Ελληνική: Στην εποχή της Eurobank που πάει ολοταχώς για πλήρη έλεγχο

«Η Eurobank κάποια στιγμή θα ήθελε να έχει τον πλήρη έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο», δήλωνε σε συνέντευξή του στις αρχές του περασμένου Ιούλη ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank AE, Σταύρος Ιωάννου, δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο των εξελίξεων που θα ακολουθούσαν στο εγγύς μέλλον και οι οποίες είχαν ουσιαστικά δρομολογηθεί από τον Δεκέμβριο του 2022 για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού μας.

Ήταν τότε που κατέχοντας ήδη το 12,59% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, η Eurobank AE προχωρούσε στην απόκτηση του 13,41% της Wargaming (από το συνολικό ποσοστό 20,2% των μετοχών που κατείχε στην Ελληνική), και που με την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές στους μήνες που θα ακολουθούσαν, θα ανέβαζε τη συμμετοχή της Eurobank στο 26% και θα καθίστατο ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο μεσοδιάστημα, και συγκεκριμένα στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, η Eurobank είχε φροντίσει να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή της στην Ελληνική, προχωρώντας στην απόκτηση ποσοστού 3,2% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από τα επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζεται η Senvest Management LLC.

Κάπως έτσι, στις αρχές του περασμένου Απρίλη, όταν λάμβανε τις απαιτούμενες εποπτικές εγκρίσεις και ολοκλήρωνε με επιτυχία την απόκτηση του 13,41% της Wargaming, η Eurobank ουσιαστικά σφράγιζε την κυρίαρχη θέση της στην Ελληνική, κατέχοντας πλέον και με βούλα το 29,2% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Με τα δεδομένα αυτά φθάσαμε στην περασμένη βδομάδα, οπόταν και ως μια προδιαγραφόμενη και ουδόλως μη αναμενόμενη εξέλιξη, ήρθαν οι ανακοινώσεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Eurobank στην Ελληνική.

Διαβάστε ακόμα:

Χ. Παπαχριστοφόρου: Η νέα εποχή με το «The Landmark» και οι επενδύσεις κόντρα στον πληθωρισμό

Henley Passport: Με ελεύθερη πρόσβαση χωρίς βίζα σε 180 χώρες οι Κύπριοι (λίστα)

Αρχικά, με την ανακοίνωση της συμφωνίας για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Poppy Sarl (17,3%), μιας εξαγοράς που μόλις ολοκληρωθεί με την εκπλήρωση των κανονιστικών εγκρίσεων στις οποίες υπόκειται θα ανεβάσει το ποσοστό της Eurobank στο 46,5%.

Και ακολούθως, με την ανακοίνωση, δύο μέρες αργότερα, της νέας συμφωνίας με την Senvest Management LLC για απόκτηση μεριδίου 1,6% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή της-με την λήψη βεβαίως και εδώ των απαραίτητων εγκρίσεων- στο 48,1%.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τις εξελίξεις, η Ελληνική Τράπεζα είναι σαφές πως έχει μπει και κινείται πλέον για τα καλά στην εποχή της Eurobank, με αυτό που ο Σταύρος Ιωάννου εξέφρασε προ περίπου δύο μηνών ως στόχο ή ως επιθυμία, δηλαδή η Eurobank να έχει κάποια στιγμή τον πλήρη έλεγχο της Ελληνικής, να μοιάζει με ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω και να φαντάζει απλώς ως θέμα χρόνου το πότε ακριβώς θα συμβεί.

Αυτή άλλωστε είναι και η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος σε σχετική ανάλυσή του διαβλέπει μεγάλη πιθανότητα η Eurobank να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημοπρασίας.

Το σίγουρο είναι πως η Ελληνική Τράπεζα έχει ούτως ή άλλως εκ των πραγμάτων εισέλθει σε μια νέα σελίδα όσον αφορά το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, ευρισκόμενη ταυτόχρονα και στην μετά Oliver Gatzke εποχή.

Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, η διάσκεψη Τύπου που θα παραχωρηθεί αύριο Τετάρτη προς παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2023 σαφώς και αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Με άπαντες να αναμένουν τα όσα ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής Αντώνης Ρούβας θα πει-αν και εφόσον βεβαίως θελήσει να το πράξει-γύρω από τα ομολογουμένως ενδιαφέροντα νέα δεδομένα και δη την επόμενη και στον αστερισμό της Eurobank, μέρα της Ελληνικής Τράπεζας.

Πάντως, στα οικονομικά πηγαδάκια ήδη τίθενται διάφορα ερωτήματα που αναμένουν απαντήσεις, όπως:

Διαβάστε ακόμη:

  1. Ποια στάση θα τηρήσει και ποιος θα είναι ο ρόλος του άλλου μεγάλου μετόχου, Logicom-Demetra, με δεδομένη και την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που θα πρέπει να υποβάλει η Eurobank;
  2. Με ποια επωνυμία θα πορευθεί ο οργανισμός στο μέλλον;
  3. Πόσο καταλυτικός θα είναι ο ρόλος της Eurobank κατά τη διαδικασία επιλογής CEO;
  4. Ποια θα είναι πλέον η σχέση μεταξύ Eurobank Κύπρου και Ελληνικής;

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή στα επιτόκια
Οι κάρτες VISA της Τράπεζας Κύπρου ταξιδεύουν 4 τυχερούς στους Ολυμπιακούς του Παρισιού
Ετοιμάζεται να βάλει το αποτύπωμα της στην Ελληνική η Eurobank-Εις Σεπτέμβριο τα σπουδαία
ΕΚΤ: Παύση στις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο
Από δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέχρι δάνειο όλα appλά από το κινητό
Αυτό είναι το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας-Πώς ενισχύονται τα έσοδά της
Με το βλέμμα στραμμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-«Εξετάζονται όλες οι επιλογές»
Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
HSBC: Ο Georges Elhedery ο νέος CEO-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Αυξήθηκε η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια στην Ευρώζωνη το δεύτερο τρίμηνο