Προχειρότητες για να αποφευχθούν ευρωπαϊκές «καμπάνες»

Με στόχο να αποφευχθούν χρηματικές κυρώσεις κατατέθηκαν στην Βουλή εναρμονιστικά νομοσχέδια χωρίς να τύχουν του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου. Η προχειρότητα έγκειται στην προσπάθεια των Αρχών της εκπρόθεσμης εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες καθώς έχουν ληφθεί προειδοποιητικές επιστολές από την ΕΕ για χρηματικές ποινές.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εξετάστηκε την Δευτέρα πακέτο επτά εναρμονιστικών νομοσχεδίων που αφορούν τη συμμόρφωση με ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τη συνεργασία εποπτικών αρχών για επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Για δύο από αυτά, η κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όπως αναφέρθηκε εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εισηγήθηκε στην Επιτροπή τον διαχωρισμό των δύο νομοσχεδίων σε δύο μέρη το κάθε ένα, ώστε να απομονωθούν σε ξεχωριστά νομοσχέδια οι πρόνοιες που θα πρέπει να προωθηθούν κατεπειγόντως προς ψήφιση και η Επιτροπή να έχει τον χρόνο να εξετάσει το υπόλοιπο μέρος των νομοσχεδίων με περισσότερη άνεση.

Με τα νομοσχέδια βελτιώνεται η αναλογικότητα της νομοθεσίας, καθώς με προηγούμενες οδηγίες δεν λαμβάνονταν υπόψη η ουσία των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, το μέγεθος τους και οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν για τον καθορισμό των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων.

Για πέντε νομοσχέδια η Δημοκρατία θα έπρεπε να εναρμονιστεί μέχρι την 28η Δεκεμβρίου 2020. Μάλιστα για την ολιγωρία της κυβέρνησης η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή.

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο