ENERGYINTEL SERVICES: Ενέργεια στο πράσινο

Η EnergyIntel Services ιδρύθηκε µε στόχο να φέρει τη δύναµη της πράσινης ενέργειας στους καταναλωτές. Σύµφωνα µε τη διευθύνουσα σύµβουλο, Ευγενία Ηροδότου, επιδίωξη της εταιρείας είναι να συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη, αξιοποιώντας τον ήλιο µε τον πιο αποτελεσµατικό τρόπο. Εξάλλου, τονίζει, η ενέργεια θα είναι η µεγάλη πρωταγωνίστρια της αγοράς το 2021, αλλά και τα επόµενα χρόνια, χρωµατίζοντας µε πράσινο την επανεκκίνηση της οικονοµίας και συµβάλλοντας στη µετάβαση σε ένα νέο και κοινωνικά υπεύθυνο µοντέλο οικονοµίας.

Όραμα της EnergyIntel Services είναι να βοηθήσει ώστε το αγαθό της ενέργειας να φτάσει σε όλους. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες, να διευρύνουμε τους ορίζοντες και να προσφέρουμε νέες επιλογές με κορυφαία τεχνολογία», σημειώνει η κ. Ηροδότου και προσθέτει: «Η συσσωρευμένη πείρα όλων αυτών των ετών μας επιτρέπει να θεσπίσουμε μια σειρά αξιών: Καινοτομία, αριστεία, προσφορά στην κοινωνία, ευελιξία, ευγένεια, ειλικρίνεια, ταπεινότητα, αξιοπιστία, ομαδικό πνεύμα, μεταφορά γνώσεων και συναίσθηση ευθύνης, με τη δέσμευση πως μπορούμε να φέρουμε σήμερα, σε κάθε σπίτι, το μέλλον της πράσινης ενέργειας».

Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από τον ανταγωνισμό;
Innovation - καινοτομία και ευελιξία. Στον πυρήνα της σκέψης μας είναι η δημιουργία, η εξέλιξη και η καινοτομία. Δεν σταματάμε να αναζητάμε νέες ιδέες, να τολμάμε αυτό που άλλοι θεωρούν αδιανόητο, να θέτουμε καθημερινές προκλήσεις, να ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Κοιτάζουμε ψηλά, φτάνουμε ψηλότερα.

Διαβάστε ακόμα:

THE CEO ISSUE: Οι 100+ ηγέτες των εταιρειών στην Κύπρο

ZENOX PUBLIC AFFAIRS: Στηρίζουμε το διαφανές lobbying



Τι υπηρεσίες και προϊόντα προσφέρετε;
Παρέχουμε ηλιακά θερμικά συστήματα, φωτοβολταϊκά συστήματα, υπέρυθρη θέρμανση, αντλίες θερμότητας, ακτινοβολίες θέρμανσης και έξυπνα ενεργειακά συστήματα, εξασφαλίζοντας μοναδικές δυνατότητες. Υπηρεσίες σχεδιασμού και αδειοδότησης, χρηματοδότησης και κατασκευής σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Μελετούμε τις ανάγκες και σχεδιάζουμε πρωτοποριακές υπηρεσίες και λύσεις, για κάθε οικιακό καταναλωτή, επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Δίνουμε αξία στα απλά πράγματα. Εφαρμόζουμε την απλότητα στις δράσεις μας, στη σχέση μας με τους πελάτες, στα προϊόντα που σχεδιάζουμε, στις λύσεις που προτείνουμε και δίνουμε όλη μας την ενέργεια, για να γίνει η καθημερινότητα όλων εύκολη και απλή.

ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Πώς η εταιρεία σας συμβάλλει στη συμπόρευση της χώρας μας με τους πράσινους στόχους της ΕΕ;
Η EnergyIntel παρέχει στην κυπριακή αγορά έναν συνδυασμό υπηρεσιών, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Κύπρου να επιτύχει τους στόχους απέναντι στην ΕΕ για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Χρησιμοποιώντας τον ήλιο με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας είναι το αποτέλεσμα της εκτεταμένης εμπειρίας μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων σχέσεων με τους πελάτες. Βασίζεται σε μια ισχυρή δέσμευση για έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και πρότυπα σε όλη τη βιομηχανία και καλύπτει τόσο τη ζήτηση των επιχειρήσεων όσο και την τεχνολογία των πελατών.

Ποιες είναι οι προκλήσεις του τομέα σας;
H οικονομική κρίση που πυροδότησε η πανδημία covid-19 θα προκαλέσει βαθιές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, στρέφοντάς την προς την οικολογία, την ψηφιοποίηση και μεταβάλλοντας τους τρόπους της απασχόλησης. Η κρίση πλήττει οριζόντια σχεδόν όλους τους οικονομικούς κλάδους, αλλά κάποιοι θα πληγούν περισσότερο και θα συμπαρασύρουν και άλλους με τη βύθισή τους. Μόνο στην περίπτωση που μέτρα διάσωσης συνδυαστούν με μια αλλαγή του μοντέλου οικονομικών δραστηριοτήτων, υπάρχει δυνατότητα να διασωθεί μεγάλο τμήμα της οικονομίας. Με άλλα λόγια, η διάσωση και ανάκαμψη πρέπει να στηρίξουν, όχι ξεπερασμένα μοντέλα οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά γρήγορη και στοχευμένη μετάβαση σε ένα νέο, πράσινο και κοινωνικά υπεύθυνο μοντέλο οικονομίας.

Επανεκκίνηση της οικονομίας με πράσινο χρώμα. Η ενέργεια θα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια της οικονομίας το 2021, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε αξιόλογη πρόοδος στην ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων, συμβάλλοντας έτσι στη σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Υπάρχουν στοιχεία και αριθμοί;
Τα κτίρια ευθύνονται για το 30% της κατανάλωσης ενέργειας στην Κύπρο. Ο τομέας της ενέργειας διευρύνεται, πράγμα που μετά βεβαιότητας θα αυξήσει την ενεργειακή του κατανάλωση. Τα μέτρα και οι κανονισμοί που λήφθηκαν σχετικά με τα νεοαναγειρόμενα κτίρια συνεισφέρουν στη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων. Στις περιπτώσεις των υφιστάμενων κτιρίων απαιτείται να εφαρμοστούν σοβαρότερες πολιτικές και οι αναβαθμίσεις να καταστούν υποχρεωτικές.

Θα μπορούσατε να γίνεται πιο σαφής;
Διαφαίνεται ότι η μεθοδολογία αξιολόγησης της ενεργειακής κατάστασης των κτιρίων νοσεί και θα πρέπει άμεσα να βελτιωθεί, διαπίστωση που επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσμα ως προς τη κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση το συνολικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα. Οι ενέργειες που θα απαιτηθεί να γίνουν στα επόμενα χρόνια και οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα πρέπει να είναι πολύ πιο δραστικές, ειδικότερα λόγω των πρόσφατων αποφάσεων για τους στόχους που έχουν τεθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή για μείωση των εκπομπών ρύπων στο 55% μέχρι το έτος 2030. Συνεπώς, η ολιστική προσέγγιση του πλάνου εκτέλεσης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών στον κτιριακό τομέα και ειδικότερα για την Κύπρο την κατακόρυφη αύξησης της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας στην παραγωγή και αποθήκευση.

Η ΛΥΣΗ PAYGREEN
Πώς μπορούν οι κυπριακές επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος της ενέργειας με έξυπνες και προηγμένης τεχνολογίας λύσεις; Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε ως Κύπρος όσον αφορά την εξοικονόμηση και την πράσινη κουλτούρα;
Paygreen! Clean energy is about business not just energy! Περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται στο πώς να κάνουν την ενέργεια ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Με βάση την παγκόσμια έρευνα, The Distributed Energy Future Trends Report, που έγινε σε περισσότερες από 1.500 αγορές, οι εταιρείες που συνειδητά λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος έχουν υψηλότερη απόδοση από τους ανταγωνιστές τους. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η ενέργεια έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό πλεονέκτημα. Το PayGreen είναι η λύση της EnergyIntel σε οποιονδήποτε καταναλωτή, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση από καύσιμα εξοικονομώντας χιλιάδες ευρώ σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε εμπορικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Το PayGreen θα συμβάλει στην προσπάθεια της εταιρείας μας να αντιστρέψει την κλιματική αλλαγή και να στηρίξει την Κύπρο στην προσπάθεια για συμπόρευση με τους στόχους της ΕΕ.

Με την Κύπρο να είναι ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με το ακριβότερο ρεύμα, ο κατάλληλος εξοπλισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς τα έξοδα του νοικοκυριού;
Η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με το ακριβότερο ρεύμα και ταυτόχρονα με τη μικρότερη συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο από ΑΠΕ, αποτέλεσμα που για τους ειδικούς του κλάδου θεωρείται τραγικό και απαράδεκτο. Η χώρα μας είναι ευεργετημένη και λούζεται με απεριόριστη ηλιακή ενέργεια σε βαθμό που η εκμετάλλευσή της θα μπορούσε να την κατατάξει στις πρώτες θέσεις σε επίπεδα πέραν του 100% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ενδεικτικά, η προσπίπτουσα ηλιακή ενέργεια στην επιφάνεια της γης κάθε δύο λεπτά μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρου του έτους.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ
Πώς θα πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσουμε;
Απαιτείται να αυξηθούν άμεσα οι εφαρμογές των διαθέσιμων τεχνολογιών συλλογής και εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας όπως, τα φωτοβολταικά και ηλιοθερμικά συστήματα, ταυτόχρονα να αυξηθεί η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (ηλεκτροχημική και θερμική) και τέλος, να αναβαθμιστεί ο τρόπος ηλεκτρονικής διασύνδεσής τους και ψηφιακής συνεργασίας.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να συμβαδίζει η παραγωγή ενέργειας με την κατανάλωση και σταδιακά να μεταβεί η χώρα στην αυτάρκεια από ΑΠΕ, με επόμενο στόχο την εξαγωγή πράσινης ενέργειας είτε απευθείας είτε και μέσω πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας. Είναι κοινώς αποδεκτό πλέον ότι οι χώρες με μεγάλα αποθέματα ηλιακής ενέργειας θα διαδραματίσουν ρόλο στα ενεργειακά του πλανήτη.

Ποιοι είναι οι στόχοι για εξέλιξη της εταιρείας σας;
Κοιτάζουμε το μέλλον με καθαρό βλέμμα και υπευθυνότητα. Γι’ αυτό, κύριο μέλημα και προτεραιότητά μας είναι το περιβάλλον. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα για τις επιχειρήσεις και να εφαρμόζουμε κάθε βιώσιμη πρακτική για το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Να είμαστε πρωταγωνιστές στην προσπάθεια της αλλαγής του κόσμου ως αξιόπιστου συνεργάτη αειφόρας ανάπτυξης, δημιουργώντας αξιόλογες κι αποδοτικές ενεργειακές λύσεις ΑΠΕ, που θα παρέχονται πάντοτε με πάθος, εξειδίκευση, ομαδική εργασία και αδιάκοπη εστίαση στην ικανοποίηση των πελατών μας.

Σημαντικές διακρίσεις και δράσεις
• Η εταιρεία πιστοποιήθηκε ως καινοτόμος επιχείρηση.

• Η EnergyIntel υπέγραψε συμβόλαιο για επιχορήγηση €1 εκατ. που αποτελεί μέρος του προγράμματος Καινοτομία/Επανεκκίνηση 2016-2020 των εθνικών προτάσεων για προσκλήσεις καινοτομίας στις ΜμΕ, σύμφωνα με τη στρατηγική Ευρώπη 2020 για έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη. Το έργο αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων καινοτομίας της εταιρείας για την προώθηση της αποθήκευσης θερμικής ενέργειας στην παγκόσμια αγορά.

• Υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας με τη Reconcept Green Global Investments. Η Reconcept έχει ήδη επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ΑΠΕ παγκοσμίως και έχει δεσμεύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την κυπριακή αγορά. Καθιέρωσε μια επιχειρηματική συνεργασία για πολλά πράσινα έργα στην Κύπρο από το 2019 και έπειτα.

• Ο Οργανισμός Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TUV Cyprus (TUV Nord) αξιολόγησε τη λειτουργία της εταιρείας με το πιστοποιητικό ISO 9001:2015.

• Εντάχθηκε στο σχέδιο χορηγιών για ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας με την πρόταση για το έργο Intelcon, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ για έρευνα και καινοτομία για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών καινοτόμων προϊόντων.

• Αδειοδότηση και Λειτουργία Επενδυτικού Ταμείου (RAIF) εγγεγραμμένο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με δυνατότητα επενδύσεων σε Έργα ΑΠΕ με τη πρώτη φάση κεφαλαίων στα 50 εκατ. ευρώ.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
• Η EnergyIntel Services ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2006, με ιδρυτές την Ευγενία Ηροδότου και τον Μάριο Αλεξάνδρου.

• Η ομάδα της αποτελείται από 15 εξειδικευμένα άτομα.

• Ο ετήσιος τζίρος του γκρουπ αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

• Τα γραφεία της βρίσκονται στη Γρηγόρη Αυξεντίου 1, 1040, Λευκωσία.

• Η εταιρεία συμμετείχε στο σχεδιασμό έργων ΑΠΕ συνολικά 140 MWp.

•€1.5 εκατ. επενδύθηκε σε έργα Research & Development (R&D).

• Κεφάλαια αξίας €10 εκατ. δεσμεύτηκαν για το 2021-2022.

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου