Wargaming: Γιατί πώλησε μετοχές της Ελληνικής-Όλες οι πληροφορίες

Κίνηση που δείχνει την στήριξη, αλλά και ενίσχυση της Ελληνικής Τράπεζας, με αρκετά στρατηγικό χαρακτήρα, αποτελεί η πώληση μέρος των μετοχών που κατείχε η Wargaming στην τράπεζα προς την Eurobank.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση να μειώσει το ποσοστό που κατείχε η Wargaming στην Ελληνική Τράπεζα, είναι απλό και αναλύθηκε ενώπιον δημοσιογράφων, από τους Andrew Tinney (Chief Financial Officer), Βαλεντίνο Πολυκάρπου (Γενικός Διευθυντής) και Μαριάννα Παντελίδου, Chief of Staff προς τον CEO.

Διαβάστε ακόμη: 

Η εταιρεία έκρινε ότι πρέπει να συγκεντρώσει τις επιχειρήσεις της σε αυτό που ξέρει καλύτερα, το οποίο δεν είναι άλλο από το να παράγει βιντεοπαιχνίδια ή όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «η επιχείρηση μας είναι να κάνουμε θρυλικά παιχνίδια».

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής της Wargaming, τόνισαν ότι η εταιρεία, παραμένει αισιόδοξη για την πορεία της τράπεζας, κάτι που καταδεικνύεται από το υπόλοιπο των μετοχών που θα συνεχίσει να διατηρεί. 

Η Wargaming κατείχε μέχρι πρότινος ένα ποσοστό μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας της τάξεως του 20.2%. Ωστόσο, μετά την πώληση στην Eurobank μέρους των μετοχών-και μετά την έγκριση της συμφωνίας από τις ρυθμιστικές αρχές- το ποσοστό της Wargaming θα μειωθεί στο 6.8%. Διατηρώντας έτσι μία ισχυρή θέση ανάμεσα στους μετόχους, αφού θα είναι στην 4η θέση.  

«Είμαστε μία σχεδόν χωρίς χρέος εταιρεία. Δεν έχουμε δάνεια και έχουμε αρκετό κεφάλαιο. Οπότε η απόφαση μας όσον αφορά την Ελληνική Τράπεζα, δεν ήταν αποτέλεσμα ανάγκης για να βρεθούν κεφάλαια. Ήταν μία ιδανική συγκυρία για εμάς.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο σκοπός πίσω από την στήριξη της κυπριακής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα να δώσει μία πιο υγιή τράπεζα και ένα πιο υγιές περιβάλλον για να εργαστούμε. Όλοι χρειαζόμαστε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την Ελληνική να μεγαλώσει και να την στηρίξουμε, για αυτό και παραμένουμε», εξήγησε ο Andrew Tinney. 

Η επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα είχε γίνει πριν από μία δεκαετία, το 2013, με στόχο την προστασία των καταθετών και την στήριξη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Όπως εξήγησε κατά την παρουσίαση η Μαριάννα Παντελίδου, Chief of Staff προς τον CEO, τότε το 2013, ήταν σχετικά νέα στην Κύπρο και είχε τα οικονομικά μέσα για να στηρίξει το οικονομικό σύστημα της, ενώ παράλληλα η Ελληνική Τράπεζα ήταν η μόνη που οι καταθέσεις της είχαν μείνει ανεπηρέαστες.

Τα μακροπρόθεσμα σχέδια των δύο πλευρών, μεγάλα και παραμένουν μέχρι σήμερα, καθώς μοιράζονται το όραμα μίας ισχυρής, ασφαλούς και μοντέρνας τράπεζας για όλους του Κύπριους. Η εταιρεία εκφράζει την αισιοδοξία της, ότι το όραμα αυτό θα συνεχίσει.  Το ποσό που επενδύθηκε από τη Wargaming στην Ελληνική Τράπεζα ανήλθε στα 127 εκατ. ευρώ. 

«Είμαστε πολύ περήφανοι ότι είχαμε και έχουμε επενδύσει σε μία τράπεζα την οποία είδαμε να μεταμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, να γίνεται πιο δυνατή και πιο υγιής», είπε η κ. Παντελίδου.

Γιατί στη Eurobank

Δεδομένου ότι η Wargaming θα συνεχίσει να είναι μία εκ των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, τίθεται το ερώτημα γιατί η πώληση των μετοχών στη Eurobank. Η απάντηση που δόθηκε από το γίγαντα των διαδικτυακών βιντεοπαιχνιδιών, είναι πως η Eurobank αποτελεί αξιόπιστο αγοραστή και με την προσθήκη στο μετοχικό κεφάλαιο θα προσθέσει περεταίρω αξία στην Ελληνική Τράπεζα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλα τα μέρη να επωφεληθούν από αυτού του είδους τη σύμπραξη, αλλά και προφανώς και οι πελάτες. 

Ένα ακόμη σημείο που τονίστηκε είναι ότι με την πώληση του ποσοστού της Wargaming, η εταιρεία παρατήρησε ότι ο τραπεζικός τομέας έγινε πιο ελκυστικός για ξένους επενδυτές. 

Δειτε Επισης

Εκποιήσεις: Στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για προστασία των δανειοληπτών
Στο 4,91% το επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια, 1,58% για καταθέσεις νοικοκυριών
Μεγάλο ενδιαφέρον για το Ενοίκιο Έναντι Δόσης-Εκατοντάδες τηλέφωνα στην ΚΕΔΙΠΕΣ
The Banker: «Τράπεζα της Χρονιάς το 2023, η Τράπεζα Κύπρου»
Χαιρετίζει την εφαρμογή του σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών
Φωνές από συγκυβερνώντες για ειδικό δικαστήριο και εξώδικη επίλυση διαφορών-Ενστάσεις ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ
Αργή και σταδιακή η μείωση των επιτοκίων στην Κύπρο-Οι εκτιμήσεις Τάσου Γιασεμίδη και Γιώργου Συρίχα
Έφεση Γενικού Εισαγγελέα σε νέα απόφαση δικαστηρίου για αποζημιώσεις σε κουρεμένους καταθέτες
Παράταση ενός έτους σε κίνητρα και ελαφρύνσεις προς ώθηση των αναδιαρθρώσεων δανείων
Απόρριψη από το Δικαστήριο νέας αγωγής για το κούρεμα-Το σκεπτικό της απόφασης