Παραλύουν την οικονομία και ταλαιπωρούν τους πολίτες οι συντεχνίες

Σε ασφυκτικό απεργιακό κλοιό θέτουν σήμερα την Κύπρο οι συντεχνίες, παραλύοντας για τρεις ώρες, από τις 12:00 μ.μ. έως τις 15:00 μ.μ., τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και τομείς της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το συνδικαλιστικό κίνημα αποφάσισε την διεξαγωγή της σημερινής τρίωρης στάσης εργασίας υπό το πρίσμα της αποτυχημένης προσπάθειας κατάληξης σε συναινετική συμφωνία για την ΑΤΑ, ως αποτέλεσμα της αδιάλλακτης επιμονής του στην απαίτηση για επαναφορά της στο 100%.

Διαβάστε εδώ: Ανένδοτοι για ΑΤΑ και σαν έτοιμοι από καιρό για μέτρα οι συνδικαλιστές

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκο Κούσιο, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου, ο αρμόδιος υπουργός έκρινε πως η απόσταση που υπήρχε μεταξύ των δύο πλευρών ήταν τόσο μεγάλη, που δεν του έδινε καμία απολύτως δυνατότητα να υποβάλει διαμεσολαβητική πρόταση η οποία να έχει την παραμικρή ελπίδα να γίνει αποδεκτή.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την άτεγκτη στάση των συντεχνιών, και προκειμένου να δοθεί χρόνος σε διάλογο, το ΚΕΒΕ αποδέχθηκε, για όσες επιχειρήσεις ή οργανισμούς παραχωρούν την ΑΤΑ, τη συνέχιση της καταβολής του 50% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με βάση τον οποίο το συνολικό ποσοστό ΑΤΑ από 1/1/2023 αυξάνεται από 2.56% σε 7.03% επί του βασικού μισθού.

Την ίδια ώρα, και με σκοπό την διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης, η ΟΕΒ πρότεινε την συνέχιση της εφαρμογής της Μεταβατικής Συμφωνίας του 2017, που σημαίνει καταβολή της ΑΤΑ σε όσους εργαζόμενους την δικαιούνται, σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το οποίο μεταφράζεται σε μισθολογική αύξηση κατά 4.36%, για το 2023.

Διαβάστε ακόμα: 

Σημειώνεται πως με βάση τις πρόνοιες της μεταβατικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι στις 28.7.2017, στους δικαιούχους εργαζόμενους θα πρέπει να καταβάλλεται το 50% της ΑΤΑ μέχρι και την υπογραφή νέας συμφωνίας, που ανέρχεται στο 4,36%, και που είναι κάτι το οποίο οι εργοδότες εφαρμόζουν. 

Παρ’ όλα αυτά, οι συντεχνίες προχώρησαν στη λήψη των σημερινών απεργιακών κινητοποιήσεων, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν κλιμάκωσή τους, παρά τις εκκλήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για αποφυγή τους, αλλά και-πολύ περισσότερο-προσπερνώντας τις περί του αντιθέτου ανάλογες εκκλήσεις, τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη όσο και του υπουργού Εργασίας, Κυριάκου Κούσιου.

Η σημερινή απεργία, πέραν του κόστους που θα επιφέρει στην οικονομία σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη χρονική συγκυρία, θα προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες, αφού σε αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα-όπως σε ημικρατικούς οργανισμούς, συμβούλια υδατοπρομήθειας, συμβούλια αποχετεύσεων κτλ-, καθώς και σε μερίδα του ιδιωτικού τομέα, όπου οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από συντεχνίες.

Διαβάστε εδώ: Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας: Κλειστό αύριο μεταξύ 12:00-15:00

Ειδικότερα, η απεργία αφορά σε πέραν των 70.000 εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αφού καλύπτει τον δημόσιο τομέα, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε πανεπιστήμια και πέραν των 40.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να επηρεαστούν οι εργασίες επιχειρήσεων που εμπίπτουν στους πιο κάτω κλάδους:

  • Ξενοδοχειακή βιομηχανία.
  • Οικοδομική βιομηχανία και κατασκευές.
  • Μεγάλες παραδοσιακές βιομηχανίες.
  • Ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Μικρός αριθμός υπηρεσιών(π.χ. λεωφορεία).

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι τράπεζες, καθώς η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων, ΕΤΥΚ, δεν θα συμμετάσχει στην απεργία.

Με φόντο τα απεργιακά μέτρα των συντεχνιών, ιδιαίτερης βαρύτητας είναι η διασφάλιση της κατά το δυνατό ομαλότερης λειτουργίας των ουσιωδών υπηρεσιών-κάτι που αναμένεται να συμβεί-, προκειμένου να διασφαλιστεί:  

  • Η συνεχής παραχώρηση ρεύματος.
  • Η λειτουργία υδατοπρομήθειας για σκοπούς ύδρευσης.
  • Η ασφαλή λειτουργία των αερομεταφορών και ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας.
  • Η λειτουργία των νοσοκομείων.
  • Η λειτουργία των φυλακών.
  • Η επιδιόρθωση ή συντήρηση του εξοπλισμού και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της ΕΦ, της Αστυνομίας & Πυροσβεστικής.
  • Η ασφάλεια λειτουργίας της λιμενικής κίνησης.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις αερομεταφορές, από την σημερινή παγκύπρια τρίωρη στάση εργασίας επηρεάζονται συνολικά 22 πτήσεις, αφίξεις και αναχωρήσεις, από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με τις αεροπορικές εταιρείες να ανακοινώνουν τις προηγούμενες ημέρες διαφοροποιήσεις στο πτητικό τους πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας, τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ σε ό,τι αφορά τον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης, στα δημοτικά η εκδήλωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθεί εντός των σχολικών χώρων, χωρίς την αποχώρηση των μαθητών από τις σχολικές μονάδες. 

Με κατ’ ελάχιστο όριο υπηρεσία θα λειτουργήσουν όλα τα εργοτάξια της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ).  Όπως αναφέρει η ΑΛΚ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν, ως ουσιώδης υπηρεσία έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες, ώστε να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία της λιμενικής κίνησης, στην οποία περιλαμβάνονται η ασφάλεια των λιμενικών χώρων (security), η διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων ασφαλείας και υγείας, καθώς και η ασφαλής διεξαγωγή της ναυσιπλοΐας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό, όλα τα εργοτάξια της Αρχής παγκύπρια θα λειτουργούν με το κατ’ ελάχιστο όριο υπηρεσία, ενώ καλούνται οι λιμενικοί φορείς, για διευκρινήσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις που έχουν καθοριστεί, να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 22847149 (Κεντρικά Γραφεία ΑΛΚ), 25207218 (Λιμάνι Λεμεσού) και 24815885 (Λιμάνι Λάρνακας).

Τα μηνύματα των εργοδοτών

Μιλώντας στο InBusinessNews, η διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου, επανάλαβε την έκκληση της ΟΕΒ, που δεν είναι άλλη από να σταματήσουν τα απεργιακά μέτρα τα οποία πλήττουν την οικονομία, έστω και την τελευταία στιγμή.

Διαβάστε εδώ: ΟΕΒ: Παραμένουμε προσηλωμένοι στο διάλογο για την ΑΤΑ

«Για ένα τέτοιο σημαντικό θέμα, για εξεύρεση λύσης, θα πρέπει να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος. Σίγουρα είναι ένα θέμα που θα κληθεί να αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση, άρα θα πρέπει να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και να λυθεί με διάλογο από τους κοινωνικούς εταίρους, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι με τη λήψη μέτρων»,  τόνισε η κ. Παναγιώτου.

Μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ, κατέστησε σαφές ότι δεν θα δοθεί αμοιβή στους εργαζόμενους που θα λάβουν μέρος στη σημερινή απεργία. Δηλαδή, οι τρεις ώρες θα τους αποκοπούν από τον μισθό, αφού δεν θεωρείται εργάσιμος χρόνος σύμφωνα με το εργασιακό δίκαιο.

Διαβάστε εδώ: ΚΕΒΕ: Καθοδήγηση των εργοδοτών ενόψει της απεργίας της Πέμπτης

«Έχουμε εκδώσει μια εγκύκλιο στα μέλη μας για καθοδήγηση. Όπως υπάρχει το δικαίωμα της απεργίας, υπάρχει και το δικαίωμα της εργασίας. Γι' αυτούς που θα απεργήσουν, είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμά τους, το ίδιο και όμως και για αυτούς που θέλουν να εργαστούν. Με βάση το νόμο, οι απεργοί θα πρέπει να προβούν σε ειρηνική διαμαρτυρία και να μην εμποδίσουν κανένα που δεν θέλει να συμμετάσχει», διαμήνυσε ο κ. Μιχαήλ.

Δειτε Επισης

Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ