Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

THE CEO ISSUE: Οι 100+ ηγέτες των εταιρειών στην Κύπρο

Στο ερώτημα κατά πόσον ένας ηγέτης γεννιέται ή γίνεται δεν μπορεί να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Μέσα από την καθημερινή εμπειρία και παραδείγματα, ωστόσο, ένας καλός ηγέτης σε κάθε τομέα αποτελεί ο συγκερασμός και των δύο– που συχνά αποκτώνται μέσω της κατάρτισης και της γνώσης – όπως επίσης και μέσα από τα χαρίσματα με τα οποία κάποιος γεννιέται.

Τα πιο πάνω ισχύουν και για το άτομο το οποίο ηγείται μιας επιχείρησης και συχνά αναφέρεται ως Διευθύνων Σύμβουλος (CEO). Ως το υψηλόβαθμο στέλεχος σε μια εταιρεία, πρωταρχική του ευθύνη αποτελεί η λήψη σημαντικών εταιρικών αποφάσεων, η διαχείριση των συνολικών λειτουργιών και των πόρων μιας εταιρείας, ενεργεί ως το κύριο σημείο επικοινωνίας μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου και των εταιρικών λειτουργιών και είναι το δημόσιο πρόσωπο της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα:

ZENOX PUBLIC AFFAIRS: Στηρίζουμε το διαφανές lobbying

ENERGYINTEL SERVICES: Ενέργεια στο πράσινο

 

Αν και ο ρόλος του CEO ποικίλει, ανάλογα με το μέγεθος, τον πολιτισμό και την εταιρική δομή της εταιρείας, η πλειοψηφία των ειδικών καριέρας και μελετών καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο τιμόνι μιας επιχείρησης, εταιρείας ή οργανισμού και εκείνοι που αναμφισβήτητα θεωρούνται επιτυχημένοι ηγέτες, μοιράζονται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά, σχετικά με τις δεξιότητες και τις ιδιότητες τους.

Ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τη σκέψη "out of the box" με μια ρεαλιστικά αισιόδοξη στάση, την κατανόηση των αναγκών της αγοράς και το σχεδιασμό σαφών στρατηγικών καθώς και τον εντοπισμό ευκαιριών, ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Εκτός από την ύπαρξη των απαραίτητων προσόντων, κατάρτιση και εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα που δραστηριοποιείται, ο ηγέτης πρέπει επίσης να είναι παθιασμένος με την ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς και το θάρρος όπως και την ικανότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να παίρνει ρίσκα. Σε περιπτώσεις όπου τα ρίσκα καταλήγουν σε αποτυχία, ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει να είναι ανθεκτικός και να μετατρέπει τα λάθη σε μαθησιακή εμπειρία.

Πέραν των όσων έχουν λεχθεί μέχρι στιγμής, ο CEO πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλος σε ιδέες που παρατίθενται από συναδέλφους του, να μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με τα μέλη της ομάδας, να εμπνέει εμπιστοσύνη για την προώθηση υγιούς κουλτούρας εργασίας και επίτευξης κοινού στόχου. Η ικανότητα του CEO να εμπλέκει άλλους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να δείχνει προθυμία για αποκέντρωση της εξουσίας είναι επίσης σημαντικές πτυχές της καλής επικοινωνίας.

Κρίσιμο χαρακτηριστικό ενός επιτυχημένου επιχειρηματικού ηγέτη –που συχνά τείνει να παραλειφθεί -είναι το υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης. Η εξάσκηση της ενσυναίσθησης και η ανάγνωση των συναισθημάτων των ανθρώπων και η προσαρμογή ανάλογου στυλ διαχείρισης, μπορούν να βοηθήσουν τον CEO να γίνει πιο προσιτός και να παρέχει υποστήριξη στα μέλη της ομάδας κατά τρόπο αποτελεσματικό. Η έκφραση εκτίμησης στους υπαλλήλους είναι εξίσου σημαντική όσο και η επισήμανση τυχόν λαθών, διατηρώντας παράλληλα υπό έλεγχο τα συναισθήματα, χωρίς να εμφανίζονται υπερβολικά επίπεδα απογοήτευσης.

Στο νέο τεύχος του περιοδικού GOLD που κυκλοφορεί στα περίπτερα την Κυριακή 21 Μαρτίου, παρουσιάζονται τα προφίλ των επικεφαλής πέραν των 110 από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Κύπρο. Παράλληλα, φιλοξενούνται συνεντεύξεις 9 CEOs που προέρχονται από διαφορετικό κλάδο και υπόβαθρο.

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ