Powered by

Β. Δημητριάδης: Πώς πείσαμε τη Royal Caribbean να κάνει βάση την Κύπρο

Χαμόγελα ικανοποίησης έφερε η απόφαση της Royal Caribbean, ενός παγκόσμιου κολοσσού στον τομέα της κρουαζιέρας, να ανοίξει γραφείο στην Κύπρο και ταυτόχρονα να εγγράψει στο κυπριακό νηολόγιο ένα από τα πλοία της, το «Spectrum of the Seas».

Μιλώντας στο InBusinessNews, o Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, υπογράμμισε ότι αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα αρκετών προσπαθειών από την περίοδο της πανδημίας. Όπως εξήγησε, κατά το 2020, όταν πολλά λιμάνια είχαν κλείσει λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το λιμάνι της Λεμεσού προσέφερε υπηρεσίες υποστήριξης, τόσο για τα πληρώματα των πλοίων όσο και για τη συντήρηση των κρουαζιερόπλοιών. Αυτό οδήγησε στο να γνωρίσουν την Κύπρο καλύτερα και να έρθουν πιο κοντά.

Διαβάστε ακόμη: 

«Η αρχή έγινε τον καιρό της πανδημίας, με τις διευκολύνσεις που προσφέραμε, σε πληρώματα και πλοία, και την στήριξη που προσφέραμε. Αυτό αποτέλεσε τον λόγο που αρκετά κρουαζιερόπλοια έστρεψαν την προσοχή τους στην Κύπρο και να την εντάξουν στο πρόγραμμα της κρουαζιέρας τους. Σιγά-σιγά, είχαμε την ευκαιρία να τους παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα της κυπριακής ναυτιλίας και το φορολογικό καθεστώς», επισήμανε.

Για να προσθέσει πως απ’ εκεί και πέρα, η Κύπρος και το ναυτιλιακό πλαίσιο που προσφέρει, πέρασε από αξιολόγηση για κάποιο διάστημα, όχι μόνο από την Royal Caribbean International. «Η Κύπρος αξιολογήθηκε, κάναμε πάρα πολλές συναντήσεις όπου παρουσιάσαμε τα φορολογικά κίνητρα, και η εμπειρία που βίωσαν τους άφησε ικανοποιημένους», τόνισε ο κ. Δημητριάδης.

Όπως υπέδειξε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, σιγά-σιγά κλειδώνει και εμπεδώνεται από τους παγκόσμιους κολοσσούς της κρουαζιέρας ότι θα χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση και ως μέρος των προγραμμάτων τους. «Αρκετά σημαντικό γεγονός είναι και η εγγραφή πλοίου της Royal Caribbean υπό κυπριακή σημαία. Αποτελεί θετική εξέλιξη και θα τύχει της πρέπουσας προβολής», σημείωσε.

Πάντως, το αρμόδιο Υφυπουργείο δεν εφησυχάζει, καθώς είναι καίριας σημασίας η Κύπρος και η κυπριακή ναυτιλία να γίνουν γνωστές σε κολοσσούς, όπως είναι η Royal Caribbean.

«Η προσπάθεια προβολής είναι συνεχής. Παρουσιάζουμε στο εξωτερικό τα κίνητρα, επανέρχονται για διευκρινήσεις. Αλλά χρειάζεται χρόνος για να έρθουν και άλλες εταιρείες. Είναι σημαντικό να βελτιώνουμε τα κίνητρα και το φορολογικό μας πλαίσιο. Έχουν μπει στο προγραμματισμό και άλλες δράσεις. Επαφίεται στην επόμενη διακυβέρνηση που θα ακολουθήσει κατά πόσο θα υλοποιηθούν», εξήγησε ο κ. Δημητριάδης.

Η απόφαση της Royal Caribbean

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Royal Caribbean για δημιουργία γραφείου στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, ακολουθεί τον πρώτο εμπορικό απόπλου της εταιρείας από το λιμάνι της Λεμεσού τον Ιούλιο του 2021, ενώ στο πλαίσιο της παρουσίας του ομίλου στη χώρα, η εταιρεία θα προχωρήσει σε εγγραφή του «Spectrum of the Seas» υπό την κυπριακή σημαία.

Διαβάστε εδώ: Royal Caribbean: Πιάνει λιμάνι στη Λεμεσό και αγκυροβολεί στην Κύπρο

Το γραφείο της Royal Caribbean στη Λεμεσό έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σε πρώτο στάδιο θα λειτουργήσει ένα μικρό γραφείο, με την προοπτική να  επεκταθεί σε προσωπικό, αναλόγως. Το γραφείο θα υποστηρίζει τις ναυτιλιακές δραστηριότητες της εταιρείας, υπό το πρίσμα και της στρατηγικής της για ανάπτυξή της στην ανατολική Μεσόγειο.  

Το γραφείο θα βρίσκεται κάτω από το ειδικό σύστημα φορολογίας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, ενώ ενδεχομένως να επεκταθεί και στην παράμετρο της κράτησης εισιτηρίων και στην ευρύτερη τουριστική πτυχή. Όσον αφορά τη ναυτιλιακή πτυχή, αυτή έχει να κάνει με τη διαχείριση των πλοίων.

Δειτε Επισης

Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων