Πολιτική και Τεχνολογία: Εναλλακτικές μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες ενημερώνονται κυρίως από τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), τα οποία έχουν υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα έντυπα μέσα ενημέρωσης. Η αδυναμία διάδρασης με το μέσο μετατρέπει τον πολίτη σε άβουλο αποδέκτη των πληροφοριών που προωθούν τα ΜΜΕ. Αυτήν την απουσία συμμετοχής και επιλογής στην πληροφόρηση ήρθε να καλύψει το διαδίκτυο και η τεχνολογία.

Στη σύγχρονη εποχή, με την ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων και την ταχύτατη διάδοση των πληροφοριών και των επικοινωνιακών μέσων από το διαδίκτυο, έχει προκύψει μια νέα μορφή συμμετοχικής δημοκρατίας, η λεγόμενη ηλεκτρονική δημοκρατία. Η διαβούλευση των πολιτών μέσω του διαδικτύου μπορεί να ευνοήσει την ταχύτατη λήψη αποφάσεων, καθώς αυτοί μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους μέσω της ηλεκτρονικής διαβούλευσης και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. 

Τα θετικά στοιχεία του θεσμού της ηλεκτρονικής δημοκρατίας (E-democracy) σχετίζονται με την εύκολη πρόσβαση των πολιτών στις διαδικασίες που πραγματοποιούνται, όπως επίσης με την επέκταση και την αμεσότητα της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων. Έτσι, όλο και πιο πολύ επηρεάζεται η διαμόρφωση της πολιτικής τακτικής, αφού όλο και πιο πολλοί πολίτες ασχολούνται με τα κοινά. Τονώνονται η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια, και ενισχύεται η πολιτική νομιμότητα, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους πολίτες.

Παράλληλα, ένα βασικό μειονέκτημα είναι η περιθωριοποίηση όσων πολιτών δεν έχουν τις απαιτούμενες τεχνολογικές γνώσεις ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν. Συνεπώς, προς το παρόν, αφορά ένα συγκεκριμένο αριθμό πολιτών, όσους μπορούν να χειριστούν το διαδίκτυο.

Πολιτική και Τεχνολογία
Στο πλαίσιο του Cyprus Forum, με τη στήριξη του Center for Social Innovation (CSI) και συντονιστή τον Σωτήρη Θεμιστοκλέους, Director of Strategic Development του CSI, θα υπάρξει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις εναλλακτικές μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας με τη χρήση της τεχνολογίας. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:

  • Δημήτρης Δημητρίου, βουλευτής ΔΗΣΥ
  • Στέφανος Λουκόπουλος, Director and Co-Founder, Vouliwatch
  • Ελισάβετ Κιούρτη, Adjunct Lecturer and Researcher, European University Cyprus
  • Φωτεινρή Τσιρίδου, βουλεύτρια ΔΗΣΥ

     

Το Cyprus Forum που πραγματοποιείται στις 2 Οκτωβρίου 2021, επιδιώκει να συνενώσει για δεύτερη συνεχή χρονιά την κοινωνία των πολιτών, τους θεσμούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Συγκεντρώνοντας πολιτικούς ηγέτες από Κύπρο και εξωτερικό, εξέχουσες προσωπικότητες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον χώρο των ΜΜΕ, του επιχειρείν, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, οι συμμετέχοντες στο 2ο Cyprus Forum θα συζητήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες και θα καθορίσουν νέες και δημιουργικές λύσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο βίο.

Για εγγραφές πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τo Cyprus Forum:

τηλ.: +357 22 678 670, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: contact@cyprusforum.cy, ιστοσελίδα: https://www.2021.cyprusforum.cy/

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit