Πανίκος Νικολάου: Και εταιρεία... τεχνολογίας η Τράπεζα Κύπρου

Την τεράστια σημασία που το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου αποδίδει στην τεχνολογία, τόνισε-μεταξύ άλλων- κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2022, ο διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος, Πανίκος Νικολάου.

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για το τι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Νικολάου παρέπεμψε στο τρίπτυχο συνετή οικονομική διαχείριση, σωστή δημοσιονομική πολιτική και οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως τα συστατικά αυτά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Διαβάστε εδώ: Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη ύψους €71 εκατ. το 2022

Τονίζοντας πως το 94% των συναλλαγών γίνονται ψηφιακά, ο κ. Νικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε μόνο μια τράπεζα, είμαστε και μια εταιρεία τεχνολογίας», για να υπογραμμίσει στο πλαίσιο αυτό πως το Jinius θα αναπτυχθεί περεταίρω.

Ο Πανίκος Νικολάου έκανε λόγο για ένα διαφοροποιημένο μοντέλο με προοπτική η Τράπεζα Κύπρου να έχει εισοδήματα και από τη χρήση της τεχνολογίας, ενώ χαρακτήρισε το cyber risk ως από τους πιο σημαντικούς κινδύνους. «Έχουμε κτίσει μια δυνατή ομάδα εσωτερικά και συνεργαζόμαστε με το εξωτερικό. Εκτός από τη δική σου ασφάλεια πρέπει να φροντίζεις και να υπολογίζεις και την ασφάλεια των συνεργατών σου», υπογράμμισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της τράπεζας, υποδεικνύοντας πως έχουν ξεπεραστεί όλα τα νούμερα που είχαν οριοθετηθεί ως στόχοι τον περασμένο Νοέμβριο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναβάθμιση του στόχου για Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) για το 2023 σε πάνω από 13% (από πάνω από 10%), λέγοντας πως πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη. Εξίσου σημαντική, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η αύξηση των καταθέσεων, που έφθασαν το 2022 στα 19 δις ευρώ.  

Διαβάστε ακόμη: 

Επισημαίνοντας το ύψος €2,1 δισ. νέου δανεισμού το 2022, ο Πανίκος Νικολάου χαρακτήρισε την Τράπεζα Κύπρου ως τον αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως από το 2016 και εντεύθεν το 99% των δανείων που παραχώρησε η τράπεζα είναι εξυπηρετούμενα, έχοντας μάλιστα περάσει μέσα από κρίσεις όπως ήταν αυτή του κορωνοϊού, του πολέμου στην Ουκρανία κτλ. Όπως σημείωσε, πρόκειται για δάνεια η συνολική αξία των οποίων βρίσκεται κοντά στα 10 δις.  

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου εξέφρασε την εκτίμηση πως θα παρατηρηθεί μικρή μείωση στη ζήτηση δανείων, αλλά όχι σημαντική. «Φαίνεται ότι πάλι η κυπριακή οικονομία θα είναι στις δύο-τρεις οικονομίες της ευρωζώνης που θα πάνε καλά. Θα δίνουμε δάνεια τα οποία θα μπορούν να αποπληρωθούν και όχι για να πιάνουμε στόχους», διαμήνυσε.

Τονίζοντας πως όλα τα αιτήματα των πελατών για υποβοήθησή τους εξετάζονται από την τράπεζα, ο Πανίκος Νικολάου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι χειροτερεύει η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου. «Δυσκολίες σίγουρα υπάρχουν γιατί είναι και η δόση και η αύξηση κόστους ζωής, αλλά δεν μεταφράζονται (μέχρι τον Φεβρουάριο) σε αθετήσεις πληρωμών», επισήμανε.  

Αναφερόμενος στα επιτόκια, υπέδειξε, πως τα καταθετικά επιτόκια έχουν αυξηθεί, ωστόσο, οι προβλέψεις της τράπεζας για το 2023 συγκλίνουν σε περαιτέρω αύξησή τους. Σύμφωνα με τον Πανίκο Νικολάου, η επιλογή του σταθερού επιτοκίου τυγχάνει περισσότερης αξιοποίησης από τον κόσμο, εξ ου και η Τράπεζα Κύπρου εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της διάρκειας, περισσότερο, του σταθερού επιτοκίου.

Ο Πανίκος Νικολάου προέβη σε ειδική αναφορά σε σχέση με το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής για τις τράπεζες, σημειώνοντας πως έχοντας καταλήξει σε σεισμογενείς περιοχές και περιοχές με πλημμύρες, όταν θα παραχωρούνται δάνεια που τις αφορούν θα λαμβάνονται περισσότερες προβλέψεις για διαχείριση του κινδύνου. «Πλέον ζητείται από τις τράπεζες να ξεχωρίσουν τα κομμάτια του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και είμαστε σε αυτή τη διαδικασία», είπε.   

Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό μοντέλο της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Νικολάου επισήμανε την μείωση του προσωπικό στο 1/3 και τόνισε πως η μεταμόρφωση του επιχειρησιακού μοντέλου υπήρξε επικέντρωση. «Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στην τράπεζα, μείωση προσωπικού κτλ, και δεν έσκασε μύτη. Έχουμε στόχο να επιβραβεύεται το προσωπικό με βάση την απόδοση του, κάτι που έγινε πρώτη φορά το 2022. Υπάρχει καλή σχέση με το προσωπικό και κτίζουμε σε αυτό», είπε.

Ταυτοχρόνως, εξέφρασε την πρόθεση της τράπεζας για περισσότερη προσπάθεια προσέλκυσης νέων μετόχων το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Επιπρόσθετα, ο Πανίκος Νικολάου έκανε λόγο για εντυπωσιακή μεταστροφή και αύξηση της εμπιστοσύνης του κόσμου κατά τη δεκαετία 2013-2023. «Μας τιμά. Μόνο εμείς ξέρουμε τι περάσαμε για να είμαστε εδώ. Πόση πίεση υπήρχε», σημείωσε.

 

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»