Νόμου, δεν είναι οτιδήποτε που ισχύει ειδικά για την συγκεκριμένη περίπτωση», επανέλαβαν, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια διαδικασία που ήταν αναμενόμενη.

«Αυτό που διαπιστώνει η ΕΠΑ», ξεκαθάρισαν, «είναι το ενδεδειγμένο. Να προβεί σε περαιτέρω διερεύνηση στην εξέταση της αίτησης, σε λεπτομερή διερεύνηση με βάση τον Νόμο. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται και προνοείται στον Νόμο».

Και τόνισαν: «Δεν είναι ειδική διαδικασία που κατέδειξε η ΕΠΑ για την συγκεκριμένη περίπτωση. H Επιτροπή αποφάνθηκε πως ναι, με βάση τον Νόμο θα προβεί σε έρευνα κατά πόσο είναι συμβατή με την λειτουργία του ανταγωνισμού. Καμιά καθυστέρηση δεν προκύπτει, αντίθετα η Επιτροπή ενεργεί στο πλαίσιο και εντός των αυστηρών προθεσμιών του Νόμου μέχρι σήμερα».

Καταλήγοντας, οι ίδιοι νομικοί κύκλοι, κατέστησαν σαφές πως αυτή η απόφαση της ΕΠΑ σαφώς και δεν προδικάζει την παροχή ή όχι έγκρισης για την συγκέντρωση και την υλοποίηση των εξαγορών, κάτι που θα αποφασισθεί με την ολοκλήρωση της έρευνάς της.

Υπενθυμίζεται πως πέραν της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού(ΕΠΑ), για την ολοκλήρωση της εξαγοράς εποπτικές εγκρίσεις απαιτούνται επίσης από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου(ΚΤΚ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ).

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»