Γεωργία Χρυσοστομίδου Μούντη: Διαδοχή, μια διαχρονική διαδικασία

Για τη Γεωργία Χρυσοστομίδου Μούντη, Συνεταίρος Chrysostomides, η διαδοχή είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί διαχρονικά μια επιχείρηση. Η προεργασία, το σωστό timing στην αλλαγή σκυτάλης, αλλά και η συνύπαρξη των γενεών της εταιρείας αποτελούν για την ίδια τα βασικά συστατικά για μια επιτυχημένη διαδοχή.
 
Ο ιδανικός συνδυασμός
Η διαδοχή σε έναν οργανισμό ή επιχείρηση δεν αποτελεί πρόσκαιρο θέμα. Πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή προγραμματισμό και μελέτη, ώστε η αλλαγή σκυτάλης να βρίσκει τους εμπλεκόμενους έτοιμους.

Στο γραφείο μας έχουμε ήδη διανύσει μεγάλη απόσταση στη διαδικασία αυτή και έχουν ληφθεί κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον. Πιστεύω ότι η διευθυντική ομάδα του οργανισμού μας συνδυάζει την πολύχρονη εμπειρία των ιδρυτών του, με τις σύγχρονες αντιλήψεις της νέας γενιάς, κάτι που θεωρώ πως είναι ο ιδανικός συνδυασμός για το μέλλον του γραφείου μας.
 
Το στέρεο βήμα
Όσο πιο νωρίς διατυπωθεί ένα σωστό σχέδιο διαδοχής σε μια επιχείρηση τόσο πιο ομαλά θα κυλήσει η όλη διαδικασία. Επίσης, βασική παράμετρος είναι να υπάρξει η απαιτούμενη στήριξη της νέας γενιάς από την παλαιότερη, ώστε η πρώτη να αναλάβει τα ηνία του οργανισμού με αυτοπεποίθηση και χωρίς εμπόδια.
 
Η καλύτερη συνταγή
Η προετοιμασία των νέων ηγετών είναι το σημαντικότερο κομμάτι του παζλ. Η καθημερινή τριβή και εξοικείωσή τους με όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο οργανισμός και αφετέρου η εκπαίδευσή τους από τους παλαιότερους (mentoring) είναι η καλύτερη συνταγή.
 
Η κατάλληλη στιγμή
Θεωρώ πως το βασικότερο δίλημμα στη διαδικασία διαδοχής είναι η στιγμή και ο τρόπος που θα παραδοθεί η σκυτάλη του οργανισμού στην επόμενη γενιά της οικογένειας. Είναι εύκολο να μπει κανείς στον πειρασμό να παραχωρήσει εξουσίες νωρίς, χωρίς να δώσει, όμως, την απαραίτητη κατάρτιση στους διαδόχους. Από την άλλη, μπορεί να προκύψει και το αντίστροφο σενάριο, δηλαδή, ο παλαιότερος να διστάζει και συνεπώς να καθυστερεί να μεταβιβάσει τα διευθυντικά καθήκοντά του. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη προετοιμασία ενός σχεδίου διαδοχής, με γνώμονα το συμφέρον του οργανισμού, μειώνει τις πιθανότητες να προκύψουν οι εν λόγω καταστάσεις.
 
Οι ξεκάθαροι ρόλοι
Ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η αντικειμενικότητα είναι να τεθεί ως κριτήριο, πάνω απ’ όλα, το καλώς νοούμενο συμφέρον του οργανισμού και στη βάση αυτή να αναγνωρίζει ο καθένας τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία, έτσι ώστε να μπορέσουν να καθορισθούν ξεκάθαρα οι ρόλοι των νέων στελεχών.

Οι ενδοοικογενειακές διαφωνίες σε οικογενειακές επιχειρήσεις είναι, βεβαίως, αναπόφευκτες και προκύπτουν απολύτως φυσιολογικά. Στη δική μας περίπτωση επιλύονται με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μέσα σε κλίμα σεβασμού της αντίθετης άποψης.
 
Οι ισχυροί δεσμοί
Από μικρή ηλικία περνούσα αρκετές ώρες στο γραφείο, βοηθώντας την οικογενειακή επιχείρηση. Έχω αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τα παλαιότερα μέλη του γραφείου, καθώς μας δένουν αρκετές που πάνε πίσω στην εποχή που φοιτούσα μικρό παιδάκι στο δημοτικό. Από το 2004, όταν εντάχθηκα και επίσημα, πλέον, στην ομάδα, θεωρώ πως έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη των παλαιότερων συνεργατών, οι οποίοι με έχουν στηρίξει σε μεγάλο βαθμό και εξακολουθούν να είναι σημαντικοί συνοδοιπόροι της επαγγελματικής μου πορείας.
 
Η αγάπη για το γραφείο
Η διαδοχή στον οργανισμό μας ήταν ένα κεφάλαιο για το οποίο χρειάστηκε πολλή προετοιμασία και σκέψη από όλους. Θεωρώ πως στις πλείστες των περιπτώσεων, όπως και στη δική μας, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ίσως η προσαρμογή των εμπλεκόμενων με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν και η ανάληψη των νέων καθηκόντων τους.

Ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και η καλή θέληση από όλους, μα πάνω απ’ όλα η αγάπη μας για το γραφείο, έχει δώσει τις απαντήσεις στα διάφορα προβλήματα που υπήρξαν και που συνεχίζονται, σε μικρότερο βαθμό, να εμφανίζονται κατά καιρούς.

Είμαι τυχερή, καθώς η αμοιβαία κατανόηση και η επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ εμένα και των γονιών μου διατηρεί αρμονικά τις σχέσεις μας εντός και εκτός γραφείου. Οι επικοί καβγάδες της εφηβικής μου ηλικίας, ευτυχώς, δεν υφίστανται πλέον.
 
Η ηγετική θέση
Θεωρώ πως ένας επιχειρηματίας 2ης ή 3ης γενιάς χρειάζεται αρκετά και σημαντικά εφόδια, ώστε να μπορέσει να αναλάβει διευθυντικό ρόλο σε μια εταιρεία. Καταρχάς αναγκαίο συστατικό είναι η ουσιαστική εμπειρία του τομέα, που κερδίζεται από την καθημερινή επαφή και τριβή των υποθέσεων που πραγματεύεται η επιχείρηση. Οι νομικές γνώσεις, οι ικανότητες επιχειρησιακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ, η θετικότητα και η ηρεμία στην καθημερινή διαχείριση προβλημάτων είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να τον ακολουθούν. Τέλος, απαραίτητο στοιχείο είναι η ομαδικότητα, η οποία κτίζεται με την ανάπτυξη άρτιων σχέσεων με το προσωπικό σε βάθος χρόνου.
 
Η εταιρική ενδυνάμωση
Προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος μας. Είμαστε τυχεροί που έχουμε εξαιρετικούς συνεργάτες και προσπάθεια, καθώς και έγνοια μας, είναι τόσο να ενισχύουμε καθημερινά την επαγγελματική τους κατάρτιση και πορεία όσο και να φροντίζουμε τη διατήρηση και τη βελτίωση ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος. Πέραν αυτού, η στρατηγική μας περιστρέφεται γύρω από την ενδυνάμωση των υφιστάμενων υπηρεσιών που προσφέρει το γραφείο μας, αλλά και την επέκτασή μας σε καινοτόμες υπηρεσίες.
 
Ο σεβασμός και το ήθος
Υπάρχουν πολλές ιδέες που είτε εφαρμόζουμε είτε επεξεργαζόμαστε. Το βασικό συστατικό όλων των προσπαθειών μας είναι το ήθος και ο σεβασμός προς τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, κάτι που ουσιαστικά είναι η κληρονομιά που έχουμε λάβει από την προηγούμενη γενιά.

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit