Τάσος Γιασεμίδης: Πώς και γιατί κατέρρευσε η Silicon Valley Bank

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, με την μετέπειτα πτώχευση της Signature Bank, της οποίας οι καταθέσεις ακουμπούν τα 90 εκατ. δολάρια, φέρνουν στο προσκήνιο φόβους για πιθανά «φαινόμενα ντόμινο».

Τους λόγους της κατάρρευσης της SVB, εξήγησε σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης. Συγκεκριμένα, υπέδειξε ότι η SVB αντλούσε χρήματα με συγκεκριμένο τρόπο και εξυπηρετούσε συγκεκριμένο τομέα.

Οι εταιρείες τεχνολογίας…

«Η SVB πουλούσε υπηρεσίες σε ένα συγκεκριμένο τομέα, όπως είναι ο τομέας της τεχνολογίας. Είχε αντλήσει ένα μεγάλο ποσοστό καταθέσεων ειδικά κατά την περίοδο του κορωνοϊού διότι οι εταιρείες τεχνολογίας ανθούσαν την συγκεκριμένη περίοδο, καθώς και μεγάλα κεφάλαια όσον αφορά τους επενδυτές, τα λεγόμενα venture capital, τα επενδυτικά ταμεία τα οποία επενδύουν σε έτσι εταιρείες, και δεν κατάφερε να διοχετεύσει την επιπλέον ρευστότητα σε δανεισμό ή σε δανεισμό που θα μπορούσε να απορροφήσει τον κίνδυνο», υπέδειξε ο κ. Γιασεμίδης.

Επενδύσεις σε χρεόγραφα σταθερού επιτοκίου

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η SVB είχε προχωρήσει σε επενδύσεις σε χρεόγραφα σταθερού επιτοκίου τα οποία καλύπτουν από την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι κρατήσει κάποιος τα συγκεκριμένα χρεόγραφα στο τέλος θα λάβει τα χρήματα τα οποία είχε επενδύσει.

«Όμως…» εξήγησε περαιτέρω ο κ. Γιασεμίδης «με την αύξηση των επιτοκίων η δίκαιη αξία αυτών των ομολόγων έπεσε ξαφνικά, διότι είναι αντίστροφη η πορεία των επιτοκίων με την αξία των ομολόγων και όταν χρειάστηκε κεφάλαια δεν μπορούσε να τα διαθέσει στην αγορά ή έπρεπε να καταγράψει σημαντικές ζημιές. Άρα η επένδυση της επιπλέον ρευστότητας στα συγκεκριμένα χρεόγραφα τα οποία ήταν καλής ποιότητας μεν, αλλά σταθερού επιτοκίου, οδήγησαν στην ανάγκη για εξεύρεση κεφαλαίου».

Η πτώχευση της Signature Bank

Σχολιάζοντας την πτώχευση της Signature Bank, τράπεζα με αποταμιεύσεις 90 εκατ. δολάρια, ο κ. Γιασεμίδης διευκρίνισε πως οι καταθέτες θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, κάτι που το διαβεβαίωσε το αμερικανικό δημόσιο, ωστόσο αυτοί που θα χάσουν τα χρήματά τους είναι ο μέτοχοι και οι κάτοχοι χρεογράφων καθώς είναι οι τελευταίοι στη λίστα που διασφαλίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όπως εξήγησε θα δημιουργηθεί μια «τράπεζα γέφυρα» η οποία ουσιαστικά η οποία ουσιαστικά θα πάρει τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών για να μπορέσει να αποπληρώσει τις καταθέσεις.

Δειτε Επισης

Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.