Τύμπανα πολέμου με φόντο τον όρο για μη απολύσεις

Στα χαρακώματα βρίσκονται εργοδοτικές οργανώσεις και συντεχνίες μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι σε περίπτωση που οι εταιρείες κάνουν χρήση του εργαλείου για ενίσχυση της ρευστότητας τους, δεν θα πρέπει να προβούν σε καμία απόλυση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020.

Το InBusinessNews συνομίλησε με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ-ΚΕΒΕ και τους επικεφαλής των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και κατέγραψε τη διάσταση απόψεων των δύο πλευρών.
 
ΟΕΒ: Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ
Ο ΓΔ της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου εξέφρασε αρχικά δυσφορία σχετικά με το ότι η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε την Πέμπτη τι θα γίνει με το θέμα της αναστολής καταβολής ΦΠΑ, ΓΕΣΥ και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ακολούθως υπογράμμισε ότι η πρώτη ανάγνωση των εξαγγελιών της κυβέρνησης δεν τους ικανοποιεί. «Είναι λάθος να συνδεθεί η πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση με το να μην υπάρξουν απολύσεις. Είναι αδύνατο να προβλέψει κάποιος την έκταση της κρίσης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κρίση είναι ασύλληπτη και σίγουρα υπάρχουν τομείς όπως ο τουρισμός που έχουν πληγεί με βάναυσο τρόπο», είπε προσθέτοντας πως θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα σε συνεδρία της Εκτελεστικής τους Επιτροπής σήμερα στις 10 το πρωί.
 
ΚΕΒΕ: ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΣΟΥΜΕ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης επεσήμανε ότι τους ανησυχεί το γεγονός ότι η υπουργός Εργασίας θα πάρει νομοσχέδια στη Βουλή που αφορούν τα εργασιακά θέματα για τα οποία δεν έχει διαβουλευθεί μαζί τους. «Θεωρούμε ότι η θέση του υπουργού Οικονομικών ότι αποκλείονται επιχειρήσεις που θα απολύσουν έστω και ένα υπάλληλο καθιστά το σχέδιο της κυβέρνησης αναποτελεσματικό και ζητούμε να επανεξεταστεί. Θα μπορούσε να είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Δεν μπορούμε για παράδειγμα αν έχει μια επιχείρηση 500 υπαλλήλους να μην προβεί σε καμία απόλυση», είπε προσθέτοντας πως το ΚΕΒΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 9:30 το πρωί για να ανασκοπήσει τα νέα δεδομένα.

Να υπενθυμίσουμε πως ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ζήτησαν μέσω ανακοινώσεων και παρεμβάσεων τους τη μείωση των αποκοπών και των Δημοσίων υπαλλήλων, με εξαίρεση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους χαμηλόμισθους.
 
ΣΕΚ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Από πλευράς συντεχνιών ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, τόνισε αρχικά στο InBusinessNews πως το θέμα των αποφάσεων σχετικά με τα δανειστικά επιτόκια και την αποπληρωμή των δόσεων είναι προς την ορθή κατεύθυνση και πως αναμένουν να γίνουν πολύ περισσότερα από τις ίδιες τις τράπεζες. «Θεωρούμε πως μπαίνουν ασφαλιστικές δικλείδες ούτε απολύσεις, ούτε για μειώσεις μισθών μέχρι τέλος Απριλίου. Δεν θέλουμε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας όπως ζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις. Αυτή η προσέγγιση είναι εκ του πονηρού και δεν είναι τυχαίο που μπαίνει από εργοδοτικές οργανώσεις. Τα μέτρα είναι ορισμένης χρονικής διάρκειας. Δεν είναι μόνιμα και εξαντλητικά», υπογράμμισε.
 
ΠΕΟ: ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΠΙΤΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΧΟΡΤΑΤΟ
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις που έκανε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης. «Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις μιλούν για απολύσεις, όταν ετοιμάζεται το κράτος να καταθέσει συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς τεράστιους με τη συναίνεση και τη συγκατάθεση των πολιτικών δυνάμεων ώστε να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας. Είναι πραγματικά προκλητικό να μιλούν για απολύσεις, αφού είναι ξεκάθαρο πως κάθε επιχείρηση μπορεί να ενισχυθεί με πολύ σημαντικά ποσά για να μην προβούν σε απολύσεις. Δεν μπορούν να θέλουν και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο», είπε
 
Σε ό,τι αφορά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναστολή δόσεων είναι ιδιαίτερα θετικές όμως πρέπει να υλοποιηθούν σωστά και στην πράξη σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση. «Δεν πρέπει να εναπόκειται στη θέληση της τράπεζας, αλλά στη βούληση του κάθε πολίτη. Θεωρώ πως πρέπει και τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να ψηφίσουν την εγγύηση του κράτους προς τις τράπεζες, εάν δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων. Όσον αφορά το θέμα των μειώσεων μισθών είναι λυπηρό οι εργοδοτικές οργανώσεις να βάλουν φυτίλι στην κοινωνική συναίνεση και να επιτίθενται σε μισθούς και μεροκάματα», τόνισε.
 
ΔΕΟΚ: ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΑ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2010
Τέλος στη δική του παρέμβαση ο γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης ορθά καθώς κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. «Είναι μέτρα που συμβάλουν στην πραγματική οικονομία. Πρέπει να προστατευθεί η απασχόληση. Πρέπει να σεβαστούν και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Είναι μέτρα που κινούνται και σε άξονες που ήρθαν από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιούν δημόσιο χρήμα και να απειλούν με απολύσεις. Έχουμε συμφωνήσει όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να προχωρήσουμε με αναστολή εργασιών. Πρόκειται για μεταβατικά μέτρα δεν συζητούμε το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Τα εισοδήματα στην Κύπρο, είναι καθηλωμένα στα επίπεδα του 2010 και δεν πρέπει να τα διαβρώσουμε περαιτέρω», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο