Τουρκία: Η Λευκωσία να σταματήσει τις γεωτρήσεις για να προχωρήσει το Κυπριακό

Σενάριο, το οποίο στοχεύει στο πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασύνδεσής του με το Κυπριακό έχει επεξεργαστεί η Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", η Άγκυρα προετοιμάζει το έδαφος σε συζητήσεις που έχει με άλλες κυβερνήσεις και οργανισμούς, επιχειρώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως η κατοχική δύναμη έχει διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα προωθηθεί μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό προβλέπονται τα εξής:

Θέλοντας να προλάβει προγραμματισμένες γεωτρήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα θα συνδέσει το πάγωμα των ερευνών με μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. 

Αυτό προδήλως περικλείει μια μεγάλη παγίδα. Με τη διασύνδεση του ενεργειακού προγράμματος με το Κυπριακό και τη διαδικασία των συνομιλιών, διαμορφώνεται ένα νέο δεδομένο/τετελεσμένο. Θα καταστήσει εν πολλοίς το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αιχμάλωτο των προθέσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό. Προθέσεις τις οποίες βιώνουμε για σχεδόν 46 χρόνια. 

Εάν και εφόσον εξασφαλίσει το πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος, θα ανάψει το πράσινο φως για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, στην οποία θα συζητηθεί το μοντέλο λύσης (συνομοσπονδία, δύο κράτη κ.τ.λ.) και το ενεργειακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν διαμηνύει πως δεν αποδέχεται διαδικασία ανοικτού τέλους και ζητά όπως καθοριστεί καταληκτική ημερομηνία για τις συζητήσεις. Κι αυτό όχι τυχαία, καθώς επιμένει όπως καθοριστεί ταυτόχρονα και το καθεστώς των "δύο πλευρών" την επόμενη ημέρα μιας νέας αποτυχίας στο Κυπριακό. Ποια, δηλαδή, θα είναι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά από ένα νέο αδιέξοδο. 

Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως η κατοχική δύναμη "ψήνει" ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για να στηρίξουν το σενάριό της. Και βρίσκει καλή υποδοχή, καθώς οι τρίτοι υποδεικνύουν συχνά-πυκνά πως "θα πρέπει να τα βρείτε" και πως "μόνο έτσι θα εκτονωθεί η κρίση". Αυτές οι επιδερμικές προσεγγίσεις, που δεν ασχολούνται με την ουσία (ποιος παρανομεί, ποιος προκαλεί την ένταση) δημιουργούν πιέσεις προς την πλευρά της Λευκωσίας.

 

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit