Το περιοδικό Gold παρουσίασε όλους τους νικητές των 2nd CBN Young Dragon Awards μέσα από συνεντεύξεις. Οι Christopher Barnett, Χρίστος Έλληνας, Ελένη Χριστοφή, Neo Barnett και Peter Anders Hvass, συνιδρυτές του Cyprus Comic Con, βραβεύθηκε με το ειδικό βραβείο «Νέοι Επιχειρηματίες».
Η κοινότητα βρίσκεται στον πυρήνα του Comic Con. Πώς διασφαλίζετε την εμπορική ανάπτυξη χωρίς να θυσιάζετε την αυθεντικότητα και τις βασικές σας αξίες;
Ελένη Χριστοφή: Προστατεύουμε αυτή την «ψυχή» καθορίζοντας από την αρχή όσα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Η δημιουργική ελευθερία, η ακεραιότητα και η προσβασιμότητα για τον κόσμο, πάντα προηγούνται. Κάθε εμπορική συνεργασία οφείλει να σέβεται αυτές τις αρχές. Διαφορετικά, απλώς δεν την προχωρούμε.
Οι κοινότητες, οι δημιουργοί και ο μοναδικά ευφυής και συχνά παρεξηγημένος πυρήνας του κοινού μας, βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε μας απόφασης. Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε νιώθοντας κάπως «εκτός συγχρονισμού» με εκπαιδευτικά συστήματα που δεν μας κατανοούσαν πλήρως. Εξερευνούσαμε τεχνολογίες αιχμής, βυθιζόμασταν σε σύνθετους κόσμους φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας και ανακαλύπταμε εναλλακτική μουσική και αφήγηση μέσα από συνδέσεις dial-up modem. Αυτή η κοινή εμπειρία εξακολουθεί να καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε, προγραμματίζουμε και προστατεύουμε σήμερα τη διοργάνωση.
Ο πυρήνας του κοινού μας γνωρίζει ότι είμαστε πρώτα διοργανωτές και έπειτα επιχειρηματίες. Πολλοί από εμάς είμαστε και οι ίδιοι δημιουργοί. Τα έσοδα είναι εργαλείο, όχι αυτοσκοπός. Η ανάπτυξη πρέπει να μεταφράζεται σε ισχυρότερη παραγωγή, αναβαθμισμένες υποδομές, πλουσιότερη διεθνή ανταλλαγή και πραγματικές ευκαιρίες για τους τοπικούς δημιουργούς. Αν η ανάπτυξη ενδυναμώνει την κοινότητα, έχει θέση. Αν αποδυναμώνει τον πυρήνα, δεν έχει.
Το Cyprus Comic Con ξεκίνησε ως μια εξειδικευμένη διοργάνωση και πλέον προσελκύει πάνω από 20.000 επισκέπτες και 300 εκθέτες. Είναι η Κύπρος έτοιμη να αντιμετωπίσει την ποπ κουλτούρα ως σοβαρό οικονομικό μοχλό ή εξακολουθούν να υπάρχουν διαρθρωτικές προκλήσεις για την κλιμάκωση τέτοιων πρωτοβουλιών;
Χρίστος Έλληνας: Με περισσότερους από 32.000 συμμετέχοντες το 2025 που στηρίζουν εκατοντάδες εκθέτες και δημιουργούς, αυτό δεν αποτελεί πλέον περιθωριακό ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια λειτουργική μικροοικονομία! Παρότι δραστηριοποιούμαστε σε έναν ιστορικό, χαϊδευτικά αποκαλούμενο «μετα-αποκαλυπτικό» χώρο, πλησιάζουμε αριθμούς προσέλευσης που καταγράφονται σε πολύ μεγαλύτερες πόλεις όπως η Αθήνα και η Βιέννη.
- Διαβάστε επίσης: Όταν η ποπ κουλτούρα συναντά την επιχειρηματικότητα: Οι διοργανωτές του Comic Con εφ' όλης της ύλης
Η Κύπρος έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε σοβαρό προορισμό επενδύσεων στην ποπ κουλτούρα. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας ποπ κουλτούρας και του ευρύτερου τεχνολογικού οικοσυστήματος αντανακλά αυτή τη σύγκλιση και τη δυναμική.
Ναι, παραμένουν εμπόδια: υπερρρύθμιση, υψηλή φορολογία και επίμονες παρανοήσεις για το τι απαιτείται ώστε να δημιουργηθούν διοργανώσεις παγκόσμιας κλάσης στην Κύπρο. Η πανδημία ανέδειξε πόσο ευάλωτοι μπορούν να είναι οι δημιουργικοί χώροι χωρίς επαρκή στήριξη. Οι επενδύσεις σε αναβαθμισμένα περίπτερα και σύγχρονους πολυλειτουργικούς χώρους είναι ενθαρρυντικές και θα επιτρέψουν σε πρωτοβουλίες με επίκεντρο την κοινότητα να ευδοκιμήσουν.
Ανατρέχοντας στην πορεία σας μέχρι σήμερα, ποιο είναι το σημαντικότερο μάθημα που έχετε αποκομίσει και τι συμβουλή θα δίνατε σε φιλόδοξους νέους επαγγελματίες;
Neo Barnett: Η πίστη πρέπει να υπερβαίνει τις συγκυρίες. Το όραμα πρέπει να συνοδεύεται από δομή, πειθαρχία και υλοποίηση. Ξεκινήστε πριν νιώσετε απολύτως έτοιμοι. Χτίστε γύρω από ανθρώπους, όχι μόνο γύρω από ιδέες. Προστατεύστε την ακεραιότητά σας και ξεκαθαρίστε τι δεν είστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτείτε. Θα υπάρξουν άυπνες νύχτες και δύσκολες συζητήσεις. Αν όμως το πάθος δεν σβήσει, θα ξέρετε ότι χαράζετε τον σωστό δρόμο.
Πώς επηρεάζει η κατάκτηση ενός CBN Young Dragon Award τις προσδοκίες που θέτετε στον εαυτό σας στο εξής;
Το Cyprus Comic Con ξεκίνησε από μια βαθιά πεποίθηση. Ότι «οι άνθρωποι σαν κι εμάς» - και όσοι έχουν την περιέργεια να ενταχθούν στην κοινότητά μας - άξιζαν στην Κύπρο κάτι μεγαλύτερο από αυτό που συνήθως προσφέρει το νησί. Στον πυρήνα του, το εγχείρημα αυτό είχε πάντοτε ως στόχο να καταπολεμήσει τη μοναξιά, να δημιουργήσει βιώσιμες δημιουργικές επαγγελματικές διαδρομές και να συμβάλει στον περιορισμό του brain drain.
Η πορεία δεν ήταν εύκολη. Η περίοδος μετά την πανδημία, μας βρήκε εξαντλημένους, αντιμέτωπους με σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες και παγιωμένες νοοτροπίες που λίγο έλειψε να ακυρώσουν χρόνια προσπαθειών. Η συγκεκριμένη διάκριση μάς δίνει νέα ώθηση. Επιτρέπει στην ομάδα να αισθανθεί ότι το έργο της αναγνωρίζεται και, κυρίως, επιβεβαιώνει ότι οι ξεχωριστοί, σκεπτόμενοι και καινοτόμοι άνθρωποι στους οποίους δίνουμε βήμα αναγνωρίζονται επίσης. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να χτίζουμε με συνέπεια και πίστη αυτό στο οποίο επενδύουμε εδώ και τόσα χρόνια.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
Συνιδρυτής και Community Manager του Cyprus Comic Con, ο Χρίστος Έλληνας διαθέτει πάνω από μία δεκαετία εμπειρίας στην ανάπτυξη κοινοτήτων, τη διαχείριση εκδηλώσεων και το ψηφιακό μάρκετινγκ. Με εξειδίκευση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση της ψηφιακής παρουσίας και της επιτυχίας της διοργάνωσης στον φυσικό χώρο. Διακρίνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαχείριση ενδιαφερόμενων μερών και τις σχέσεις με το κοινό. Το υπόβαθρό του περιλαμβάνει επίσης εκτενή εμπειρία στην αθλητική δημοσιογραφία και τη δημιουργία πολυμεσικού περιεχομένου. Κατέχει πτυχίο Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και έχει σπουδάσει Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Διεθνείς Σχέσεις στο Keele University.
ΕΛΕΝΗ ΧΡΙΣΤΟΦΗ
Η Ελένη Χριστοφή είναι συνιδρύτρια του Cyprus Comic Con και ηγείται του σχεδιασμού εκδηλώσεων, των logistics και της ψηφιακής παρουσίας του. Ως senior web developer και ειδικός UI/UX, έχει αναπτύξει και συντηρεί την επίσημη ιστοσελίδα του Comic Con και διαχειρίζεται τις καμπάνιες μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δεξιότητές της επεκτείνονται στον γραφιστικό σχεδιασμό, την παραγωγή βίντεο και την ανάπτυξη εταιρικής ταυτότητας. Διαθέτει τεχνική εξειδίκευση σε γλώσσες προγραμματισμού (JavaScript, React, Python) και σε εργαλεία μάρκετινγκ όπως SEO και PPC διαφημίσεις. Έχει επίσης εμπειρία στη διαχείριση εθελοντών και στη σκηνική παραγωγή. Κατέχει πτυχίο Αρχιτεκτονικής και έχει υπηρετήσει σε ανώτερους ρόλους ανάπτυξης ιστοσελίδων.
CHRISTOPHER BARNETT
Συνιδρυτής και Διευθυντής Πωλήσεων, ο Christopher Barnett διαθέτει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο λιανεμπόριο, τη διανομή και τη βιομηχανία ψυχαγωγίας. Ηγείται του επιχειρηματικού σχεδιασμού και της στρατηγικής πωλήσεων του Cyprus Comic Con, συμβάλλοντας στην εξέλιξή του από μικρή διοργάνωση σε γεγονός με περισσότερους από 300 εκθέτες και 20.000 επισκέπτες. Η ηγεσία του διασφάλισε την επέκταση των παιδικών και STEM ενοτήτων, καθώς και τη διαχείριση συνεργασιών και λειτουργιών της διοργάνωσης. Διετέλεσε Chief Sales Officer στο James Innes Group και General Manager στη Sony Playstation Κύπρου.
NEO BARNETT
Ο Neo Barnett, συνιδρυτής και Creative Director, διαθέτει σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας στον γραφιστικό σχεδιασμό, το branding και τη διαχείριση κοινωνικών δικτύων. Διαμορφώνει την οπτική ταυτότητα του Cyprus Comic Con και συντονίζει τις καμπάνιες μάρκετινγκ και τη χωροταξική διαμόρφωση της διοργάνωσης. Η φιλοσοφία του εστιάζει στη δημιουργικότητα και στην εργασία με επίκεντρο τις αξίες. Το επαγγελματικό του υπόβαθρο περιλαμβάνει τη θέση του Chief Creative Officer στο James Innes Group και εκτενή δραστηριότητα ως freelance graphic designer, υποστηρίζοντας ευρύ φάσμα πελατών.
PETER ANDERS HVASS
Ο Peter Anders Hvass είναι έμπειρο στέλεχος τεχνολογίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στη μηχανική λογισμικού, το DevOps, την επιχειρηματική ανάπτυξη και τη στρατηγική εκδηλώσεων. Ως συνιδρυτής του Cyprus Comic Con, διεύρυνε το αποτύπωμα της διοργάνωσης και διαφοροποίησε τις δραστηριότητές της, εντάσσοντας wrestling, LARPing και μουσικά φεστιβάλ. Παράλληλα, είναι CEO & CTO του James Innes Group, όπου κατευθύνει στρατηγικές και τεχνολογικές πρωτοβουλίες, ενώ διαχειρίζεται συστήματα για την Dondake Ltd. Κατέχει MEng από το Imperial College London και είναι άριστος γνώστης πολλών γλωσσών.
2nd CBN Young Dragon Awards:
Παρουσίαση: Cyta Business
Χορηγός Young Dragon Champion: ECOMMBX
Χορηγός: Nespresso και Range Rover
Διοργανωτές: IMH και CBN







