Κεφαλαιαγορά: Υποχρεωτική η δημόσια πρόταση Eurobank για Ελληνική

Σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας για απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας θα πρέπει να προβεί η Eurobank, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚΚ) Δρ Γιώργος Θεοχαρίδης.  

Η Eurobank ανακοίνωσε την Τετάρτη μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ότι συμφώνησε να αποκτήσει τη συμμετοχή 17,3% (71.428.572 μετοχές) της Poppy S.à r.l. στην Ελληνική Τράπεζα, έναντι συνολικού τιμήματος 167,9 εκατ. ευρώ ή 2,35 ευρώ/μετοχή, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί, μεταξύ άλλων, ανάλογα με την ημερομηνία της ολοκλήρωσης της συναλλαγής και τους όρους της επακόλουθης δημόσιας πρότασης.

Με την απόκτηση επιπλέον 17,3% της Ελληνικής Τράπεζας, η Eurobank αυξάνει το ποσοστό της από 29,2% σε 46,5% με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις.

Διαβάστε εδώ: Eurobank: Στο 46,5% θα ανέλθει η συμμετοχή της στην Ελληνική Τράπεζα

Χρειάζονται εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Eurobank, η εξαγορά υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις και θα ολοκληρωθεί μετά την πλήρη εκπλήρωσή τους και προστίθεται πως μέχρι τότε η Poppy S.à r.l. θα συνεχίσει να διατηρεί την πλήρη νομική και πραγματική κυριότητα των μετοχών προς πώληση, καθώς και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές.

Επίσης, η Eurobank αναφέρει ότι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα προβεί σε υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για όλες τις μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας που δεν θα της ανήκουν εκείνη τη χρονική στιγμή.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες σε σχέση με τη συμφωνία της Eurobank να αποκτήσει επιπρόσθετη συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είπε ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την προϋπόθεση ότι θα παρθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές που είναι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, σημειώνοντας ότι για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα χρειαστούν αρκετοί μήνες.

Με το 50% συν μία μετοχή της Ελληνικής επιτυχής η πρόταση
Ο κ. Θεοχαρίδης εξήγησε ότι η κυπριακή νομοθεσία επιβάλει όπως όταν μια εταιρεία αποκτήσει πέραν του 30% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας, προβεί σε δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της συγκεκριμένης εισηγμένης εταιρείας για να αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού της κεφαλαίου.

Για να είναι επιτυχής η δημόσια πρόταση θα πρέπει η Eurobank να αποκτήσει τουλάχιστον το 50% συν μία μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας για να έχει τον έλεγχο της κυπριακής τράπεζας, δηλαδή από το 46,5% που θα κατέχει μετά τις εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές, θα χρειαστεί επιπλέον τουλάχιστον το 3,5% συν μία μετοχή της Ελληνικής, συμπλήρωσε.

Δεν θα βγει εκτός πατώματος
Ερωτηθείς κατά πόσον η Ελληνική Τράπεζα θα πρέπει να βγει από το Χρηματιστήριο όταν η Eurobank αποκτήσει το 50% συν μία μετοχή της Ελληνικής, ο κ. Θεοχαρίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι για να βγει μια δημόσια εταιρεία από το Χρηματιστήριο θα πρέπει να αποκτηθεί πέραν του 90% του μετοχικού κεφαλαίου της έτσι ώστε να γίνει εξαγορά των μετοχών των μετόχων μειοψηφίας (squeeze out).

Κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση που δεν είναι επιτυχής η δημόσια πρόταση, ο Πρόεδρος της ΕΚ είπε ότι σε αυτή την περίπτωση η Eurobank για ένα χρονικό διάστημα δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη εξαγορά μετοχών της Ελληνικής και με την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος θα μπορούν να επανέλθουν με νέα δημόσια πρόταση.

Δειτε Επισης

Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο