Φ. Σώσειλος: Με φάρο το «Όραμα 2035» για την Κύπρο

Φιλόδοξο όραμα το οποίο μπορεί να εμπνέει χαρακτήρισε την Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για Βιώσιμη Ανάπτυξη με τίτλο «Όραμα 2035», ο Φίλλιπος Σώσειλος, Συνέταιρος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της PwC Κύπρου επισημαίνοντας πως το όλο όραμα ώστε η Κύπρος να καταστεί μια από τις καλύτερες χώρες του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται είναι εφικτό και υλοποιήσιμο.

Ο κ. Σώσειλος χαρακτήρισε ιστορικές τις στιγμές καθώς το «Όραμα 2035» είναι ένα ολιστικό σχέδιο - οι δράσεις του είναι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, κάτω από την ίδια ομπρέλα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο Όραμα το οποίοι δεν βασίζεται στη συμμόρφωση ή στο όραμα ενός ατόμου, αλλά της Κύπρου που χαράζει το μέλλον της. Η στρατηγική είναι συμμετοχική, έχει διασυνδεθεί με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ έχει δοθεί έμφαση στη δομή διακυβέρνησης προτείνοντας μηχανισμούς για την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την ανάληψη ευθυνών.

Η ίδια η πανδημία, σημείωσε, αποτέλεσε μια ευκαιρία για επαναξιολόγηση του οικονομικού σχεδίου της Κύπρου. Ήδη οι πολίτες έχουν αυξημένες προσδοκίες από το Κράτος, ενώ ο δρόμος της βιωσιμότητας περνάει μέσα από τις πράσινες και ψηφιακές επαναστάσεις που αλλάζουν την παγκόσμια οικονομία. Την ίδια ώρα, έχε πλέον ωριμάσει η συνεργατική νοοτροπία και αναγνωρίζονται τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ το «Όραμα 2035» περιγράφει ένα σύνολο στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων για τους οποίους θα είναι υπεύθυνο το κάθε Υπουργείο.

Κατά τον καταρτισμό της Στρατηγικής ανέφερε ο κ. Σώσειλος χρησιμοποιήθηκαν για ανάλυση πολλαπλών κριτηρίων «για να βρούμε τους υπο-τομείς που μπορεί να φέρουν την ανάπτυξη στην Κύπρο. Πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ αυτών των υπο-τομέων με τους υφιστάμενους τομείς οι οποίοι τροφοδοτούν την ανάπτυξη σήμερα και αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεωργική τεχνολογία, αγροτουρισμός, τουρισμός υγείας και ευεξίας, ελαφριά βιομηχανία, επαγγελματικές υπηρεσίες, τομείς τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας».

Βελτίωση ανταγωνιστικότητας
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στην καρδιά της επίτευξης του Οράματος της Κύπρου με στόχο::

Ισχυρή και ανθεκτική οικονομία: ευρεία οικονομική ανάπτυξη που αυξάνει το κατά κεφαλήν εισόδημα, καθώς και το βιοτικό επίπεδο και την ευημερία των πολιτών της.

Ανοιχτές, ελεύθερες και δίκαιες συνθήκες στην αγορά: Επιτρέποντας την ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και ιδεών χωρίς εμπόδια ή δυσκολίες σε ένα περιβάλλον όπου οι κανόνες του παιχνιδιού καθορίζονται με διαφάνεια ακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές.

Παραγωγικό και ευπροσάρμοστο ανθρώπινο δυναμικό: Ένα ευέλικτο, ευπροσάρμοστο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό που προωθεί την καινοτομία, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους και να προσαρμόζονται με επιτυχία στις μελλοντικές προκλήσεις.

Διαφανή, αξιόπιστα ιδρύματα απαλλαγμένα από διαφθορά: Υποστήριξη της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας του δημόσιου τομέα να θέτει τους «κανόνες του παιχνιδιού» και να δημιουργεί έτσι ένα ελκυστικό, διαφανές, προβλέψιμο περιβάλλον στο οποίο να δραστηριοποιείται.

Ποιότητα ζωής: Ένα περιβάλλον όπου οι πολίτες έχουν καλές ανταμοιβές στις εργασίες τους, υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους και είναι ευχαριστημένοι, υγιείς και ικανοποιημένοι. Ένα μέρος που είναι καλά συνδεδεμένο με άλλα ελκυστικά κέντρα στον κόσμο.

Περιβαλλοντική βιωσιμότητα: Καθώς η απειλή της κλιματικής αλλαγής ολοένα και εντείνεται, το πόσο αποτελεσματικά διαχειρίζεται μια χώρα τους πόρους της, κυρίως την ενέργεια και το περιβάλλον της, αποτελεί θεμελιώδες μέτρο ανταγωνιστικότητας.

Νέο μοντέλο ανάπτυξης
Το μοντέλο ανάπτυξης που έχει καθοριστεί θα μετατρέψει την Κύπρο σε ένα «Αειφόρο Επιχειρηματικό και Εμπορικό Κέντρο της Ευρώπης». Συνδυάζοντας στο κεντρικό μοντέλο τις πτυχές της αειφορίας και της ψηφιοποίησης θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη συμβολή των πρωτογενών και δευτερογενών τομέων. Σε τελική ανάλυση, αυτό θα στηρίξει την οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής οικονομίας.

Η Κύπρος θα πρέπει να αναπτύξει τις «πράσινες» της ικανότητες.  Να ενθαρρύνει ενεργά την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας που περιλαμβάνει δραστηριότητες χαμηλού άνθρακα, χρήση ηλιακής ενέργειας κυκλική οικονομία και πράσινα καύσιμα, αποκαλύπτοντας ορισμένα από τα υφιστάμενα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Παράλληλα, θα πρέπει να αναπτύξει ελαφριά βιομηχανία και γεωργία ώστε η οικονομία να καταστεί πιο ανθεκτική και αυτάρκης.

Την ίδια ώρα, οι υψηλής τεχνολογίας και ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να βοηθήσουν την Κύπρο να διαφοροποιήσει το αναπτυξιακό της μοντέλο, μέσω της ανάπτυξης του τομέα ΤΠΕ δημιουργώντας ένα οικοσύστημα υψηλής τεχνολογίας που βασίζεται στην προσέλκυση παγκόσμιων ταλέντων, τοπικών πανεπιστημίων και διαφόρων χρηματοοικονομικών πηγών, καθώς και στην εστίαση της ΤΠΕ στην ηλεκτρονική υγεία, τη γεωργική τεχνολογία και τις πράσινες τεχνολογίες.

200+ δράσεις
 

 

 

 

Δειτε Επισης

Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα...όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας
ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία