Χ. Παπαχριστοφόρου: Η νέα εποχή με το «The Landmark» και οι επενδύσεις κόντρα στον πληθωρισμό

Οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αντιστάθμιση στον πληθωρισμό, καθώς τα έσοδα ανά δωμάτιο μπορούν να προσαρμοστούν αναλόγως, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ζήτηση παραμένει υψηλή, αναφέρει ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου.

Σε συνέντευξή του στην ειδική έκδοση «The Cyprus Journal of Wealth Management» ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Invel Real Estate, της εταιρείας που έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες στον τομέα των επενδύσεων σε ακίνητα στη Νότια Ευρώπη, μιλά για την επενδυτική πορεία της Invel και τα μελλοντικά πλάνα.

Διαβάστε ακόμα:

Ελληνική: Στην εποχή της Eurobank που πάει ολοταχώς για πλήρη έλεγχο

Henley Passport: Με ελεύθερη πρόσβαση χωρίς βίζα σε 180 χώρες οι Κύπριοι (λίστα)

Επίσης, αναφέρεται στην επενδυτική φιλοσοφία «asset-agnostic» και εξηγεί πώς οι τρέχουσες συγκυρίες επηρεάζουν την αγορά γραφείων.

Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη του Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου:

Το 2013 ιδρύσατε την Invel Real Estate. Τι μπορείτε να μας πείτε για την επενδυτική πορεία της εταιρείας κατά τα τελευταία 10 χρόνια;

Η Invel Real Estate ιδρύθηκε το 2013 ως ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα για να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες, κυρίως στη Νότια Ευρώπη, η οποία αντιμετώπιζε κρίση δημόσιου χρέους και τραπεζική κρίση.

Η Invel είναι «asset-agnostic», πράγμα που σημαίνει ότι θα επενδύσουμε σε οποιαδήποτε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων ακινήτων, εάν πιστεύουμε ότι υπάρχει η ευκαιρία να αναπτύξουμε κεφάλαια σε ελκυστική τιμή και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσουμε και να ενισχύσουμε την αξία.

Η πρωταρχική μας φιλοσοφία είναι να έχουμε πάντα πλήρη ευθυγράμμιση συμφερόντων με τους επενδυτές μας, γι' αυτό και επενδύουμε μαζί τους σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά απ' ό,τι άλλοι γενικοί εταίροι.

Επίσης, είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί στην εκτέλεση συναλλαγών, οι οποίες προέρχονται κυρίως εκτός αγοράς, λόγω της εδραιωμένης και κυρίαρχης παρουσίας μας στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε.

Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουμε αναπτύξει κεφάλαια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό blue-chip επενδυτών, σε 20 συναλλαγές με μέση ακαθάριστη απόδοση περίπου 20%.

Η Invel, η Prodea Investments και ο κυπριακός όμιλος YODA Group του Ιωάννη Παπαλέκα είναι στρατηγικοί εταίροι και διαθέτουν ένα κοινό επενδυτικό όχημα με την ονομασία Mediterranean Hospitality Venture Ltd. Πείτε μας περισσότερα για τον τομέα της φιλοξενίας και τα σχέδια σας...

Η MHV Mediterranean Hospitality Venture Ltd στοχεύει σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών. Ιδρύθηκε το 2020 εν μέσω πανδημίας, καθώς εντόπισε επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της φιλοξενίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης τριετούς περιόδου, οι μέτοχοι και η διοικητική ομάδα της MHV εργάστηκαν ενεργά από κοινού για την επανατοποθέτηση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου πέντε ξενοδοχείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, αναβαθμίζοντας την προσφορά, εισάγοντας νέες ιδέες και F&B με διεθνές εμπορικό σήμα, βελτιώνοντας το ADR και βελτιστοποιώντας το EBITDA.

Πέρα από την MHV, η Invel και η Prodea κατέχουν από κοινού άλλα 12 ξενοδοχειακά ακίνητα με περισσότερες από 1.200 μονάδες, κυρίως στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία.

Τα ξενοδοχεία μπορούν να παρέχουν αντιστάθμιση στον πληθωρισμό, καθώς, θεωρητικά, το RevPAR (έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο) μπορεί να προσαρμοστεί προς τα πάνω, εφόσον η ζήτηση παραμένει υψηλή, ώστε να αντισταθμίσει το αυξημένο κόστος.

Επίσης, ο κλάδος της φιλοξενίας φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης.

Ίσως γνωρίζετε ήδη την έννοια των «revenge spending». Οι άνθρωποι μετά την πανδημία έχουν επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της ζωής τους, αναζητούν καλύτερο work-life- balance, και οι δαπάνες για αναψυχή και ταξίδια έχουν αυξηθεί.

Η εξ αποστάσεως εργασία προϋποθέτει επίσης ότι τα άτομα μπορούν να εργαστούν από εναλλακτικά καταλύματα, οπότε ο κλάδος αυτός εξακολουθεί να αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για επενδύσεις.

Η εξαγορά του Hilton Cyprus (τώρα The Landmark) στη Λευκωσία θα δώσει στο ξενοδοχείο μια μεικτή χρήση, με εμπορικούς χώρους γραφείων. Με την Κύπρο να βιώνει μια συρρίκνωση στην προσφορά εμπορικών γραφείων, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες επενδύσεις από την Invel σε αυτόν τον τομέα;

Επιτρέψτε μου να κάνω αρχικά δύο σύντομες παρατηρήσεις που αφορούν τις γραφειακές αναπτύξεις, οι οποίες μετά την πανδημία χρήζουν μια επανεκτίμηση διεθνώς.

Πρώτον, η εξ αποστάσεως εργασία επέφερε νέα δεδομένα. Στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, μεγάλο μέρος του πληθυσμού που κατοικεί στα προάστια προτιμά να εργάζεται από το σπίτι, έτσι οι χώροι γραφείου είναι περιττοί. Στις μικρότερες πόλεις της Νότιας Ευρώπης, η μετάβαση στο γραφείο αποτελεί μέρος της κοινωνικής ζωής ενός ατόμου και είναι κάτι που επιδιώκεται ενεργά.

Δεύτερον, ακόμη και στην τελευταία περίπτωση, όπου η ζήτηση χώρων γραφείων εξακολουθεί να είναι υψηλή, η μορφή των κτιρίων με ζήτηση έχει εξελιχθεί προς την κατεύθυνση υψηλής ποιότητας όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και φιλικών προς το περιβάλλον σχεδιασμών.

Πιστεύουμε πολύ στα πράσινα γραφεία και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο βλέπουμε ευκαιρίες τόσο στην Κύπρο και την Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, όπου η Prodea είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής πράσινων γραφείων.

Όπως σωστά επισημαίνετε, ο πύργος γραφείων The Landmark αποτελεί μέρος μιας ανάπλασης πολλών εκατομμυρίων που ανέλαβε η MHV στους χώρους του The Landmark Nicosia.

Ο πύργος θα έχει πιστοποίηση LEED Gold, που υποδηλώνει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και νερού και μειωμένες εκπομπές CO2, ενώ θα προσφέρει υγιεινές συνθήκες εργασίας και υψηλότερη παραγωγικότητα μέσω της βελτιωμένης ποιότητας του εσωτερικού αέρα, του άπλετου φωτισμού ημέρας και των εσωτερικών τελειωμάτων, απαλλαγμένων από επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι για την Invel Real Estate και γενικότερα πώς οραματίζεστε την εξέλιξη της εταιρείας τα επόμενα χρόνια; Θα δούμε την επενδυτική σας στρατηγική να επεκτείνεται πέραν της Νότιας Ευρώπης;

Θα εργαστούμε βήμα προς βήμα για να ξεκλειδώσουμε την αξία του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου μας και, ταυτόχρονα, θα επιδιώξουμε επιλεκτικά νέες επενδύσεις στις αγορές όπου έχουμε ήδη ή σχεδιάζουμε να έχουμε τοπική παρουσία, δηλαδή στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναμένουμε ότι το σημερινό περιβάλλον της αύξησης των επιτοκίων και του αυξημένου κόστους κατασκευής, σε συνδυασμό με τους επικρατούντες γεωπολιτικούς κινδύνους, θα επιτρέψει σε Ομίλους όπως ο δικός μας να αξιοποιήσουν κεφάλαια σε ελκυστικές ευκαιρίες.

*Το πιο πάνω αποτελεί μέρος της συνέντευξης που δημοσιεύθηκε στο “2023 The Cyprus Journal of Wealth Management”.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε ΕΔΩ.

Δειτε Επισης

Μείωση 1,57% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Απρίλιο
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Τ. Αράπογλου: Σε θέση για βιώσιμη κερδοφορία και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση η Τρ. Κύπρου
Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023
ΕΒΕ Πάφου: Εντός Μαΐου η επιλογή της αναδόχου εταιρείας για προέκταση λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
AstroBank: Επενδυτικές ευκαιρίες στην Πάφο
Cyta και Super FM γιορτάζουν με ολοήμερο live link στην Αθηένου την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών
Έρευνα: Αυτές είναι οι αντιλήψεις των πολιτών για το ΓεΣΥ-Θετικό πρόσημο, βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας