ΑΤΑ: Ναυάγησε ο διάλογος, πάνε σε στάση εργασίας οι συντεχνίες

Σε αδιέξοδο κατάληξε η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκου Κούσιου, με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Μετά την κατάληξη αυτή, η συνδικαλιστική πλευρά εξήγγειλε τη λήψη μέτρων στις 26 Ιανουαρίου. Από πλευράς τους οι εργοδοτικές οργανώσεις σημειώνουν ότι οι συνθήκες δεν προσφέρονται για τέτοια μέτρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κούσιος δήλωσε ότι «από την περασμένη Πέμπτη, συνέχισα τις επαφές και διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορετικών, εκ διαμέτρου αντίθετων, θα έλεγα, θέσεων των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Κατά τις επαφές και διαβουλεύσεις που είχα τις τελευταίες ημέρες διεφάνη ότι οι πλευρές δεν είναι ακόμη έτοιμες να διαφοροποιήσουν τις τελευταίες καταγραμμένες θέσεις τους».

Ο Υπουργός έκρινε ότι η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των πλευρών είναι τόσο μεγάλη, που δεν του δίνει καμία απολύτως δυνατότητα να υποβάλει, την παρούσα χρονική στιγμή, διαμεσολαβητική πρόταση που να έχει την παραμικρή ελπίδα να γίνει αποδεκτή.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της κατάργησης του θεσμού της ΑΤΑ, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αυτός που επανάφερε τον θεσμό της ΑΤΑ, ο οποίος είχε παγοποιηθεί το 2012 και ότι με βάσει τις πρόνοιες της μεταβατικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι στις 28.7.2017 θα πρέπει να καταβάλλεται στους δικαιούχους εργαζόμενους, το 50% της ΑΤΑ μέχρι και την υπογραφή νέας συμφωνίας. Το ποσοστό αυτό, είπε, ανέρχεται στο 4,36%.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για επίτευξη μιας συναινετικής συμφωνίας, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει λόγω τόσο των τοποθετήσεων των κοινωνικών εταίρων όσο και του περιορισμένου χρόνου που απομένει μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί και της κυβέρνησής του.

«Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης», είπε ο κ. Κούσιος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η εργασιακή ειρήνη, ο τόπος και η οικονομία.

Τη θέση του ΚΕΒΕ ότι ο θεσμός της ΑΤΑ πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιάκκης έπειτα από την συνάντηση. 

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμες οι συνθήκες για να γίνει κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή δεν υιοθετούμε τη λογική των συντεχνιών ότι οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στη φιλοσοφία της ΑΤΑ, σημαίνει μόνο αύξηση και επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%», είπε.

Διαβάστε εδώ: Μ. Τσιακκής: Ο θεσμός της ΑΤΑ πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο

Τη συνέχιση της της εφαρμογής της Μεταβατικής Συμφωνίας του 2017, που συνεπάγεται καταβολή της ΑΤΑ σε όσους εργαζόμενους την δικαιούνται, σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το οποίο μεταφράζεται σε μισθολογική αύξηση κατά 4.36%, για το 2023, πρότεινε η ΟΕΒ. 

Ταυτόχρονα, πρόταση της Ομοσπονδίας για υποβολή προς συζήτηση απόψεων και εισηγήσεων εντός του 2023 για πιθανή αντικατάσταση της ΑΤΑ με ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ολιστικό σύστημα βασισμένο στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, δεν βρήκε ανταπόκριση από τις συντεχνίες.

Διαβάστε εδώ: Η πρόταση της ΟΕΒ για την ΑΤΑ που δεν δέχθηκαν οι συντεχνίες

Σαν έτοιμες από καιρό για απεργιακές κινητοποιήσεις εμφανιστήκαν από την πλευρά τους οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 

Διαβάστε εδώ: Ανένδοτοι για ΑΤΑ και σαν έτοιμοι από καιρό για μέτρα οι συνδικαλιστές   

Δειτε Επισης

ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά