Ανένδοτοι για ΑΤΑ και σαν έτοιμοι από καιρό για μέτρα οι συνδικαλιστές

Ανένδοτοι από την αξίωσή τους για επαναφορά της ΑΤΑ στο 100% και σαν έτοιμοι από καιρό για απεργιακές κινητοποιήσεις εμφανιστήκαν μετά την, υπό τον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο, συνάντηση που είχαν με τις εργοδοτικές οργανώσεις οι συνδικαλιστές.   

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ισχυρίστηκε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα προσήλθε στον διάλογο για νέα συμφωνία για απόδοση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής με βάση το γράμμα και το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας, η οποία μεταβατική συμφωνία έλεγε, όπως υποστήριξε, ότι ο στόχος μιας νέας συμφωνίας είναι να αποδίδεται η ΑΤΑ στην φιλοσοφία της, και η φιλοσοφία της είναι να καλύπτει την απώλεια που έχουν οι μισθοί από τον πληθωρισμό.

Υποστήριξε ότι σε μια προσπάθεια να «υποβοηθήσουμε την εξεύρεση συναινετικής λύσης και λαμβάνοντας όλα τα στοιχεία υπόψη μας και παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν απωλέσει ήδη σχεδόν το 10% της αγοραστικής τους αξίας, δεχθήκαμε με στόχο να υποβοηθήσουμε τον μεσολαβητικό ρόλο που αναλάμβανε ο Υπουργός Εργασίας, τη δυνατότητα επίτευξης της συμφωνίας με μια σταδιακή επαναφορά της πλήρους απόδοσης της ΑΤΑ σε ένα πολύ συγκεκριμένο και τακτό χρονικό διάστημα».

Η κ. Χαραλάμπους υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που ο Υπουργός Εργασίας έχει αποφασίσει ότι δεν καταθέτει μεσολαβητική πρόταση και έχουμε καταλήξει σε αδιέξοδο «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ήδη αποφασίσει ότι θα προχωρήσουμε στις 26 Ιανουαρίου σε πανεργατική κινητοποίηση με στόχο να προστατεύσουμε το θεσμό και με στόχο να οδηγηθούμε σε νέα συμφωνία που θα αποκαθιστά την φιλοσοφία της ΑΤΑ».

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, εξέφρασε την απογοήτευση των εργαζομένων για το γεγονός ότι μια διαδικασία, η οποία ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό δεν στέφθηκε με επιτυχία σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μετουσίωση στην πράξη αυτών που δήλωσε δημόσια τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραπέμποντας στην αποκατάσταση της ΑΤΑ, όσο και ο Υπουργός Εργασίας σε δημόσιες δηλώσεις του σε σχέση με τη μη κατάργηση του θεσμού.

Ο κ. Μάτσας ισχυρίστηκε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει προβεί στις απαιτούμενες υποχωρήσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για σταδιακή αποκατάσταση του θεσμού, καλύπτοντας την αγοραστική δύναμη των μισθών των εργαζομένων και την ίδια στιγμή θέτοντας τις βάσεις για μια συγκροτημένη στρατηγική για επέκταση και διεύρυνση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων σε όλο το εύρος αγοράς εργασίας.

Είμαστε υποχρεωμένοι, δήλωσε ο κ. Μάτσας, ως συνδικαλιστικό κίνημα να ενεργοποιήσουμε την απόφαση που έχουμε λάβει κατά την τελευταία συνεδρίαση της πανσυνδικαλιστικής διάσκεψης για τη λήψη μέτρων στις 26 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να «στείλουμε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς την εργοδοτική πλευρά, όσο και προς την κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολήσουμε δικαιώματα εργαζομένων, τα οποία προκύπτουν και πηγάζουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις».  

Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, ανέφερε ότι η συμφωνία του 2017 ξεκάθαρα διατυπώνει τη βασική αρχή ότι η ΑΤΑ θα πρέπει να επαναρυθμιστεί στη βάση της φιλοσοφίας της. «Διαπιστώσαμε στην πορεία ότι η εργοδοτική πλευρά κάθετα και απερίφραστα απαιτούσε την κατάργηση του θεσμού», είπε ο κ. Αναστασίου.

Η αμφισβήτηση του θεσμού, πρόσθεσε ο κ. Αναστασίου, είναι ένα θεμελιώδες θέμα για το συνδικαλιστικό κίνημα και για αυτό ενωμένο με πλήρη ετοιμότητα θα δώσει τη μάχη του για να υπερασπιστεί το θεσμό και την επέκτασή του και στους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα