ZENOX PUBLIC AFFAIRS: Στηρίζουμε το διαφανές lobbying

Μια πενταμελής ομάδα νέων ατόμων με όραμα και κοινή επιθυμία για ριζική αλλαγή στην κοινωνία, ίδρυσε τη Zenox Public Affairs, ένα startup δημοσίων υποθέσεων, που ασχολείται με κυβερνητικές σχέσεις και στηρίζει το σωστό, διαφανές lobbying. Οι πέντε συνιδρυτές - Νικόλας Κυριακίδης, Θεόδωρος Ασσιώτης, Άννα-Μαρία Πιπερίδου, Jeannine Κυπριανού και Πέτρος Πετρίκκος - μιλούν για την εταιρεία και το όραμά της.

Το όνομα Zenox προέρχεται από τον συμβολικό συνδυασμό του ονόματος του στωικού φιλόσοφου Ζήνωνα του Κιτιέα και του οργανισμού Oxygono. Είναι ίσως το πρώτο startup, το οποίο χρησιμοποιεί ανοικτά τη λέξη lobbying στην Κύπρο.

Τι υπηρεσίες παρέχει η Zenox Public Affairs;
Παρέχουμε λύσεις σε θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Προσφέρουμε στην κυπριακή αγορά μια σταθερή πλατφόρμα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ οργανώσεων, επιχειρήσεων και πολιτικών αξιωματούχων. Συγκεκριμένα, καθώς το επίκεντρο των υπηρεσιών μας είναι το lobbying, προβαίνουμε σε ενέργειες μέσω διαπραγμάτευσης και διαμεσολάβησης μεταξύ των πελατών μας και των οργάνων χάραξης πολιτικής είτε αυτά ανήκουν στην εκτελεστική είτε στη νομοθετική εξουσία, αναλόγως της περίπτωσης. Παρέχουμε επίσης, υπηρεσίες σύνταξης προτεινόμενων νομοθεσιών.

Διαβάστε ακόμα:

THE CEO ISSUE: Οι 100+ ηγέτες των εταιρειών στην Κύπρο

ENERGYINTEL SERVICES: Ενέργεια στο πράσινο


Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας;
Ως αρχή έχουμε θέσει την ανάγκη ενσωμάτωσης του μέσου πολίτη στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Προωθούμε ένα δυνατό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και των εταιρειών, μικρών και μεγάλων και των νομοθετών, προσφέροντας μια ευρύτερη πρόσβαση στην εν λόγω διαδικασία. Οι ιδρυτικές μας αρχές είναι βαθιά ριζωμένες στη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και τη διατήρηση της ακεραιότητας όλων των θεσμών και κέντρων λήψης αποφάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτές οι αρχές είναι υψίστης σημασίας ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη χρηστή διοίκηση και την επιχειρηματική ακεραιότητα.

Το lobbying
Επίκεντρο των δραστηριοτήτων σας είναι το lobbying. Τι ακριβώς εννοείτε με αυτό τον όρο και σε ποιους τομείς εφαρμόζεται;
Πρόκειται για μια διαδικασία όπου οι πολίτες, μη κυβερνητικοί οργανισμοί και εταιρείες, έρχονται απευθείας σε επαφή με τους νομοθέτες για να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Οι συναντήσεις και συζητήσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, πρέπει να καταγράφονται, ώστε η διεξαγωγή της δραστηριότητας αυτής να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια. Στην Κύπρο, προωθείται αυτό το διάστημα μαζί και με άλλα νομοσχέδια πάταξης της διαφθοράς, η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει το lobbying σύμφωνα με τις σωστές πρακτικές και κώδικες δεοντολογίας που υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων ανεπτυγμένων δημοκρατιών και ελπίζουμε αυτό να γίνει τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Το lobbying ανοίγει ευρύτερα κανάλια επικοινωνίας για ενεργούς πολίτες, οργανισμούς, καθώς και τον επιχειρηματικό κόσμο, φέρνοντας όλες αυτές τις ομάδες σε άμεση επαφή με τους νομοθέτες.

Το lobbying λειτουργεί στο εξωτερικό, όμως σε ποιο βαθμό είναι διαδεδομένο στην Κύπρο;
Στην Κύπρο δεν χρησιμοποιείται συχνά στο πολιτικό προσκήνιο η λέξη lobbying, πιθανότατα λόγω άγνοιας του πώς πραγματικά λειτουργεί, όταν λειτουργεί σωστά. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για μια φυσιολογική και, αν υπάρχουν οι σωστές δικλείδες, ασφαλή διαδικασία που υπάρχει σε αρκετές δημοκρατικές χώρες και φυσικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προωθεί μια πιο υγιή και συνειδητοποιημένη κοινωνία των πολιτών, καθώς και ένα πιο πολιτικά (όχι κομματικά) ευαισθητοποιημένο επιχειρηματικό κόσμο στην Κύπρο. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλαίσιο, το οποίο να ρυθμίζει τις οποιεσδήποτε συναντήσεις και αποφάσεις, οι οποίες μπορούν να ληφθούν κεκλεισμένων των θυρών, είναι σοβαρό πρόβλημα που εύκολα οδηγεί σε καταστάσεις διαφθοράς, αλλά και έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Αυτή τη νοοτροπία, λοιπόν, θέλουμε να αλλάξουμε, βγαίνοντας ανοικτά και λέγοντας ότι στηρίζουμε το σωστό, διαφανές, ηθικό και ελεγχόμενο lobbying.

Πού μπαίνει η λεπτή κόκκινη γραμμή, η οποία διαχωρίζει το lobbying από την πολιτική χάρη με άμεσα ή έμμεσα ανταλλάγματα;
Το lobbying είναι μία νόμιμη και ελεγχόμενη διαδικασία επικοινωνίας των πολιτών με αυτούς που ασκούν δημόσια εξουσία. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων, το οποίο θα ρυθμίζει το lobbying, είναι τώρα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Εφόσον συνταχθεί σωστά και χωρίς εκπτώσεις σε βάρος της διαφάνειας και ψηφιστεί, και πάνω από όλα, εφαρμόζεται και επιτηρείται σωστά από τα αρμόδια όργανα, τότε θα μπορούμε να λέμε ότι θα υπάρχει μία ευδιάκριτη γραμμή μεταξύ της πολιτικής χάρης και του lobbying στην Κύπρο.

Η λειτουργία
Πώς λειτουργεί το τρίπτυχο Zenox Public Affairs - Oxygono - Cyprus Forum;
Το Oxygono είναι ένας ανεξάρτητος μη κυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται από το 2014 με σαφή στόχο να φέρει κοντά τους διάφορους παράγοντες της δημόσιας συζήτησης (policymakers, experts, active citizens) και να συμβάλει στη βελτίωση του επιπέδου του δημοσίου διαλόγου, κάτι που συνήθως οδηγεί σε επωφελείς μεταρρυθμίσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια, το Oxygono συνεργάστηκε με το Delphi Economic Forum και ξεκίνησε το Cyprus Forum, μία συνδιάσκεψη μεγάλης εμβέλειας η οποία διεξάγεται κάθε Οκτώβρη και η οποία ελπίζουμε να μεγαλώσει σε μέγεθος και θετική επιρροή. Η Zenox Public Affairs βασίζεται σε παρόμοιες αρχές και στηρίζει τόσο το Oxygono όσο και το Cyprus Forum, προωθώντας κάποια από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δράσεις τους, στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ως communications partner. Κρατάμε ίσες αποστάσεις και έχουμε πολύ καλές σχέσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, τα πανεπιστήμια, τα media και άλλους οργανισμούς στην Κύπρο και διεθνώς και σεβόμαστε το έργο όλων. Να αναφέρουμε επίσης, ότι σκοπός μας είναι να προσφέρουμε και pro bono υπηρεσίες για τη διευκόλυνση συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν μπορούν να προωθήσουν τις ιδέες τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων λόγω οικονομικού κόστους. Παράλληλα, είμαστε δεσμευμένοι και δημόσια με ένα αυστηρό εσωτερικό κώδικα ηθικής και συμπεριφοράς να μην εκπροσωπούμε πελάτες, οι οποίοι έρχονται ενάντια στη φιλοσοφία και στις αρχές μας, όπως για παράδειγμα εταιρείες που δεν σέβονται το περιβάλλον, τη διαφάνεια, την ισότητα των φύλων και άλλες βιώσιμες πολιτικές.

Η αλλαγή
Πώς μπορεί ένας πολίτης να παρέμβει σε ένα νομοσχέδιο;
Καταρχάς, ως Zenox Public Affairs συμβάλαμε στη δημιουργία της πλατφόρμας Nomoplatform™, που συντονίζεται από το Oxygono, η οποία είναι μία δωρεάν πλατφόρμα πρόσβασης από τους πολίτες σε όλα τα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που είναι ενώπιον της Βουλής.

Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε προηγουμένως και ξεκίνησε ως ιδέα από την Επιτροπή Διαφάνειας Θεσμών και Δικαιοσύνης της Παράλληλης Βουλής. Τώρα, μάλιστα, έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και υπάρχει ως σύνδεσμος στην επίσημη σελίδα της. Στην Κύπρο υπάρχει εμπεδωμένη σε μεγάλο βαθμό η κουλτούρα ότι «έτσι είναι ο νόμος και δεν αλλάζει». Όμως, υπάρχουν νόμοι που είναι απαρχαιωμένοι και χρειάζονται εκσυγχρονισμό ή, συχνά, υπάρχει ανάγκη για θέσπιση νέων νομοθεσιών λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής και άλλης εξέλιξης στην κοινωνία μας. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Πώς ενεργείτε για την επίτευξη κάποιας αλλαγής;
Αν υπάρχει εκ μέρους κάποιου πελάτη μας ανάγκη για μία νέα νομοθεσία ή τροποποίηση υφιστάμενης, αρχικά, συλλέγουμε τις σχετικές πληροφορίες για το τι πρέπει να αλλάξει. Ερχόμαστε σε επαφή με σχετικούς εμπειρογνώμονες ανάλογα με τον τομέα και επίσης κοιτάζουμε τα παραδείγματα άλλων χωρών. Θέλουμε να προωθήσουμε αυτό που αποκαλείται evidence-based lobbying και να μην εισηγούμαστε νομοθεσίες δογματικά. Επιπλέον, βλέπουμε τη βιωσιμότητα της οποιασδήποτε πρότασης με ανάλυση αντικτύπου, όπου χρειάζεται. Παράλληλα, αναπτύσσουμε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, όπου συντάσσουμε το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αν αυτό είναι απαραίτητο. Τέλος, προωθούμε την τελική εισήγηση με αιτιολογική έκθεση και τυχόν άλλα συνοδευτικά έγγραφα στα κέντρα λήψης αποφάσεων είτε της εκτελεστικής είτε της νομοθετικής εξουσίας, αναλόγως της περίπτωσης και προβαίνουμε σε συναντήσεις και συνομιλίες με τους σχετικούς παίκτες, επανεξετάζοντας τα αποτελέσματα μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Συμμετέχετε, εκ μέρους πελατών σας, και σε δημόσιες διαβουλεύσεις;
Μάλιστα, μπορούμε να εκπροσωπήσουμε τους πελάτες μας σε δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με κάποια νομοθεσία, καθώς δεν είναι πάντα με πρωτοβουλία του πολίτη που ζητείται να αλλάξει η νομοθεσία, αλλά μπορεί να προέρχεται μέσα από κρατική πρωτοβουλία ή μέσω ενσωμάτωσης ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο κυπριακό δίκαιο. Με αυτό τον τρόπο, καθίσταται δυνατό να ακουστεί η θέση των πελατών μας και να εκπροσωπηθούν τα συμφέροντά τους ενόψει μιας αλλαγής στη νομοθεσία.

Η ομάδα
Μιλήστε μας για την ομάδα σας και για εκείνο το οποίο σας συνδέει.
Η βασική μας ομάδα αποτελείται από τα πέντε άτομα που προαναφέραμε. Προερχόμαστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς και ακαδημαϊκούς κλάδους, κάτι το οποίο μάς δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε τις οποιεσδήποτε προκλήσεις μέσω μιας πολυδιάστατης προσέγγισης. Μας συνδέει η κοινή επιθυμία για ριζική αλλαγή στην κοινωνία και στο επιχειρηματικό περιβάλλον με τη συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία χάραξης πολιτικής.

Ποια τα μελλοντικά σχέδια και οι στόχοι για την εξέλιξη της εταιρείας;
Στο κοντινό μέλλον, επιθυμούμε να εξελιχθούμε σε κοινωνική επιχείρηση. Αυτό σημαίνει πως ένα μεγάλο ποσοστό από τα έσοδα θα επανεπενδύεται στην επιχείρηση. Παράλληλα, θέλουμε να αναπτύξουμε περισσότερες εφαρμογές και ηλεκτρονικά μέσα και να εξελιχθούμε σε ένα βιώσιμο και τεχνολογικά έξυπνο startup. Επίσης, θέλουμε να παρακινήσουμε και άλλους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν ασχολούνται ή ασχολούνται άτυπα με το lobbying να ακολουθήσουν το μοντέλο του υγιούς και διαφανούς lobbying, διότι σωστό lobbying σημαίνει καλύτερο policymaking και καλύτερο policymaking σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες και πιο υγιές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Η Zenox Public Affairs, ξεκίνησε τις δραστηριότητές της την 1η Δεκεμβρίου 2020.

Η έδρα της είναι στη Λευκωσία, με γραφεία στην οδό Κινύρα, ανάμεσα στη Βουλή και το Ανώτατο Δικαστήριο. Δραστηριοποιείται όμως, σε παγκύπρια εμβέλεια.

Πρόσφατα, έχει ενταχθεί στον Σύνδεσμο Λομπιστών Κύπρου, τον LPAP (Cyprus Association of Lobbyists and Public Affairs professionals) ως το πρώτο οργανωμένο startup που προσχωρεί στον εν λόγω σύνδεσμο.

Δειτε Επισης

TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;
Πρόσβαση στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται ζητά η Επιτροπή Θεσμών
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
Altius Insurance: Στηρίζει τη σύνοδο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου νοσηλευτικής και μαιευτικής