Βαφτίζοντας τις όποιες επενδύσεις πράσινες

Η επένδυση κεφαλαίων με τρόπο συμβατό προς τα κριτήρια ESG γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το ύψος των κεφαλαίων που επενδύονται με βάση τα τρία κριτήρια του ESG πλησίασε στο τέλος του 2020 τα $38 τρις, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το 2025 θα έχουν φθάσει ή ξεπεράσει τα $50 τρις δολάρια, το 1/3 των συνολικών επενδύσεων ανά τον κόσμο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων γίνεται μέσω των εταιρειών διαχείρισης, ενώ οι επενδυτές που διαλέγουν αυτό την επενδυτική φιλοσοφία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό θεσμικοί, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες.

Θα ανέμενε κανείς πως το κλίμα ανάμεσα σε όσους ασχολούνται με τις επενδύσεις που πληρούν τα κριτήρια ESG θα ήταν γεμάτο ενθουσιασμό. Έλα όμως που δεν επικρατεί ενθουσιασμός, διότι επικρατεί πράσινο «ξέπλυμα» γνωστό και ως Greenwashing.

Τι είναι το πράσινο «ξέπλυμα»; Η συμπεριφορά και οι δραστηριότητες μιας εταιρίας ή ενός οργανισμού που έχουν σκοπό να κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και ότι κάνει περισσότερα για την προστασία του, από ό, τι κάνει πραγματικά, με στόχο να αυξήσει τα κέρδη του. Το περιβαλλοντικό κίνημα προειδοποίησε τους καταναλωτές για το greenwashing, λέγοντας ότι όροι όπως «φιλικοί προς το περιβάλλον», που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις, συχνά δεν έχουν νόημα και προέρχονται από εταιρίες, που δεν είναι πραγματικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες.

Το Greenwashing έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1980 και απευθυνόταν σε επιχειρήσεις που έκαναν συμβολικές «πράσινες» χειρονομίες, ενώ συνέβαλαν καθαρά στη ρύπανση και στην κλιματική αλλαγή. Σαν όρος δημιουργήθηκε το 1986, από τον περιβαλλοντολόγο Jay Westerveld. Το κοινό τότε είχε περιορισμένη πρόσβαση στην πληροφορία, αφού ενημερωνόταν από τις ειδήσεις στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και από τα έντυπα. Όλα ήταν πλημμυρισμένα από διαφημίσεις, οι οποίες παρουσίαζαν περιβαλλοντικά υπεύθυνες, μη βιώσιμες εταιρίες. Ο κόσμος δεν είχε την πολυτέλεια του ελέγχου της πληροφορίας και της κριτικής σκέψης που έχουμε σήμερα.

Πρακτικά, υπάρχει όσο καιρό υπάρχει και η έννοια της βιωσιμότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τμήμα πυρηνικής ενέργειας της Αμερικανικής εταιρίας Westinghouse. Αντιδρώντας στο αντιπυρηνικό κίνημα της δεκαετίας του 1960, έβγαλε μια σειρά διαφημίσεων που προέβαλαν την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών. Παραπλανητικές διαφημίσεις με στόχο να δημιουργήσουν μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη εικόνα, χωρίς να γίνονται πραγματικά πιο υπεύθυνοι.

Τους τελευταίους μήνες, το πρόβλημα έχει αρχίσει να έρχεται όλο και περισσότερο στη δημοσιότητα, λόγω και της σταδιακής εφαρμογής πιο αυστηρών εποπτικών κανόνων, οι οποίοι αφήνουν λιγότερα περιθώρια συγκάλυψης αυτής της πρακτικής. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο που μας πέρασε. Ο SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) απαιτεί πολύ υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας και πολύ λεπτομερείς αναφορές απ' όλους τους διαχειριστές κεφαλαίων και τους επενδυτικούς συμβούλους, με βασικό στόχο την καταπολέμηση του Greenwashing.

Σχετικά με το πόσο θα κοστίζει σε κάθε «άτακτο» διαχειριστή κεφαλαίων το Greenwashing, το κόστος δεν έχει σχέση μόνο με τα πιθανά πρόστιμα, αλλά και με την αρνητική δημοσιότητα, η οποία εν τέλει κάνει μεγαλύτερο κακό σε μία επιχείρηση που διαχειρίζεται τα χρήματα των πελατών της. Όσοι διαχειριστές χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική είναι βέβαιο πως αυτή τη στιγμή αναρωτιούνται αν κάποιος ή κάποια από μέσα από την εταιρεία δίνει τις σχετικές πληροφορίες στις αρχές.

Προστασία επενδυτών

Για το φαινόμενο Greenwashing και την ανάγκη προστασίας των επενδυτών αναμένεται να μιλήσει ενώπιον του 7ου International Funds Summit ο Tanguy van de Werve, Director General του EFAMA. Ο Tanguy van de Werve διαθέτει περισσότερα από 28 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Πριν από την ένταξή του στον EFAMA, ο Tanguy ήταν επικεφαλής του Γραφείου των Βρυξελλών της AFME, της Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Αγορών στην Ευρώπη. Διετέλεσε Γενικός διευθυντής της Leaseurope (European leasing industry) και της Eurofinas (European Consumer Credit Industry), επικεφαλής του Τμήματος χρηματοπιστωτικών αγορών και Τραπεζικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας τραπεζών (2000-2006) και κατείχε διάφορους άλλους ρόλους στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής, Διεθνών Σχέσεων και Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κινδύνων.

Το Συνέδριο

Το 7o International Funds Summit που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια της Ευρώπης με συμμετέχοντες από πέραν των 30 χωρών. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 1-2 Νοεμβρίου στη Λευκωσία στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia και αναμένεται να το παρακολουθήσουν 600 + επαγγελματίες, από Κύπρο και εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των επενδύσεων, καθώς και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων από Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ασία, Ρωσία και ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του 7ου International Funds Summit θα φιλοξενηθούν κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων και ειδικοί στον τομέα της διοίκησης προκειμένου να αξιολογήσουν το μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό τοπίο στον τομέα των υπηρεσιών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τα διεθνή κριτήρια και τις προκλήσεις συμμόρφωσης με τη διεθνή τυποποίηση, τη ρύθμιση και τη νομική συμμόρφωση.

Σημειώνεται πως το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή στις 1-2 Νοεμβρίου 2021 και θα φιλοξενήσει στην Κύπρο ομιλητές και εκπροσώπους που θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν, ενώ διαδικτυακή παρουσία στο Συνέδριο θα έχουν όσοι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν λόγω των περιοριστικών μέτρων. Το Συνέδριο διοργανώνεται διαχρονικά από τον CIFA και τον Invest Cyprus.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το συνέδριο κάντε κλικ εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να γίνεται χορηγός του συνεδρίου επικοινωνήστε με τον Νεόφυτο Κωνσταντίνου τηλεφωνικώς στο 22505536 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο neofytos@imhbusiness.com

 

Πλατινένιος Χορηγός: Eurobank Κύπρου. 

Χρυσοί Χορηγοί: Alter Domus, Deloitte, Fortified Capital, KPMG in Cyprus, PwC Κύπρου, Treppides

Αργυροί Χορηγοί: CPF, Systemic και Trident Trust

Υποστηρικτές: Chartered Institute for Securities & Investment (CISI), The Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) και το International Capital Markets Association (ICMA).   

Χορηγοί Επικοινωνίας: Περιοδικό IN Business, GOLD, Savvy Investor και The Investor.

Οργανωτές: Invest Cyprus και Κυπριακός Οργανισμός Επενδυτικών Ταμείων (CIFA)  

Συντονιστής: IMH