Fitch: Μεγάλη πιθανότητα η Eurobank να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο της Ελληνικής

Το αποτέλεσμα της σχεδιαζόμενης εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank θα είναι κλειδί στην αξιολόγηση της, αναφέρει η Fitch Ratings σε ανάλυση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Ο οίκος σημειώνει ότι ο πλήρης αντίκτυπος της σχεδιαζόμενης εξαγοράς ενός υψηλότερου ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα από την Eurobank δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει και για τις δύο τράπεζες μέχρι το κλείσιμο των συναλλαγών και την ολοκλήρωση μιας επακόλουθης υποχρεωτικής προσφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank-η τράπεζα της Eurobank Ergasias Services and Holdings S.A. -ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συμφώνησε να αποκτήσει ένα επιπλέον ποσοστό συνολικού ύψους 18,9% στην Ελληνική Τράπεζα. Και οι τρεις οντότητες βαθμολογούνται 'BB-'/Stable, όπως σημειώνει η Fitch. 

Το τελικό μερίδιο της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, καθώς και η κεφαλαιακή επίπτωση της συναλλαγής, παραμένουν ακόμη άγνωστα, προσθέτει. Το τελευταίο θα είναι συνάρτηση του αριθμού των μετοχών που θα αποκτηθούν συνολικά, της τιμής που θα καταβληθεί και της κατανομής της αρνητικής υπεραξίας που είναι πιθανό να δημιουργηθεί.

Ο οίκος σημειώνει εξάλλου ότι η Eurobank κατέχει ήδη το 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας. Η ανακοίνωση συνάδει με τη δεδηλωμένη πρόθεση του ομίλου να αποκτήσει τον έλεγχο της κυπριακής τράπεζας, σύμφωνα με τη στρατηγική για την εδραίωση της παρουσίας της σε βασικές ξένες αγορές όπως η Κύπρος.

Στην ανάλυση της η Fitch σημειώνει ότι βλέπει μεγάλη πιθανότητα η Eurobank να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημοπρασίας.

Η Ελληνική Τράπεζα, με ενεργητικό 20,2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2023, θα αντιπροσώπευε περίπου το 20% του συνολικού ενεργητικού της συνδυασμένης οντότητας ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, αναφέρει και προσθέτει: 

Εάν ολοκληρωθεί, η εξαγορά θα βελτιώσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Eurobank αυξάνοντας τη γεωγραφική διαφοροποίηση και θα οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ λιανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελληνική Τράπεζα επικεντρώνεται σε λιανικές δραστηριότητες, με ένα πολύ ισχυρό franchise καταθέσεων, ενώ η Eurobank είναι περισσότερο προσανατολισμένη προς τις επιχειρήσεις και έχει μια συγκριτικά ασθενέστερη καταθετική βάση. 

Ένας συνδυασμός θα βελτίωνε οριακά την ποιότητα του ενεργητικού της Eurobank, καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 5,9% στο τέλος Ιουνίου 2023 (εξαιρουμένων των γραμματίων τιτλοποίησης από το σύνολο των δανείων) είναι υψηλότερος από το 3,4% της Ελληνικής Τράπεζας στο τέλος Μαρτίου 2023 (χωρίς NPEs εγγυημένα από το Asset Protection Scheme).

Ωστόσο, ο μειωμένος δείκτης NPE ως αποτέλεσμα της εξαγοράς, μεμονωμένα, είναι απίθανο να είναι αρκετά σημαντικός ώστε να αλλάξει την εκτίμησή μας για την ποιότητα του ενεργητικού της συνδυασμένης οντότητας, αναφέρει ο οίκος και σημειώνει: 

Αναμένουμε ότι η πιθανή ενοποίηση θα είναι ομαλή, παρά τους κινδύνους εκτέλεσης που συνεπάγεται μια σχετικά μεγάλη εξαγορά, δεδομένου του συμπληρωματικού χαρακτήρα των επιχειρηματικών και πιστωτικών προφίλ των τραπεζών και της ήδη καλής γνώσης της Eurobank για την κυπριακή αγορά.

Η πλήρης απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας θα κόστιζε τουλάχιστον περίπου 700 εκατ. ευρώ, με βάση το αντάλλαγμα των περίπου 168 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε σε μια οντότητα που διαχειρίζεται η αμερικανική PIMCO για μερίδιο 17,3% και περίπου 16 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε στη Senvest Management LLC για άλλο 1,6% αναφέρει ο Fitch, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό είναι κάτι που είναι διαχειρίσιμο.

Ο οίκος σημειώνει τέλος ότι περιμένει η ολοκλήρωση των συναλλαγών-που απαιτεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και αρκετές κυπριακές αρχές-να γίνει σε αρκετά τρίμηνα.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά υλοποίησης 30 παραθαλάσσιες επαύλεις αξίας €20 εκατ. στην Πέγεια
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Οι μάρκες αυτοκινήτων που επέλεξαν οι αγοραστές-Σε ανοδική τροχιά η αγορά
Κόστος ηλεκτρισμού και καυσίμων: Πόσα ξόδεψαν οι εταιρείες το 2023
Οι μεταβλητές που καθορίζουν την στρατηγική των ξενοδοχείων στην Κύπρο-Γεωπολιτικά, οικονομία, περιβάλλον
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου