ΟΕΒ: Παραμένουμε προσηλωμένοι στο διάλογο για την ΑΤΑ

Προσηλωμένη στον διάλογο για ειρηνική επίλυση της διαφοράς για την ΑΤΑ, παραμένει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), προσθέτοντας παράλληλα ότι «για προφανείς λόγους η περίοδος πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης δεν προσφέρεται για παραγωγική διαπραγμάτευση επί της ουσίας».

Σε εγκύκλιο προς τα μέλη της η ΟΕΒ αναφέρει πως «παρά τις εκκλήσεις της για αποφυγή δυναμικών κινητοποιήσεων και επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων αμέσως μετά την συγκρότηση της νέας Κυβέρνησης», οι συντεχνίες αποφάσισαν την πραγματοποίηση τρίωρης απεργίας την ερχόμενη Πέμπτη 26/1/2023 μεταξύ των ωρών 12.00 μεσημέρι και 3.00 μ.μ.

Στόχος της, όπως αναφέρει η ΟΕΒ, «είναι μέσα από καλόπιστες διαπραγματεύσεις στη βάση της Μεταβατικής Συμφωνίας του Ιουλίου 2017, να συμφωνηθεί με τις συντεχνίες ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ολιστικό σύστημα βασισμένο στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου και την κατάληξη σε νέα, κοινά αποδεκτή ρύθμιση ανάμεσα στους Κοινωνικούς Εταίρους σε εθνικό επίπεδο, η ΟΕΒ καλεί τα μέλη της να αποφύγουν μονομερείς συμφωνίες/διευθετήσεις που τυχόν θα προωθηθούν από τις κατά τόπους Συντεχνίες που εκπροσωπούν το προσωπικό τους.

Επίσης, η ΟΕΒ καλεί όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που εφαρμόζουν ΑΤΑ να καταβάλουν στο προσωπικό τους που τη δικαιούται σύμφωνα με τους όρους απασχόλησης του, το 50% της αύξησης του ΔΤΚ το οποίο ανέρχεται σε 4,36%.

Τέλος, στην εγκύκλιο της προς τα μέλη της, η ΟΕΒ, ενόψει της τρίωρης απεργίας των συντεχνιών, αναφέρει πρακτικές διευκρινίσεις σε απορίες για τη διαχείριση θεμάτων που πιθανόν να προκύψουν από τη λήψη των απεργιακών μέτρων.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η συμμετοχή οποιουδήποτε εργαζόμενου στην απεργία, είναι δικαίωμα Συνταγματικά κατοχυρωμένο και σύμφυτο με το, επίσης, Συνταγματικό, δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι ελευθέρως και προσθέτει πως «κατά πάγια αρχή του εργατικού δικαίου, της νομολογίας και του συστήματος εργασιακών σχέσεων, οι ώρες/μέρες αποχής από την εργασία λόγω απεργίας είναι άνευ απολαβών για τον απεργούντα εργαζόμενο».

Αναφέρει επίσης ότι η μη συμμετοχή οποιουδήποτε εργαζόμενου στην απεργία είναι επίσης Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ως αρνητική εκδήλωση του Συνταγματικού δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι ελευθέρως.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές