«Στο κόκκινο» τα βρετανικά νοικοκυριά λόγω υψηλών επιτοκίων
InBusinessNews 13:34 - 17 Ιουλίου 2023
Τα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια δανεισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη μείωση του συνολικού πλούτου των βρετανικών νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Η γνωστή δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation διαπιστώνει στην έκθεσή της πως η συνολική περιουσία των νοικοκυριών στη χώρα έχει μειωθεί κατά 2,1 τρισεκατομμύρια λίρες.
Πλέον η περιουσία τους υπολογίζεται σε περίπου 650% του ΑΕΠ (με βάση τα στοιχεία για την αρχή του έτους), δηλαδή είναι κατά σχεδόν 200% μικρότερη σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του 2021.
Ο ερευνητής του Resolution Foundation Ίαν Μαλχέιρν ανέφερε πως κατά τις προηγούμενες τέσσερις δεκατίες ο πλούτος των πολιτών αυξήθηκε ραγδαία, «αλλά η απότομη αύξηση των επιτοκίων έχει τερματίσει αυτή την άνθιση και έχει επιφέρει τη μεγαλύτερη μείωση του πλούτου μεταπολεμικά».
Ο πλούτος των βρετανικών νοικοκυριών υπολογίζεται ότι αυξήθηκε από περίπου 300% του ΑΕΠ τη δεκαετία του 1980 σε 840% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 17,5 τρισεκατομμύρια λίρες, το 2021.
Αυτή η μεγάλη αύξηση αποδιδόταν στις υψηλότερες τιμές των σπιτιών και στη μεγαλύτερη αξία των συντάξεων, κάτι που έχει οδηγήσει και σε μία μεγάλη απόκλιση στον πλούτο μεταξύ γενεών, με χαμένους τους νεαρότερους που έχουν μείνει εκτός ιδιοκτησίας ακινήτων.
Η σημαντική πτώση που έχει συντελεστεί στην περιουσία των Βρετανών οφείλεται τώρα πρωτίστως στη μείωση των τιμών των ακινήτων και στα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, αλλά επίσης στη μείωση των τιμών κρατικών και επιχειρηματικών ομολόγων. Αποτέλεσμα των μειωμένων τιμών ομολόγων είναι η και η πτώση στην αξία των συντάξεων, που υπό φυσιολογικές συνθήκες συνιστούν τη μεγαλύτερη πηγή πλούτου για τα βρετανικά νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, το Resolution Foundation υπολογίζει πως του χρόνου 1,7 εκ. νοικοκυριά θα δουν τις ετήσιες δόσεις αποπληρωμής να αυξάνονται κατά περισσότερο από 3.000 λίρες.
Ταυτόχρονα μία δεύτερη έρευνα από τη Citizens Advice, οργάνωση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για χρέη προς τους Βρετανούς πολίτες, διαπιστώνει πως όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών στο Ην. Βασίλειο ζουν με «αρνητικούς προϋπολογισμούς».
Αυτό σημαίνει πως το εισόδημά τους δεν καλύπτει πλέον τα βασικά κόστη τους λόγω των ταχέως αυξανόμενων επιτοκίων. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ιδιοκτητών που δεν είναι πλέον σε θέση να καλύπτουν όλα τα εξόδά τους λόγω του κόστους αποπληρωμής του σπιτιού έχει σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.
Πρόβλημα με χρέη αντιμετωπίζουν επίσης όλο και περισσότεροι ενοικιαστές, καθώς οι ιδιοκτήτες αυξάνουν τα ενοίκια για να ανταποκριθούν στα αυξημένα επιτόκια.
Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Τράπεζας της Αγγλίας έχει διαμορφωθεί σε 5% μετά από 13 συναπτές αυξήσεις σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και ιδιαίτερα ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και καυσίμων.
Την ίδια ώρα, το μέσο σταθερό επιτόκιο διετίας για ένα στεγαστικό δάνειο έχει διαμορφωθεί σε 6,78% και το αντίστοιχο για πενταετία σε 6,3%.