ΑΤΑ: Η επόμενη μέρα του αδιεξόδου και η μεγάλη ανησυχία των εργοδοτών

Στη διαχείριση της επόμενης μέρας, υπό το πρίσμα της τρίωρης απεργίας που εξήγγειλαν για τις 26 του μήνα οι συντεχνίες, βρίσκει επικεντρωμένο τον εργοδοτικό κόσμο το σφράγισμα του προδιαγραφόμενου αδιεξόδου για την ΑΤΑ κατά την προχθεσινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκο Κούσιο.

Στο πλαίσιο του διαλόγου που έλαβε χώρα το τελευταίο διάστημα, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ επέδειξαν κάθε θετική διάθεση προς επίτευξη του στόχου κατάληξης σε συναινετική συμφωνία, για να προσκρούσουν ωστόσο στην δογματική απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος για επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%.

Διαβάστε ακόμα: 

Ειδικότερα, στο τείχος πίσω από το οποίο περιχαρακώθηκαν οι συνδικαλιστικές, χτύπησε η πρόταση για υποβολή προς συζήτηση απόψεων και εισηγήσεων εντός του 2023 για πιθανή αντικατάσταση της ΑΤΑ με ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ολιστικό σύστημα βασισμένο στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως και-ως συμβιβαστική φόρμουλα- για ανανέωση της εφαρμογής της υφιστάμενης Μεταβατικής Συμφωνίας του 2017. Δηλαδή, για καταβολή της ΑΤΑ σε όσους εργαζόμενους την δικαιούνται, σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το οποίο μεταφράζεται σε μισθολογική αύξηση κατά 4.36%, για το 2023.

Θα πρέπει να σημειωθεί φυσικά πως δεδομένου πως με βάση τις πρόνοιες της μεταβατικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι το 2017, το 50% της ΑΤΑ θα πρέπει να καταβάλλεται στους δικαιούχους εργαζόμενους μέχρι και την υπογραφή νέας συμφωνίας, οι εργοδότες θα συνεχίσουν να την καταβάλλουν σε όσους την δικαιούνται έως ότου προκύψει καινούργια συμφωνία. 

Πλέον, και μολονότι ο Κυριάκος Κούσιος δήλωσε πως θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για επίτευξη συναινετικής συμφωνίας, είναι ξεκάθαρο πως την καυτή πατάτα της ΑΤΑ θα κληθεί να χειριστεί ο επόμενος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως αυτός θα προκύψει έπειτα από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και τον διορισμό του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε χρονικό ορίζοντα δηλαδή που τοποθετείται μετά τον Μάρτιο, οπόταν και θα αναλάβει τα καθήκοντά της η επόμενη Κυβέρνηση.

Μέχρι τότε, ερωτηματικό και συνάμα ανησυχία αποτελεί η στάση που θα τηρήσουν οι συντεχνίες και δη το κατά πόσο την τρίωρη απεργία της 26ης Ιανουαρίου θα ακολουθήσει κλιμάκωση των μέτρων, κάτι που θα έχει φυσικά καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. 

Συναφώς, μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντώνιου, χαρακτήρισε την απόφαση των συντεχνιών για απεργία ως οδυνηρή, τονίζοντας πως ο εργοδοτικός κόσμος ελπίζει ότι δεν θα υπάρξει και συνέχεια.  

«Μας στεναχωρούν οι εξελίξεις, ωστόσο, αναμένουμε από το συνδικαλιστικό κίνημα να δώσει το περιθώριο χρόνου που χρειάζεται για να συγκροτηθεί η επόμενη κυβέρνηση και να πάμε σε ένα παραγωγικό διάλογο, ο οποίος δεν μπορεί να γίνει πριν από τις εκλογές», επισήμανε ο κ. Αντώνιου.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ διαμήνυσε πως η καταβολή του 50% είναι μια λογική λύση μέχρι να οδηγηθούμε στην επόμενη μέρα και να αρχίσει ξανά ο διάλογος μετά τις προεδρικές εκλογές.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής εξέφρασε την ελπίδα οι συντεχνίες να μην «παρατραβήξουν» τις απεργίες, ώστε να μην δημιουργηθούν μεγάλης κλίμακας προβλήματα.

«Δεν είναι κάτι που θέλουμε να συμβεί, αφού τα δεδομένα του 2023 δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Οι προβλέψεις είναι που είναι δυσοίωνες, πόσο μάλλον να έρθει να προστεθεί στο όλο σκηνικό και μια απεργία που παίρνει πίσω την παραγωγή», τόνισε ο κ. Τσιάκκης, για να χαρακτηρίσει πάντως την ήδη εξαγγελθείσα τρίωρη στάση εργασίας ως διαχειρίσιμη.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ υπογράμμισε πως το γεγονός ότι δεν βρέθηκε λύση στο ζήτημα, αποδεικνύει πως οι εταιρείες δεν είναι σε θέση και δυσκολεύονται να δώσουν την ΑΤΑ. «Το γεγονός ότι εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε είναι ενδεικτικό της δυσκολίας και της αβεβαιότητας που επικρατεί για το 2023. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να δεσμευτούν ότι είναι σε θέση που να τους επιτρέπει να δίνουν την ΑΤΑ στο 100%», επισήμανε ο Μάριος Τσιακκής.

Καταλήγοντας, εξέφρασε με την σειρά του την εκτίμηση πως το ζήτημα θα απασχολήσει πλέον την επόμενη Κυβέρνηση, μιας και είναι «μεγάλο» για να διευθετηθεί στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών