Βιώσιμα κοινωνικοοικονομικά μοντέλα στην μετά COVID-19 Ευρώπη

Η εκδήλωση της πανδημίας COVID-19 στην Ευρώπη οδήγησε σε ανθρώπινες τραγωδίες, απαγορευτικά μέτρα και άνευ προηγουμένου οικονομική επιβράδυνση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύντομα έδειξε την αλληλεγγύη της. Η ΕΕ προστάτευσε την ανθρώπινη ζωή και τα μέσα βιοπορισμού εστιάζοντας την προσοχή της σε δράσεις χάρη στις οποίες υπήρξε άμεση και αποτελεσματική αντίδραση στην κρίση. Στη διάρκεια του 2020 θεσπίστηκαν πάνω από 1.350 μέτρα για την άμβλυνση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 400 αποφάσεων για την παροχή κρατικών ενισχύσεων ως σανίδας σωτηρίας στις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ενισχύθηκαν σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και νοσοκομεία σε όλη την ΕΕ περιέθαλψαν ασθενείς και από άλλες χώρες. Για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών αναγκών απεστάλησαν κινητές ιατρικές ομάδες. Επαναπατρίστηκαν πάνω από 600.000 πολίτες της ΕΕ που είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό και κινητοποιήθηκαν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο.

Το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών της Επιτροπής για θέματα ιατρικού εξοπλισμού βοήθησε τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη κινητοποίησαν €4,2 τρισ., δηλαδή πάνω από το 30 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ, για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης.

Ισχυρή κοινωνική Ευρώπη για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση
Η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία πρέπει να είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς και, ταυτόχρονα, να προετοιμάζει τους πολίτες για τη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η ΕΕ θα δώσει προτεραιότητα στην κοινωνική διάσταση της οικονομίας, ιδίως με τη στήριξη των κρατών μελών για την πλήρη υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, η ΕΕ είναι προσηλωμένη στην οικοδόμηση μιας Ένωσης ισότητας. Αυτό σημαίνει, αφενός, την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που αμφισβητούν τα στερεότυπα που εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ συχνά στην κοινωνία και, αφετέρου, τη δημιουργία συνθηκών υπό τις οποίες όλοι θα μπορούν να αξιοποιούν τα ταλέντα τους ανεξάρτητα από φύλο, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, ηλικία, αναπηρίες, γενετήσιο προσανατολισμό ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Μια πιο δίκαιη ΕΕ θα διασφαλίσει επίσης ότι κατά τη λήψη αποφάσεων θα λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες όλων στην κοινωνία.

Κοινωνικοοικονομικά μοντέλα
Ενώπιον του 12ου Limassol Economic Forum η Δρ. Cinzia Alcidi, Director of Research του Centre for European Policy Studies (CEPS) στο Βέλγιο, θα αναλύσει τη δημιουργία χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμης και ανθεκτικής ανάπτυξης καθώς και την σύσταση καινοτόμων κοινωνικοοικονομικών μοντέλων σε μια Ευρώπη μετά το COVID-19.

Η Cinzia Alcidi είναι διευθύντρια Έρευνας, επικεφαλής της μονάδας Οικονομικής Πολιτικής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών πολιτικών μελετών (CEPS) στις Βρυξέλλες και LUISS - School of European Political Economy - research fellow. Από τον Νοέμβριο του 2019 είναι επίσης επικεφαλής της μονάδας εργασίας και δεξιοτήτων. Πριν από την ένταξή της στην CEPS, εργάστηκε στο διεθνές γραφείο εργασίας στη Γενεύη και δίδαξε Διεθνή Οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια (Ιταλία). Η ερευνητική της δραστηριότητα περιλαμβάνει τη διεθνή οικονομία, τη μακροοικονομία, την κεντρική τραπεζική και τη διακυβέρνηση της ΕΕ. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος και κάτοχος πτυχίου Διεθνών Οικονομικών από το Graduate Institute of International and Development Studies της Γενεύης.

Το Φόρουμ θα διεξαχθεί στην αγγλική. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη διοργάνωση, κάντε κλικ εδώ.

Το Limassol Economic Forum προσελκύει το ενδιαφέρον υπεύθυνων λήψης αποφάσεων, όπως μέλη διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες συμβούλους, CEOs, διευθυντικά και άλλα ανώτερα διοικητικά στελέχη από μεγάλες εταιρείες σε Κύπρο και εξωτερικό. Το φόρουμ καλωσορίζει επίσης πολιτικούς, διπλωμάτες, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, καθώς και διεθνείς εμπειρογνώμονες σε πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Η συμμετοχή στο συνέδριο γίνεται κατόπιν πρόσκλησης, αλλά διατίθεται περιορισμένος αριθμός θέσεων για μη προσκεκλημένους σύνεδρους κατόπιν αιτήματος και επί πληρωμής. Κάντε κλικ εδώ για αίτηση εγγραφής. Οι αιτήσεις εγγραφής που υποβάλλονται θα υπόκεινται σε έγκριση από τους διοργανωτές και θα επανεξετάζονται βάσει προτεραιότητας, ενώ η συμμετοχή στο φόρουμ θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα θέσεων και την εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων.

Πληροφορίες Συνεδρίου

Πότε: Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 | 08:30

Που: Ξενοδοχείο Four Season, Λεμεσός

Οργανωτές: IMH, περιοδικό IN Business

Χορηγοί (μέχρι στιγμής): Τράπεζα Κύπρου, Cyta Business, Deloitte στην Κύπρο, Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ, Olympia Group

Endorsed by: Invest Cyprus

Σε συνεργασία με: Cyprus LSE Alumni Association

Με τη Στήριξη: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

Χορηγοί Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, περιοδικό GOLD

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την IMH:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit