Ο Κύπριος που εξασφάλισε μια από τις πιο ανταγωνιστικές ερευνητικές επιχορηγήσεις στην Ευρώπη

Η έρευνα στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ραγδαία και έχει προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα διεθνώς αναγνωρισμένα, υπογραμμίζει ο Φώτιος Μπεκρής Επίκουρος Καθηγητής Έρευνας στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, προσθέτοντας ότι η δημιουργία μόνιμων ερευνητικών θέσεων στα κυπριακά πανεπιστήμια, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στον τομέα.

Ο Δρ. Μπεκρής απέσπασε Κυπριακό Βραβείο Έρευνας «Νέος Ερευνητής» στη θεματική ενότητα Επιστήμες Ζωής στο πλαίσιο των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας 2023 του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) που έλαβαν χώρα στις 11 Ιανουαρίου 2024 σε μια λαμπερή τελετή, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

KGB_1101

KGB_1166 (1)

Παρά το πρώιμο στάδιο της καριέρας του, ο Δρ. Μπεκρής έχει μια αξιέπαινη ερευνητική πορεία.

Δραστηριοποιείται στον ερευνητικό τομέα της αντικαρκινικής έρευνας εστιάζοντας στις μηχανικές δυνάμεις και στην εξέλιξη των όγκων, έχοντας καταφέρει να παρουσιάσει εργασίες υψηλής ποιότητας σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι έχει διαπρέψει λαμβάνοντας και ERC Starting Grant από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο Έρευνας ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, μια από τις πιο ανταγωνιστικές ερευνητικές επιχορηγήσεις στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα:

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο Δρ. Φώτιος Μπεκρής, μιλά για τον τομέα της έρευνας στην Κύπρο, το ερευνητικό του έργο και στέλνει το δικό του μήνυμα προς την επιστημονική κοινότητα της Κύπρου.

IMG_1436

Πώς αποτιμάτε τον τομέα της έρευνας στην Κύπρο και πόσο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια;

Η έρευνα στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ραγδαία και έχει προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα διεθνώς αναγνωρισμένα.

Επίσης οι ανακαλύψεις που κάνει η επιστημονική κοινότητα είναι ικανές να επιλύσουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Υπάρχουν άριστοι επιστήμονες στην Κύπρο διεθνώς αναγνωρισμένοι οι οποίοι αποτελούν φωτεινό φάρο και έμπνευση για τους νέους ερευνητές.

Είστε ικανοποιημένος από την στήριξη που παρέχει η πολιτεία στους Κύπριους ερευνητές και τι θα μπορούσε να προσφέρει ώστε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθειά τους;

Τα τελευταία χρόνια μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία παρατηρείται μια σημαντική στήριξη και ώθηση στην έρευνα από την πολιτεία αλλά σίγουρα υπάρχουν ακόμα σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν για να μπορούν να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι ερευνητές στην Κύπρο και να εμποδιστεί η εκροή άριστων ερευνητών στο εξωτερικό.

Πολύ σημαντική ώθηση στην προσπάθεια των ερευνητών θα δώσει η δημιουργία μόνιμων ερευνητικών θέσεων στα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου για ερευνητές οι οποίοι έχουν επιδείξει σημαντικό ερευνητικό έργο και οι οποίες θα εξασφαλίζουν στους ερευνητές για σημαντικό χρονικό διάστημα πόρους για υλοποίηση της έρευνας τους όπως συμβαίνει και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον δικό σας ερευνητικό τομέα, ποια είναι σήμερα η συνολική εικόνα στη χώρα μας και πού βρίσκεται σε σχέση με τους αντίστοιχους τομείς στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες;

Ο ερευνητικός τομέας της θεραπείας του καρκίνου έχει κάνει σημαντικά βήματα στη χώρα μας λόγω της παρουσίας αρκετών άριστων ακαδημαϊκών/ερευνητών που έχουν δημιουργήσει εργαστήρια με εξαιρετικές υποδομές στα Πανεπιστήμια της χώρας μας.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πλέον διεξάγονται και κλινικές μελέτες στα ιατρικά κέντρα της χώρας με σκοπό να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα από τις προ-κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται από τους ερευνητές.

Αυτή η συνεργασία ιατρικών και ακαδημαϊκών επιστημόνων που παρατηρείται θα επιφέρει μελλοντικά σημαντικά οφέλη στους ασθενείς με καρκίνο.

Μιλήστε μας, εν συντομία, για το δικό σας ερευνητικό έργο και ποια θεωρείτε ως την σημαντικότερη συνεισφορά σας στο επιστημονικό πεδίο όπου δραστηριοποιείστε.

Δραστηριοποιούμαι στον ερευνητικό τομέα της αντικαρκινικής έρευνας εστιάζοντας στις μηχανικές δυνάμεις και στην εξέλιξη των όγκων.

Στόχος της έρευνας μου είναι η τροποποίηση του μικροπεριβάλλοντος των καρκινικών όγκων για να αυξηθεί η αιμάτωση τους και να βελτιστοποιηθεί η θεραπεία του καρκίνου.

Έχω καταφέρει να παρουσιάσω εργασίες υψηλής ποιότητας σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχω προχωρήσει και σε καταχώρηση δύο πατέντων.

Επίσης έχω λάβει πρόσφατα ERC Starting Grant από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο Έρευνας ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, μια από τις πιο ανταγωνιστικές ερευνητικές επιχορηγήσεις στην Ευρώπη.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την διάκρισή σας στα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας 2023, τι ήταν εκείνο που πιστεύετε πως σας έκανε να ξεχωρίσετε και πόσο σημαντική είναι αυτή η διάκριση;

Πιστεύω πως η ποιότητα καθώς και η ποσότητα του ερευνητικού μου έργου με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων σε αξιοσέβαστα επιστημονικά περιοδικά όπως και η εξασφάλιση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων πέραν του 1,8 εκατομμύριών ευρώ κατά τη διάρκεια της ερευνητικής μου δραστηριότητας διετέλεσαν σημαντικό ρόλο για την επιλογή μου να βραβευθώ από το ΙδΕΚ.

Η διάκριση αυτή με επιβραβεύει για την προσπάθεια μου και μου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσω το ερευνητικό μου έργο και να φανώ αντάξιος αυτού του τιμητικού βραβείου.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στην επιστημονική κοινότητα της Κύπρου;

Το μήνυμα μου είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες όλης της επιστημονικής κοινότητας για την παραγωγή αποτελεσμάτων τα οποία θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο ζωής του Κύπριου πολίτη σε όλους τους τομείς.

  • Η αξιοσημείωτη πορεία σταδιοδρομίας του Δρος Φώτιου Μπεκρή:

Ο Δόκτωρ Μπεκρής δραστηριοποιείται στον ερευνητικό τομέα της αντικαρκινικής έρευνας εστιάζοντας στις μηχανικές δυνάμεις και στην εξέλιξη των όγκων με το επιστημονικό του έργο να αποτελεί απόδειξη των κινήτρων του και του πάθους του για αριστεία.

Στόχος της έρευνας του είναι η τροποποίηση του μικροπεριβάλλοντος των καρκινικών όγκων για να αυξηθεί η αιμάτωση τους και να βελτιστοποιηθεί η θεραπεία του καρκίνου.

Η ερευνητική του δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από ποιότητα και τα ερευνητικά αποτελέσματά της αξιοποιήθηκαν και έτυχαν εκμετάλλευσης με σημαντικό για τον Κλάδο θετικό αντίκτυπο.

Παρά το πολύ πρώιμο στάδιο της καριέρας του ο Δρ Μπεκρής έχει ήδη καταφέρει να παρουσιάσει εργασίες υψηλής ποιότητας σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει διαπρέψει λαμβάνοντας και ERC Starting Grant από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο Έρευνας ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, μια από τις πιο ανταγωνιστικές ερευνητικές επιχορηγήσεις στην Ευρώπη.

Επίσης, ο βραβευθέντας έχει προχωρήσει και σε καταχώρηση δύο πατέντων.

Το ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αφορά τη χρήση της κετοτιφένης για τη μείωση της δυσκαμψίας και τη βελτίωση της αιμάτωσης και της αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας σε μοντέλα ινοσαρκώματος ποντικού με υψηλή δεσμοπλασία, ενώ το δεύτερο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας επικεντρώνεται στην ενθυλάκωση μηχανοθεραπευτικών φαρμάκων σε πολυμερή μικύλια με στόχο τη βελτίωση της δράσης των συγκεκριμένων φαρμάκων σε πολύ μικρότερες δόσεις.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών